0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečený květák s bramborami
ZDROJ: Das Kochrezept
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2697 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 211 g
Tuky 145 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento vegetariánský nákyp z květáku a brambor je připraven raz dva. Zelenina je krátce předvařená a posypaná výrazným sýrem. Užije si ji celá rodina!

Suroviny

varného typu C
květák 1 hlávka
cca 1,5 kg
sůl
česnek 1 stroužek
cibule 2 ks
máslo 1 PL
+ navíc na vymazání formy
vejce 3 ks
velikosti M
mléko 150 ml
plnotučné
sýr 150 g
strouhaný sýr se 45 % tuku v sušině (nejlépe horský nebo podobný tvrdý sýr)
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
pepř
čerstvě mletý
pažitka ½ svazku

Postup

1

Brambory a květák omyjte a osušte. Brambory oloupejte, nakrájejte na klínky a předvařte je 5 minut v osolené vodě. Květák očistěte, nakrájejte na růžičky a přidejte k bramborám. Povařte ještě 3-5 minut a pak slijte.

2

Oloupejte česnek a cibuli. Česnek nakrájejte nadrobno, cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku (25 x 25 cm) vymažte máslem.

3

Česnek a cibuli osmahněte na pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla asi 2–3 minuty. Smíchejte s bramborami a květákem a rozprostřete do zapékací misky. Předehřejte troubu na 180°C.

4

Vejce rozšlehejte s mlékem a smetanou, vmíchejte polovinu sýra. Vaječnou směs ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a nalijte na zeleninu. Posypte zbylým sýrem a pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.

5

Mezitím omyjte a osušte pažitku. Nakrájejte najemno. Posypte jí květákový nákyp a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Zjemněte nákyp trochou citronové kůry. Květákový nákyp před podáváním posypte opraženými mandlovými lupínky.

Zdroj: Dach Kochrezept

Související články

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...