Proč kupovat fair trade čokoládu?

sdílet:
Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili ještě více, kdybyste věděli, že jste koupí přispěli na dobrou věc. Stačí příště sáhnout po fair trade čokoládě, jejíž popularita ve světě pořád roste. Čím se liší od běžné dostupné čokolády?

Co je to fair trade?

Označení fair trade vyjadřuje, že výrobci dostali za prodej čokolády poctivě zaplaceno a že prodej proběhl za férových podmínek (fair = férový, trade = obchod). Toto slovní spojení se píše malými písmeny, na rozdíl od slova Fairtrade, které označuje certifikaci výrobků.

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Více

Proč fair trade vzniklo?

Současnou Afriku sužuje řada problémů, jedním z nejzávažnějších je přitom dodnes nucená dětská práce. Nedávné šetření odhalilo, že jen na kakaových plantážích v Ghaně a Pobřeží slonoviny pracuje přes 1,5 milionu dětí ve věku 5–17 let.

Pracující jsou často vystaveni nepřijatelným podmínkám (noční směny, práce s nebezpečnou agrochemií…). Mnozí z nich přitom musí vyžít z pouhého 1,5 dolaru na den. Tato fakta jsou o to šokující, že se potravinoví giganti, kteří vypěstované plodiny využívají, zavázali s těmito problémy bojovat: podíl dětské práce se ovšem v posledních deseti letech zvýšil o cca 14 %.

Neutěšenou situací v zemích Třetího světa, jejichž obyvatelé jsou nuceni dlouhodobě živořit na hranici bídy, se začalo několik organizací zabývat již po 2. sv. válce. Nejprve probíhalo obchodování s fair trade výrobky v severní a západní Evropě.

Roku 1965 spustila anglická charitativní organizace Oxam nový program, který měl podpořit drobné zemědělce, aby dostali za práci spravedlivě zaplaceno. Zatímco iniciativa přišla tehdy zpoza lamanšského kanálu, o výrobu první fair trade čokolády se postarali teprve naši sousedé.

Historie, výroba a zdravotní benefity nejoblíbenější sladkosti na světě

Více

3 největší výhody fair trade čokolády

Na sklonku 80. let uzavřel Joseph Wilhelm, majitel německé firmy Rapunzel, smlouvy s rodinnými statky v Brazílii, kde pěstovali kakaové boby a cukrovou třtinu bez použití chemikálií. To ale není jediný důvod, proč dát fair trade čokoládě šanci. Jaké jsou její další benefity?

1. Lepší podmínky pro drobné zemědělce

Za každý prodaný produkt, který je označen certifikátem Fairtrade, přispívají prodejci na důstojnější život farmářů, jejichž zboží odebírají. Část výnosu putuje do společné pokladny: tyto prostředky se používají pro výstavbu infrastruktury nebo pro nákup pitné vody.

2. Důstojnější život pro děti

Férové pracovní podmínky a finanční ohodnocení pro pěstitele znamená světlejší budoucnost pro děti. Fairtrade absolutně odmítá dětskou práci. Část výdělku navíc samotní farmáři investují také do výstavby škol nebo na obživu potřebným.

3. Perfektní chuť bez chemie

Velká pozornost je věnována kvalitě surovin. Kakaové boby zrají v přirozeném prostředí. Umělá hnojiva nebo škodlivé emulgátory, které můžete občas odhalit v běžně dostupných čokoládách, nemají ve fair trade výrobcích místo. Naplno si tak vychutnáte její úžasnou chuť.

A pokud už teď máte chuť na nějakou čokoládovou delikatesu, nahlédněte pro inspiraci třeba do Apetit kuchařky, která je plné výtečných čokoládových receptů.

Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit