0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nové trendy v jídle: syrová strava, vaření on-line a domácí pečivo

pečivo
ZDROJ: krislandina/pixabay.com
sdílet:
Co v těchto dnech zajímá gurmány?

Syrová strava

Z nových trendů v gastronomii nás zaujala rawfood kuchyně. V ní najdete jen syrové pokrmy, bez chemické úpravy a tepelně upravené maximálně do 42 °C. Vyšší teploty ničí vitaminy a enzymy obsažené v ovoci a zelenině. I přesto, že suroviny jsou vlastně syrové, dostanete na talíř jídla, na která jste zvyklí – cuketové špagety, lasagne z červené řepy nebo krémovou kari polévku. V rawfood restauraci však bude váš talíř zdravější a zaručeně čerstvější. V Praze najdete dvě rawfood restaurace – Secret of Raw a BioGurmania Jelica. V té první dokonce pořádají kurzy přípravy syrové stravy.

Vaření on-line

Oblíbeným trendem se také stávají kurzy vaření on-line přes Google+ Hangout. V Čechách se jako první zapojila cukrářka Iveta Fabešová, v zahraničí Jamie Oliver. K tomu, abyste s nimi mohli vařit, stačí mít nakoupené suroviny, založený účet na Google+ a být on-line na svém počítači s webovou kamerou. V případě vaření s Jamiem je dobré umět trochu anglicky a pak už si světoznámého kuchaře můžete pustit rovnou do kuchyně.

Pečivo z domácího kvásku

Dalším trendem, který se nedávno objevil, je příprava a péče o domácí chlebový kvásek. Pečení vlastního chleba umožňuje kontrolu vstupních surovin, což se u kupovaného pečiva říct nedá. Světlou výjimkou jsou jen prověření prodejci. Zájem o přípravu domácího kvásku je tak velký, že na internetu vznikla doména www.pecempecen.cz. Skupina sdružuje kváskové nadšence, kteří jsou ochotni podělit se o svůj kvásek a poradit s jeho přípravou.

Připravila Irena Vaňková

 

 

Související články

Salátové listování
  • Tipy a triky

Salátové listování

Chuťové kombinace z následujících receptů samozřejmě fungují i tehdy, když zrovna máte po ruce jinou odrůdu salátu. Jen je třeba přizpůsobit způsob, jakým je budete podávat. Například ledový salát je ideální variantou pro single večeře....
Jak osušit salátové listy
  • Tipy a triky

Jak osušit salátové listy

Možná jste opláchnutý salát dosud nesušili a říkáte si, proč se tím zdržovat. Důvod je prostý a souvisí s chutí výsledného jídla. Na osušených salátových listech se lépe drží a také neředí zálivka. Neberte tedy sušení jako zbytečný rozmar....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit