I pouhá představa stačí k tomu, aby se začaly sbíhat sliny. A co teprve, když lžičkou naberete nadýchanou čokoládovou pěnu a necháte ji rozplynout na jazyku…
Suroviny
Postup
Nastrouhejte 50 g čokolády a dejte stranou. Zbytek nalámejte na menší kousky a rozpusťte je ve vodní lázni. Jakmile je čokoláda tekutá, kastrol stáhněte z ohně. Misku ponechte v hrnci a do čokolády vmíchejte pálenku. Pokud směs zhoustne, nic se neděje – rozpustí se znova.
Bílky vyšlehejte dotuha. Pak za postupného přidávání cukru šlehejte, dokud nezískáte lesklý a tuhý sníh. Zvlášť ušlehejte smetanu.
Misku s rozpuštěnou čokoládou sundejte z vodní lázně a přimíchejte do ní lžíci sněhové hmoty. Čokoláda by měla trochu zřídnout. Pak vše přelijte do misky se sněhem a lehce promíchejte. Stejně lehce vmíchejte šlehačku a dvě třetiny nastrouhané čokolády. Rozdělte směs do šesti šálků a dejte chladit do ledničky alespoň na dvě hodiny (úplně nejlépe přes noc).
Před podáváním posypte zbylou nastrouhanou čokoládou, podle chuti poprašte cukrem a doplňte sušenkami nebo piškoty.
Tip na obměnu
Pěnu báječně obměníte čokoládou s příchutí. Místo klasické hořké čokolády použijte například čokoládu s pomerančem nebo mátou.
Komentáře