0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1881 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 157 g
Tuky 87 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I pouhá představa stačí k tomu, aby se začaly sbíhat sliny. A co teprve, když lžičkou naberete nadýchanou čokoládovou pěnu a necháte ji rozplynout na jazyku…

Suroviny

čokoláda na vaření 200 g
kvalitní
brandy 4 PL
vinné nebo ovocné pálenky dle chuti
bílek 3 ks
krupicový cukr 50 g
přírodní
smetana ke šlehání 100 ml
K podávání
moučkový cukr
na posypání
sušenky
křupavé, piškoty apod.

1Nastrouhejte 50 g čokolády a dejte stranou. Zbytek nalámejte na menší kousky a rozpusťte je ve vodní lázni. Jakmile je čokoláda tekutá, kastrol stáhněte z ohně. Misku ponechte v hrnci a do čokolády vmíchejte pálenku. Pokud směs zhoustne, nic se neděje – rozpustí se znova.

2Bílky vyšlehejte dotuha. Pak za postupného přidávání cukru šlehejte, dokud nezískáte lesklý a tuhý sníh. Zvlášť ušlehejte smetanu.

3Misku s rozpuštěnou čokoládou sundejte z vodní lázně a přimíchejte do ní lžíci sněhové hmoty. Čokoláda by měla trochu zřídnout. Pak vše přelijte do misky se sněhem a lehce promíchejte. Stejně lehce vmíchejte šlehačku a dvě třetiny nastrouhané čokolády. Rozdělte směs do šesti šálků a dejte chladit do ledničky alespoň na dvě hodiny (úplně nejlépe přes noc).

4Před podáváním posypte zbylou nastrouhanou čokoládou, podle chuti poprašte cukrem a doplňte sušenkami nebo piškoty.

Tip na obměnu
Pěnu báječně obměníte čokoládou s příchutí. Místo klasické hořké čokolády použijte například čokoládu s pomerančem nebo mátou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.4

Anonym

Po přidání alkoholu (použila jsem koňakový likér grand marnier) se čokoláda srazila, jak varuje návod. Bohužel se odmítala znovu rozpustit i přes horkou vodní lázeň. O receptu mám tudíž vážné pochybnosti.

Anonym

Měla jsem stejný problém jako Kateřina-po přidání alkoholu se čokoláda srazila a ne a ne se znovu rozpustit. Vyřešila jsem to za pomoci ručního mixéru...i když se mi zdálo, že ne všechno se mi podařilo rozmixovat, výsledek byl jemný a lahodný. Proto i přes malé problémy nelze než doporučit, výsledná chuť byla fantastická!

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč