Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejvíce vzrušující je, když přijíždějí hrozny do sklepa. Jsem ráda, že dělám něco hmatatelného, říká vinařka Dominika

Dominika Černohorská
ZDROJ: Se souhlasem Dominiky Černohorské
sdílet:

Odhodlaná, dobře naladěná, v šatech a teniskách – tak před pěti lety vstoupila Dominika Černohorská, zakladatelka vinařství Plenér, do světa, který patří především mužům. Šaty sice občas vymění za montérky a na nohy nazuje gumáky, ale úsměv ji neopouští. Do vína, které vyrábí, dává celé své srdce, a na výsledku je to znát!

Ten, kdo byl někdy na vinobraní (a nemyslíme popíjet u stánku burčák), ví, že sběr hroznů není práce pro slečinky. Ve vinohradu nachodíte kilometry a kbelík plný střapců se taky pronese. Pro vinaře je však vinobraní pomyslná třešinka a zúročení hodin a hodin strávených na vinici.

Moment, kdy hrozny přijíždějí do sklepa, je pro mě tím nejvíc vzrušujícím. Je to chvíle, kdy mám jedinou možnost v roce pracovat s tím, čemu jsme celý rok věnovali obrovskou energii a každodenní péči. V hroznech je totiž napsána historie celého vinohradnického roku,“ říká sympatická vinařka Dominika Černohorská. Za sebou má pátou sezonu strávenou ve vinohradu a popáté bude ve sklepě vyrábět víno, které pak pod značkou Plenér pošle do světa.

Vinařka a zubař

Příběh vinařství Plenér se začal psát v roce 2016. Dominika a její kamarád, ortodontista Ivo Marek, který se jí jako malé holce staral o zuby, se dohodli, že spolu založí nové vinařství. Pro oba to byl splněný sen! Ona do společného podniku vložila znalosti získané studiem a odhodlání pracovat na tisíc procent, on kapitál.

Nakoupili vinohrady ležící na jižních a jihovýchodních svazích Pálavy a pořídit museli i technologie – lisy, mlýnky, sudy, tanky či traktor! První dva roky neměli vlastní sklep, a tak Dominika našla azyl u kolegy vinaře Jana Stávka v Němčičkách. Z prvního ročníku 2016 nalahvovali okolo 9000 lahví ryzlinku, frankovky a dvě bílá cuvée.

  • Každým rokem se Dominika s Ivem snaží víc přiblížit představě o ideálním zemědělství s maximálním respektem k přírodě a přirozeným koloběhům v ní. „V roce 2019 jsme kompletně přešli na ekologické zemědělství. Nakoupili jsme staré vinohrady, které bylo potřeba dát nejdřív dohromady tak jsme to nebyli schopni udělat hned,“ říká Dominika.
  • Podobnou cestu vinařka zvolila i při samotné tvorbě vína. „Víno dělám přírodní cestou. Snažím se, aby se co nejvíc přibližovalo moštu, který se vylisuje z hroznů,“ vysvětluje. Výsledkem jsou krásná, lahodná, suchá vína, odrážející výjimečnou lokalitu Pálavy. 

Vložená důvěra

Dominika jako správná holka z Moravy víno ochutnala už ve čtyřech letech, kromě studia na lednické fakultě Mendelovy univerzity a pár let práce pro Vinařství Volařík jí však další zkušenosti chyběly.

Výroba vína je chemický proces – tomu nás ve škole naučili rozumět, ale věcem okolo musí člověk přijít na kloub sám,“ říká usměvavá brunetka. „První dva roky jsem byla pořád ve sklepě, neustále jsem vína kontrolovala a chutnala, až si ze mě Honza Stávek dělal legraci. Teď už si v zimě klidně odjedu na měsíc na dovolenou a jsem v klidu,“ směje se Dominika.

Samozřejmě že se mi staly i průšvihy, ale já jsem za ně vlastně ráda. Díky nim jsem zjistila, kde jsem udělala chybu, a dnes už jsem schopná předvídat a tvořit vínu ideální cestu – říct: tohle půjde do nerezu, tohle do sudu...“ vysvětluje.

Zpočátku jí byli oporou také kamarádi ze spolku Mladí vinaři. Jedná se o sdružení vinařů do čtyřiceti let, kteří si vzájemně pomáhají a sdílejí nápady. Spojuje je věk, odvaha, energie a touha dělat věci jinak. „Akce, které děláme, mají jiného ducha než klasické degustace, kde se hovoří o tom, kolik je ve víně cukru, kyselin a co by v něm měl člověk cítit. My víno představujeme jako výtvor, který nás baví, a nabízíme ho k ochutnání lidem, které by mohl bavit stejně,“ říká mladá vinařka.

Žena mnoha profesí

Popsat, jak vypadá Dominičin pracovní týden, není možné. Stačí ji sledovat na sociálních sítích – jeden den dře ve vinohradu, druhý ve sklepě, jindy sedne za volant a rozváží vína do restaurací nebo se coby členka Unie enologů ČR či spolku Mladých vinařů účastní nejrůznějších akcí. Kromě toho se ještě stará o administrativu a propagaci vinařství. „Ze začátku mi lidi říkali, jak skvělé máme PR. Promyšlený marketing v tom ale nebyl. Vzniklo to z obrovské euforie a já jsem ji jen šířila dál,“ vzpomíná vinařka.

Ani sebelepší reklama by však nepomohla, kdyby výsledný produkt nebyl dobrý. Dominika je prostě talent! Jaké štěstí, že se z ní nestala psycholožka, jak si ještě na střední škole přála. „Jsem šťastná, že mi došlo, že chci stát nohama na zemi a dělat něco hmatatelného. Když pracujete ve vinohradu, řádky se zdají nekonečné, ale stačí se ohlédnout, a hned vidíte, kolik práce je za vámi. Zní to sice jako klišé, ale já beru vinařství opravdu jako svoji životní cestu,“ uzavírá Dominika Černohorská.

Vinařství Plenér

Vína můžete koupit v jejich e-shopu či ochutnat ve vybraných restauracích (cílem Dominiky bylo dělat vína právě do gastronomie). Nebo se vydejte do Pavlova v den, kdy mají v Plenéru naplánovaný den otevřených dveří. Vína Plenér však můžete ochutnat i při jiných příležitostech, třeba v rámci jednoho z koncertů Lednicko-valtického hudebního festivalu.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč