0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Opijte se burčákem!

vinice
ZDROJ: Anna Gru/Unsplash
sdílet:

Začátek podzimu patří vinobraní a burčáku. Ten už nyní můžete nakupovat na nejrůznějších slavnostech nebo přímo od vinařů. Co je vlastně burčák a na co si dát při nákupu pozor?

Burčák je česká specialita, čerstvě zkvašený hroznový mošt totiž jinde moc nenajdete a rozhodně se v cizině nepije v takové míře jako u nás. V cizích jazycích pro něj dokonce není ani žádné přesné pojmenování, většinou se název vyjadřuje opisem (partially fermented wine…)

  • Dobrý burčák by měl mít světlou kalnou barvu, tedy za předpokladu, že není připraven z růžových nebo červených hroznů, s takovým se ale setkáte spíš zřídka - vinaři si je schovávají na klasické víno.
  • Vyhněte se hnědému burčáku, takový je buď starý (někdy je to způsobeno špatným skladováním nebo tím, že stál na přímém slunci), nebo je v něm kromě hroznů i jiné ovoce.


V průměru burčák obsahuje od 1 do 7 % alkoholu, což znamená, že jeho účinky mohou být zrádné. Pijte jej tedy pomalu, ať stihnete pozorovat účinky a odhadnete jeho sílu.

  • Chuť burčáku se mění každou hodinu, neboť burčák stále kvasí, takže pro laika je obtížné říci, kdy je nejlepší ani kdy dosáhl svého vrcholu (tzv. varu). 
  • Nejlepší je ale při pokojové teplotě, nikoli chlazený.


Na zdraví!

Burčák je živý nápoj. Neustále kvasí a prohánějí se v něm živé kvasinky o sto šest.

  • Je v něm i spousta hodnotných látek, jako jsou vitaminy (především skupiny B) a cukry.
  • Kromě toho má i vliv na zažívací ústrojí. Pověra praví, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik máme litrů krve. My říkáme všeho s mírou, ať se neopijete a nestrávíte zbytek dne na záchodě.
  • Zláká-li vás burčák na stánku u silnice, kupujte jen takový, který nestojí celý den na přímém slunci.
  • Pokud je to možné, nechte lahvi s burčákem pootevřené víčko, aby mohl utíkat přebytečný oxid uhličitý. Burčák by vám jinak mohl v lahvi ‚bouchnout‘ nebo po otevření lahve vypěnit a polít vás.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč