Syrová strava
Z nových trendů v gastronomii nás zaujala rawfood kuchyně. V ní najdete jen syrové pokrmy, bez chemické úpravy a tepelně upravené maximálně do 42 °C. Vyšší teploty ničí vitaminy a enzymy obsažené v ovoci a zelenině. I přesto, že suroviny jsou vlastně syrové, dostanete na talíř jídla, na která jste zvyklí – cuketové špagety, lasagne z červené řepy nebo krémovou kari polévku. V rawfood restauraci však bude váš talíř zdravější a zaručeně čerstvější. V Praze najdete dvě rawfood restaurace – Secret of Raw a BioGurmania Jelica. V té první dokonce pořádají kurzy přípravy syrové stravy.
Vaření on-line
Oblíbeným trendem se také stávají kurzy vaření on-line přes Google+ Hangout. V Čechách se jako první zapojila cukrářka Iveta Fabešová, v zahraničí Jamie Oliver. K tomu, abyste s nimi mohli vařit, stačí mít nakoupené suroviny, založený účet na Google+ a být on-line na svém počítači s webovou kamerou. V případě vaření s Jamiem je dobré umět trochu anglicky a pak už si světoznámého kuchaře můžete pustit rovnou do kuchyně.
Pečivo z domácího kvásku
Dalším trendem, který se nedávno objevil, je příprava a péče o domácí chlebový kvásek. Pečení vlastního chleba umožňuje kontrolu vstupních surovin, což se u kupovaného pečiva říct nedá. Světlou výjimkou jsou jen prověření prodejci. Zájem o přípravu domácího kvásku je tak velký, že na internetu vznikla doména www.pecempecen.cz. Skupina sdružuje kváskové nadšence, kteří jsou ochotni podělit se o svůj kvásek a poradit s jeho přípravou.