Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejvíce vzrušující je, když přijíždějí hrozny do sklepa. Jsem ráda, že dělám něco hmatatelného, říká vinařka Dominika

Dominika Černohorská
ZDROJ: Se souhlasem Dominiky Černohorské
sdílet:

Odhodlaná, dobře naladěná, v šatech a teniskách – tak před pěti lety vstoupila Dominika Černohorská, zakladatelka vinařství Plenér, do světa, který patří především mužům. Šaty sice občas vymění za montérky a na nohy nazuje gumáky, ale úsměv ji neopouští. Do vína, které vyrábí, dává celé své srdce, a na výsledku je to znát!

Ten, kdo byl někdy na vinobraní (a nemyslíme popíjet u stánku burčák), ví, že sběr hroznů není práce pro slečinky. Ve vinohradu nachodíte kilometry a kbelík plný střapců se taky pronese. Pro vinaře je však vinobraní pomyslná třešinka a zúročení hodin a hodin strávených na vinici.

Moment, kdy hrozny přijíždějí do sklepa, je pro mě tím nejvíc vzrušujícím. Je to chvíle, kdy mám jedinou možnost v roce pracovat s tím, čemu jsme celý rok věnovali obrovskou energii a každodenní péči. V hroznech je totiž napsána historie celého vinohradnického roku,“ říká sympatická vinařka Dominika Černohorská. Za sebou má pátou sezonu strávenou ve vinohradu a popáté bude ve sklepě vyrábět víno, které pak pod značkou Plenér pošle do světa.

Vinařka a zubař

Příběh vinařství Plenér se začal psát v roce 2016. Dominika a její kamarád, ortodontista Ivo Marek, který se jí jako malé holce staral o zuby, se dohodli, že spolu založí nové vinařství. Pro oba to byl splněný sen! Ona do společného podniku vložila znalosti získané studiem a odhodlání pracovat na tisíc procent, on kapitál.

Nakoupili vinohrady ležící na jižních a jihovýchodních svazích Pálavy a pořídit museli i technologie – lisy, mlýnky, sudy, tanky či traktor! První dva roky neměli vlastní sklep, a tak Dominika našla azyl u kolegy vinaře Jana Stávka v Němčičkách. Z prvního ročníku 2016 nalahvovali okolo 9000 lahví ryzlinku, frankovky a dvě bílá cuvée.

  • Každým rokem se Dominika s Ivem snaží víc přiblížit představě o ideálním zemědělství s maximálním respektem k přírodě a přirozeným koloběhům v ní. „V roce 2019 jsme kompletně přešli na ekologické zemědělství. Nakoupili jsme staré vinohrady, které bylo potřeba dát nejdřív dohromady tak jsme to nebyli schopni udělat hned,“ říká Dominika.
  • Podobnou cestu vinařka zvolila i při samotné tvorbě vína. „Víno dělám přírodní cestou. Snažím se, aby se co nejvíc přibližovalo moštu, který se vylisuje z hroznů,“ vysvětluje. Výsledkem jsou krásná, lahodná, suchá vína, odrážející výjimečnou lokalitu Pálavy. 

Vložená důvěra

Dominika jako správná holka z Moravy víno ochutnala už ve čtyřech letech, kromě studia na lednické fakultě Mendelovy univerzity a pár let práce pro Vinařství Volařík jí však další zkušenosti chyběly.

Výroba vína je chemický proces – tomu nás ve škole naučili rozumět, ale věcem okolo musí člověk přijít na kloub sám,“ říká usměvavá brunetka. „První dva roky jsem byla pořád ve sklepě, neustále jsem vína kontrolovala a chutnala, až si ze mě Honza Stávek dělal legraci. Teď už si v zimě klidně odjedu na měsíc na dovolenou a jsem v klidu,“ směje se Dominika.

Samozřejmě že se mi staly i průšvihy, ale já jsem za ně vlastně ráda. Díky nim jsem zjistila, kde jsem udělala chybu, a dnes už jsem schopná předvídat a tvořit vínu ideální cestu – říct: tohle půjde do nerezu, tohle do sudu...“ vysvětluje.

Zpočátku jí byli oporou také kamarádi ze spolku Mladí vinaři. Jedná se o sdružení vinařů do čtyřiceti let, kteří si vzájemně pomáhají a sdílejí nápady. Spojuje je věk, odvaha, energie a touha dělat věci jinak. „Akce, které děláme, mají jiného ducha než klasické degustace, kde se hovoří o tom, kolik je ve víně cukru, kyselin a co by v něm měl člověk cítit. My víno představujeme jako výtvor, který nás baví, a nabízíme ho k ochutnání lidem, které by mohl bavit stejně,“ říká mladá vinařka.

Žena mnoha profesí

Popsat, jak vypadá Dominičin pracovní týden, není možné. Stačí ji sledovat na sociálních sítích – jeden den dře ve vinohradu, druhý ve sklepě, jindy sedne za volant a rozváží vína do restaurací nebo se coby členka Unie enologů ČR či spolku Mladých vinařů účastní nejrůznějších akcí. Kromě toho se ještě stará o administrativu a propagaci vinařství. „Ze začátku mi lidi říkali, jak skvělé máme PR. Promyšlený marketing v tom ale nebyl. Vzniklo to z obrovské euforie a já jsem ji jen šířila dál,“ vzpomíná vinařka.

Ani sebelepší reklama by však nepomohla, kdyby výsledný produkt nebyl dobrý. Dominika je prostě talent! Jaké štěstí, že se z ní nestala psycholožka, jak si ještě na střední škole přála. „Jsem šťastná, že mi došlo, že chci stát nohama na zemi a dělat něco hmatatelného. Když pracujete ve vinohradu, řádky se zdají nekonečné, ale stačí se ohlédnout, a hned vidíte, kolik práce je za vámi. Zní to sice jako klišé, ale já beru vinařství opravdu jako svoji životní cestu,“ uzavírá Dominika Černohorská.

Vinařství Plenér

Vína můžete koupit v jejich e-shopu či ochutnat ve vybraných restauracích (cílem Dominiky bylo dělat vína právě do gastronomie). Nebo se vydejte do Pavlova v den, kdy mají v Plenéru naplánovaný den otevřených dveří. Vína Plenér však můžete ochutnat i při jiných příležitostech, třeba v rámci jednoho z koncertů Lednicko-valtického hudebního festivalu.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...