0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečený květák s bramborami

Zapečený květák s bramborami
ZDROJ: Das Kochrezept
sdílet:

Zapečený květák s bramborami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2697 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 211 g
Tuky 145 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento vegetariánský nákyp z květáku a brambor je připraven raz dva. Zelenina je krátce předvařená a posypaná výrazným sýrem. Užije si ji celá rodina!

Suroviny

brambory 600 g
varného typu C
květák 1 hlávka
cca 1,5 kg
sůl
česnek 1 stroužek
cibule 2 ks
máslo 1 PL
+ navíc na vymazání formy
vejce 3 ks
velikosti M
mléko 150 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 200 ml
sýr 150 g
strouhaný sýr se 45 % tuku v sušině (nejlépe horský nebo podobný tvrdý sýr)
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
pepř
čerstvě mletý
pažitka 0.5 svazku

Postup

1

Brambory a květák omyjte a osušte. Brambory oloupejte, nakrájejte na klínky a předvařte je 5 minut v osolené vodě. Květák očistěte, nakrájejte na růžičky a přidejte k bramborám. Povařte ještě 3-5 minut a pak slijte.

2

Oloupejte česnek a cibuli. Česnek nakrájejte nadrobno, cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku (25 x 25 cm) vymažte máslem.

3

Česnek a cibuli osmahněte na pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla asi 2–3 minuty. Smíchejte s bramborami a květákem a rozprostřete do zapékací misky. Předehřejte troubu na 180°C.

4

Vejce rozšlehejte s mlékem a smetanou, vmíchejte polovinu sýra. Vaječnou směs ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a nalijte na zeleninu. Posypte zbylým sýrem a pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.

5

Mezitím omyjte a osušte pažitku. Nakrájejte najemno. Posypte jí květákový nákyp a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Zjemněte nákyp trochou citronové kůry. Květákový nákyp před podáváním posypte opraženými mandlovými lupínky.

Zdroj: Dach Kochrezept

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit