0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Opijte se burčákem!

vinice
ZDROJ: Anna Gru/Unsplash
sdílet:

Začátek podzimu patří vinobraní a burčáku. Ten už nyní můžete nakupovat na nejrůznějších slavnostech nebo přímo od vinařů. Co je vlastně burčák a na co si dát při nákupu pozor?

Burčák je česká specialita, čerstvě zkvašený hroznový mošt totiž jinde moc nenajdete a rozhodně se v cizině nepije v takové míře jako u nás. V cizích jazycích pro něj dokonce není ani žádné přesné pojmenování, většinou se název vyjadřuje opisem (partially fermented wine…)

  • Dobrý burčák by měl mít světlou kalnou barvu, tedy za předpokladu, že není připraven z růžových nebo červených hroznů, s takovým se ale setkáte spíš zřídka - vinaři si je schovávají na klasické víno.
  • Vyhněte se hnědému burčáku, takový je buď starý (někdy je to způsobeno špatným skladováním nebo tím, že stál na přímém slunci), nebo je v něm kromě hroznů i jiné ovoce.


V průměru burčák obsahuje od 1 do 7 % alkoholu, což znamená, že jeho účinky mohou být zrádné. Pijte jej tedy pomalu, ať stihnete pozorovat účinky a odhadnete jeho sílu.

  • Chuť burčáku se mění každou hodinu, neboť burčák stále kvasí, takže pro laika je obtížné říci, kdy je nejlepší ani kdy dosáhl svého vrcholu (tzv. varu). 
  • Nejlepší je ale při pokojové teplotě, nikoli chlazený.


Na zdraví!

Burčák je živý nápoj. Neustále kvasí a prohánějí se v něm živé kvasinky o sto šest.

  • Je v něm i spousta hodnotných látek, jako jsou vitaminy (především skupiny B) a cukry.
  • Kromě toho má i vliv na zažívací ústrojí. Pověra praví, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik máme litrů krve. My říkáme všeho s mírou, ať se neopijete a nestrávíte zbytek dne na záchodě.
  • Zláká-li vás burčák na stánku u silnice, kupujte jen takový, který nestojí celý den na přímém slunci.
  • Pokud je to možné, nechte lahvi s burčákem pootevřené víčko, aby mohl utíkat přebytečný oxid uhličitý. Burčák by vám jinak mohl v lahvi ‚bouchnout‘ nebo po otevření lahve vypěnit a polít vás.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit