Chcete-li, aby jídlo doslova mizelo ze stolu, zapečte ho! Zapečený květák a brambory zalité směsí vajec, mléka a smetany a schované pod neodolatelně zlatou sýrovou kůrčičkou jsou toho jasným důkazem. Jednoduchý recept na rychlou bezmasou večeři stojí za vyzkoušení.
Suroviny
Postup
Brambory oloupejte, nakrájejte na klínky a předvařte je 5 minut v osolené vodě. Květák očistěte, nakrájejte na růžičky a přidejte k bramborám. Povařte ještě 3–5 minut a pak slijte.
Oloupejte česnek a cibuli. Česnek nakrájejte nadrobno, cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku (25 x 25 cm) vymažte máslem.
Česnek a cibuli osmahněte na pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla asi 2–3 minuty. Smíchejte s bramborami a květákem. Rozprostřete do zapékací misky. Předehřejte troubu na 180°C.
Vejce prošlehejte s mlékem a smetanou, vmíchejte polovinu sýra. Vaječnou směs ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nalijte na zeleninu a posypte zbylým sýrem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.
Pažitku nasekejte najemno. Posypte jí hotový zapečený květák s bramborami a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Osvěžte pokrm trochou citronové kůry. Před podáváním ho můžete posypat opraženými mandlovými lupínky, dodáte jídlu křupavý element.
Zdroj: Das Kochrezept
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na dokonalý zapečený květák: Od klasiky s bešamelem po moderní recepty, stačí si vybrat(11 receptů )
- Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků(18 receptů )
- Co zapéct v troubě? Jídla z jednoho pekáčku aneb rychlé a bezpracné obědy či večeře(60 receptů )