Tento vegetariánský nákyp z květáku a brambor je připraven raz dva. Zelenina je krátce předvařená a posypaná výrazným sýrem. Užije si ji celá rodina!
Suroviny
Postup
Brambory a květák omyjte a osušte. Brambory oloupejte, nakrájejte na klínky a předvařte je 5 minut v osolené vodě. Květák očistěte, nakrájejte na růžičky a přidejte k bramborám. Povařte ještě 3-5 minut a pak slijte.
Oloupejte česnek a cibuli. Česnek nakrájejte nadrobno, cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku (25 x 25 cm) vymažte máslem.
Česnek a cibuli osmahněte na pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla asi 2–3 minuty. Smíchejte s bramborami a květákem a rozprostřete do zapékací misky. Předehřejte troubu na 180°C.
Vejce rozšlehejte s mlékem a smetanou, vmíchejte polovinu sýra. Vaječnou směs ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a nalijte na zeleninu. Posypte zbylým sýrem a pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.
Mezitím omyjte a osušte pažitku. Nakrájejte najemno. Posypte jí květákový nákyp a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Zjemněte nákyp trochou citronové kůry. Květákový nákyp před podáváním posypte opraženými mandlovými lupínky.
Zdroj: Dach Kochrezept