21 překvapivých faktů o čokoládě

sdílet:
Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že čokoláda je nejpopulárnější sladkostí na světě. Každý z nás má doma určitě schovanou alespoň jednu tabulku, po které občas sáhne, když nás přepadne chuť na sladké nebo si chceme zklidnit nervy, protože, jak je známo, čokoláda má antistresové účinky. Existuje ale spoustu dalších zajímavých faktů o čokoládě, o kterých jste ještě určitě neslyšeli. Pojďte se na ně s námi podívat.

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

Více

Účinky na zdraví

  1. Každodenní konzumací hořké čokolády snížíte riziko srdečních onemocnění o 1/3.
  2. Na rozdíl od bonbónů, čokoláda chrání zuby před zubním kazem a v ústech působí protizánětlivě.
  3. Theobromin je látka obsažená v čokoládě a pro člověka může být smrtelně nebezpečná. To hrozí ale jen v případě opravdu nadměrné konzumace čokolády.
  4. Čokoláda vás psychicky nakopne a zvýší váš srdeční tep více než líbání.
  5. Čokoládu by neměli jíst lidé trpící na migrény. Konzumace čokolády může totiž způsobovat bolest hlavy.

Obecná fakta o čokoládě

  1. Theobroma cacao je odborný název kakaovníku. V překladu znamená „pokrm bohů“.
  2. Existují čtyři druhy čokolády. Čokoláda hořká, mléčná a bílá a v roce 2017 přibil čtvrtý druh, takzvaná rubínová čokoláda. Tu poprvé vyrobila švýcarsko-belgická firma Barry Callebaut v roce 2017 z rubínových kakaových bobů. Čokoláda má tmavě růžovou barvu a chutí připomíná lesní plody. Do Česka se začala dovážet v loňském roce.
  3. Největším světovým producentem kakaových bobů je Pobřeží Slonoviny.
  4. Američanka Ruth Wakefield je vynálezkyně čokoládových sušenek. Svůj recept prodala firmě Nestlé, a to výměnou za doživotní dodávku čokolády.
  5. Průměrný Čech sní ročně asi 6 kilogramů čokolády, což je 60 tabulek.
  6. Nejvíce čokolády za rok spořádají Švýcaři, je to asi 9 kilogramů.
  7. Smrtelná dávka čokolády je pro člověka asi 11 kilogramů.
  8. Průměrná kalorická hodnota čokolád:

Hořká čokoláda – cca 2430 kJ
Mléčná čokoláda – cca 2200 kJ
Bílá čokoláda – cca 2300 kJ
Rubínová čokoláda – cca 2360 kJ

Čokoládové suflé

Více

  1. Bílá čokoláda vlastně není čokoláda, neobsahuje totiž kakao.
  2. Na výrobu jedné čokolády o hmotnosti 450 g je potřeba 400 kakaových zrn.
  3. Čokoláda je jediná jedlá substance, která se rozpouští v ústech. Je to proto, že se dokáže rozpouštět při teplotě nižší, než má lidské tělo.
  4. Bio čokoláda je čokoláda pocházející z ekologického zemědělství, kde je výroba přísně kontrolována. Nesmí být používány syntetické složky, konzervační látky, aromata, emulgátory a jiná aditiva.
  5. Čokoláda s označením fair trade znamená, že lidé, kteří se podíleli na její výrobě, dostali za svou práci spravedlivou odměnu umožňující důstojné životní podmínky a rozvoj komunity. V posledních letech se tento druh čokolády těší velké oblibě.
  6. Fine de Aroma je označení pro kakao té nejvyšší kvality. Do této kategorie spadá ročně jen něco okolo 6–7 % celosvětové produkce kakaa. V České republice z něj vyrábí pouze čokoládovna Carla.
  7. Couverture je označení pro vysoce kvalitní čokoládu, která musí obsahovat až dvojnásobek kakaového másla, než je vyžadováno od klasické kvalitní čokolády.
  8. Pro psy a kočky je čokoláda jedovatá.

Obchod Apetit