Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečený květák s bramborami
ZDROJ: Das Kochrezept
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 218
Do 50 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2697 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 211 g
Tuky 145 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete-li, aby jídlo doslova mizelo ze stolu, zapečte ho! Zapečený květák a brambory zalité směsí vajec, mléka a smetany a schované pod neodolatelně zlatou sýrovou kůrčičkou jsou toho jasným důkazem. Jednoduchý recept na rychlou bezmasou večeři stojí za vyzkoušení. 

Související recepty

Suroviny

varný typ C
květák 1 hlávka
cca 1,5 kg
sůl
česnek 1 stroužek
+ navíc na vymazání formy
vejce 3 ks
velikost M
mléko 150 ml
plnotučné
sýr 150 g
strouhaný sýr se 45 % tuku v sušině (nejlépe horský nebo podobný tvrdý sýr)
strouhaný
pepř
čerstvě mletý
pažitka ½ svazku

Postup

1

Brambory oloupejte, nakrájejte na klínky a předvařte je 5 minut v osolené vodě. Květák očistěte, nakrájejte na růžičky a přidejte k bramborám. Povařte ještě 3–5 minut a pak slijte.

2

Oloupejte česnek a cibuli. Česnek nakrájejte nadrobno, cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku (25 x 25 cm) vymažte máslem.

3

Česnek a cibuli osmahněte na pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla asi 2–3 minuty. Smíchejte s bramborami a květákem. Rozprostřete do zapékací misky. Předehřejte troubu na 180°C.

4

Vejce prošlehejte s mlékem a smetanou, vmíchejte polovinu sýra. Vaječnou směs ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nalijte na zeleninu a posypte zbylým sýrem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.

5

Pažitku nasekejte najemno. Posypte jí hotový zapečený květák s bramborami a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Osvěžte pokrm trochou citronové kůry. Před podáváním ho můžete posypat opraženými mandlovými lupínky, dodáte jídlu křupavý element.

Zdroj: Das Kochrezept

Související články

Apetit magazín