Začátek podzimu patří vinobraní a burčáku. Ten už nyní můžete nakupovat na nejrůznějších slavnostech nebo přímo od vinařů. Co je vlastně burčák a na co si dát při nákupu pozor?
Burčák je česká specialita, čerstvě zkvašený hroznový mošt totiž jinde moc nenajdete a rozhodně se v cizině nepije v takové míře jako u nás. V cizích jazycích pro něj dokonce není ani žádné přesné pojmenování, většinou se název vyjadřuje opisem (partially fermented wine…)
- Dobrý burčák by měl mít světlou kalnou barvu, tedy za předpokladu, že není připraven z růžových nebo červených hroznů, s takovým se ale setkáte spíš zřídka - vinaři si je schovávají na klasické víno.
- Vyhněte se hnědému burčáku, takový je buď starý (někdy je to způsobeno špatným skladováním nebo tím, že stál na přímém slunci), nebo je v něm kromě hroznů i jiné ovoce.
V průměru burčák obsahuje od 1 do 7 % alkoholu, což znamená, že jeho účinky mohou být zrádné. Pijte jej tedy pomalu, ať stihnete pozorovat účinky a odhadnete jeho sílu.
- Chuť burčáku se mění každou hodinu, neboť burčák stále kvasí, takže pro laika je obtížné říci, kdy je nejlepší ani kdy dosáhl svého vrcholu (tzv. varu).
- Nejlepší je ale při pokojové teplotě, nikoli chlazený.
Na zdraví!
Burčák je živý nápoj. Neustále kvasí a prohánějí se v něm živé kvasinky o sto šest.
- Je v něm i spousta hodnotných látek, jako jsou vitaminy (především skupiny B) a cukry.
- Kromě toho má i vliv na zažívací ústrojí. Pověra praví, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik máme litrů krve. My říkáme všeho s mírou, ať se neopijete a nestrávíte zbytek dne na záchodě.
- Zláká-li vás burčák na stánku u silnice, kupujte jen takový, který nestojí celý den na přímém slunci.
- Pokud je to možné, nechte lahvi s burčákem pootevřené víčko, aby mohl utíkat přebytečný oxid uhličitý. Burčák by vám jinak mohl v lahvi ‚bouchnout‘ nebo po otevření lahve vypěnit a polít vás.