Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znáte oranžové víno? Tradičně zraje v nádobách zakopaných pod zemí

Oranžové víno
ZDROJ: Elina Sazonova/Pexels
sdílet:

Bílé, růžové a červené víno zná jistě každý, ale slyšeli jste už o víně oranžovém? Víno syté oranžové barvy vyrábí vinaři dvěma způsoby, pouze jeden však odpovídá tradici. Někdy se označuje jako jantarové. Rozšiřte si své sommeliérské znalosti a poznejte oranžové víno zblízka.

Oranžového víno a „kvevri“

Tradiční oranžové víno není ve světě žádnou novinkou a hojně se vyrábí v zemi svého původu – Gruzii. Tam také vznikla kameninová nádoba s názvem kvevri, specifická svým tvarem, který umožňuje kalu z vína sedat na dno, nahoře tak zůstává jen čisté víno.  

  • Oranžové víno se vyrábí z bílých hroznů, u nichž je nezbytná výběrová kvalita. Při dlouhé uzavřené maceraci by v případě vadných hroznů hrozilo poškození celého vína. 
  • Pravé oranžové víno se maceruje v kameninových či nerezových nádobách kvevri, které jsou zakopané pod zemí, aby se k vínu nedostal žádný vzduch a fermentace probíhala bez vnějších vlivů.
  • Doba macerace oranžového vína je přibližně 6 měsíců.
  • Oranžové víno se nefiltruje a nic dalšího se do něj nepřidává. Jedná se o technologii bio vinaření, hrozny se nesíří.
  • Nejznámějším producentem oranžového vína je vinař Josko Gravner, který v moderním vinaření rád aplikuje prastaré poznatky gruzínských vinařů. 

V současné době můžete sehnat víno pyšnící se názvem oranžové, které ale nebylo vyrobeno touto tradiční metodou. Mošt (šťáva z hroznů) fermentuje spolu se slupkami, čímž víno tzv. chytne plnější a sytější barvu dooranžova a obsahuje víc tříslovin než bílé nebo růžové.

  • I takové oranžové víno může být delikátním počinem vinařů, nicméně tradiční oranžové víno ke svému vzniku potřebuje kvevri.

Jak chutná oranžové víno?

Jakmile se po dlouhé fermentaci zbarví víno v kvevri do oranžova (často získá až měděnou barvu), přichází ten pravý čas na lisování a stáčení do lahví. Ještě než takové víno poprvé ochutnáte, připravte se na charakteristickou chuť i vůni.

  • V chuti oranžového vína bychom měli cítit tóny sušeného ovoce, oříšků, pomerančů a sušených květin.
  • Oranžové víno je více robusní a překvapit vás může lehce slanější chuť.

Chcete-li, aby dobře vynikly všechny charakteristiky oranžového vína, pak jej před konzumací nechte řádně dekantovat (nechat víno otevřené a tzv. ho provzdušnit). Tím se víno „otevře“ a harmonizuje se jeho chuť a vůně.

Co jíst k oranžovému vínu?

Snoubení pokrmů s vínem patří k oblíbeným gastronomickým disciplínám s bohatou historií. K vyzrálému masu se nejlépe hodí červené víno, k rybám a lehčím pokrmům zase to bílé či růžové. Co ale připravit, pokud chceme popíjet oranžové víno?

  • Vzhledem ke své výrazné a plné chuti stojí oranžové víno někde mezi bílým a červeným, ale na opačné straně než růžové.
  • Skvěle jím doplníte různá kořeněná jídla a pokud právě teď hledáte ten správný recept, pak vedle rozhodně nesáhnete, pokud k oranžovému vínu připravíte indické či marocké speciality

Zdroje informací: Víno mapa, Wine house, Vinium

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč