Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

21 překvapivých faktů o čokoládě

21 překvapivých faktů o čokoládě
sdílet:

Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že čokoláda je nejpopulárnější sladkostí na světě. Každý z nás má doma určitě schovanou alespoň jednu tabulku, po které občas sáhne, když nás přepadne chuť na sladké nebo si chceme zklidnit nervy, protože, jak je známo, čokoláda má antistresové účinky. Existuje ale spoustu dalších zajímavých faktů o čokoládě, o kterých jste ještě určitě neslyšeli. Pojďte se na ně s námi podívat.

    • Kakao, které je součást čokolády, obsahuje pro tělo prospěsné antioxidanty
    • Typickou látkou obsaženou v kakau a čokoládě je theobromin.
    • Jako čokoláda se smí označovat takový výrobek, který obsahuje kakaové máslo, případně další přidané exotické rostlinné tuky do 5 % hmotnosti.
    • Českýá vyhláška rozlišuje několik druhů čokolád, například bílou, mléčnou, hořkou, gianduja nebo plněnou, a stanovuje pro ně minimální obsah kakaové sušiny a kakaového másla
    • Čokoládu by neměli jíst lidé trpící na migrény. Konzumace čokolády může totiž způsobovat bolest hlavy.

    Obecná fakta o čokoládě

    • Theobroma cacao je odborný název kakaovníku. V překladu znamená „pokrm bohů“.
    • Existují čtyři druhy čokolády. Čokoláda hořká, mléčná a bílá. V roce 2017 přibyl čtvrtý druh, takzvaná rubínová čokoláda (ruby). Tu poprvé vyrobila švýcarsko-belgická firma Barry Callebaut v roce 2017 z rubínových kakaových bobů. Čokoláda má růžovou barvu a chutí připomíná lesní plody.
    • Největším světovým producentem kakaových bobů je Pobřeží Slonoviny.
    • Američanka Ruth Wakefield je vynálezkyně čokoládových sušenek. Svůj recept prodala firmě Nestlé, a to výměnou za doživotní dodávku čokolády.
    • Každý Čech sní průměrně za rok asi 6 kilogramů čokolády a čokoládových cukrovinek.
    • Nejvíce čokolády za rok spořádají Švýcaři, je to asi 9 kilogramů.

    • Bílá čokoláda sice neobsahuje kakao, najdeme v ní však kakaové máslo, kterého musí být podle české vyhlášky 20 %.
    • Čokoláda je jedlá substance, která se rozpouští v ústech
    • Bio čokoláda je čokoláda pocházející z kontrolovaného ekologického zemědělství, kde je výroba přísně kontrolována. Nesmí být používány syntetické složky, konzervační látky, aromata, emulgátory a jiná aditiva.
    • Čokoláda s označením fair trade znamená, že lidé, kteří se podíleli na její výrobě, dostali za svou práci spravedlivou odměnu. V posledních letech se tento druh čokolády těší velké oblibě.
    • Fine de Aroma je označení pro kakao té nejvyšší kvality. Do této kategorie spadá ročně jen něco okolo 6–7 % celosvětové produkce kakaa. V České republice z něj vyrábí pouze čokoládovna Carla.
    • Pro psy a kočky je čokoláda jedovatá.
    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín

    Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
    • Tipy a triky

    Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

    Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...