Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dobrý pocit u srdce i na jazyku aneb Proč kupovat „spravedlivou“ čokoládu

Cheesecake s arašídovým máslem a dvojí čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili ještě více, kdybyste věděli, že jste koupí přispěli na dobrou věc. Stačí příště sáhnout po fair trade čokoládě, jejíž popularita ve světě pořád roste. Čím se liší od běžné čokolády?

Co je to fair trade?

Označení fair trade vyjadřuje, že výrobci a všichni ve výrobním řetezci dostali za prodej čokolády spravedlivě zaplaceno. Jinými slovy, že prodej proběhl za férových podmínek (fair = férový, trade = obchod). Toto slovní spojení se píše malými písmeny, na rozdíl od Fairtrade, které označuje certifikaci výrobků.

Proč fair trade vzniklo?

  • Současnou Afriku sužuje řada problémů, jedním z nejzávažnějších je přitom dodnes nucená dětská práce. Nedávné šetření odhalilo, že jen na kakaových plantážích v Ghaně a Pobřeží slonoviny pracuje přes 1,5 milionu dětí ve věku 5 – 17 let.
  • Pracující jsou často vystaveni nepřijatelným pracovním podmínkám (noční směny, práce s nebezpečnou agrochemií…). Mnozí z nich přitom musí vyžít z pouhého 1,5 dolaru na den. Tato fakta jsou o to šokující, že se potravinoví giganti, kteří vypěstované plodiny využívají, zavázali s těmito problémy bojovat: podíl dětské práce se ovšem v posledních deseti letech zvýšil o cca 14 %.
  • Neutěšenou situací v zemích třetího světa, jejichž obyvatelé živoří, se začalo několik organizací zabývat již po 2. světové válce. Nejprve probíhalo obchodování s fair trade výrobky v severní a západní Evropě.
  • Roku 1965 spustila anglická charitativní organizace Oxfam nový program, který měl podpořit drobné zemědělce, aby dostali za práci spravedlivě zaplaceno. Zatímco iniciativa přišla tehdy zpoza lamanšského kanálu, o výrobu první fair trade čokolády se postarali teprve naši sousedé.

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Na sklonku 80. let uzavřel Joseph Wilhelm, majitel německé firmy Rapunzel, smlouvy s rodinnými statky v Brazílii, kde pěstovali kakaové boby a cukrovou třtinu bez použití chemikálií. To ale není jediný důvod, proč dát fair trade čokoládě šanci. Jaké jsou její další benefity?

Lepší podmínky pro drobné zemědělce

Za každý prodaný produkt, který je označen certifikátem Fairtrade, přispívají prodejci na důstojnější život farmářů, jejichž zboží odebírají. Část výnosu putuje do společné pokladny: tyto prostředky se používají pro výstavbu infrastruktury nebo pro nákup pitné vody.

Důstojnější život pro děti

Férové pracovní podmínky a finanční ohodnocení pro pěstitele znamená světlejší budoucnost pro děti. Fairtrade absolutně odmítá dětskou práci. Část výdělku navíc samotní farmáři investují také do výstavby škol nebo na obživu potřebným.

Fair trade a UTZ

Logo s písmeny UTZ můžete u nás najít zejména na německých čokoládách. Jde o značku pro udržitelné zemědělství, která označuje speciální program pro pěstování a výrobu kávy, kakaa, čaje a oříšků. UTZ je od roku 2018 součástí programu Rainforest Alliance. V roce 2020 byl spuštěn nový certifikační program Rainforest Alliance, který postupně nahrazuje program UTZ a jeho odpovídající značku.

  • Program UTZ stanovuje sociální a environmentální pravidla pro zodpovědné zemědělské praktiky.
  • Zemědělci s certifikací UTZ musí nastavená pravidla splňovat: ty zahrnují optimální výnosy, správné postupy a standardy pro životní podmínky pracovníků a ochranu životního prostředí.
  • Cílem UTZ je podpora udržitelného zemědělství, lepších příležitostí pro farmáře i planetu.

Zdroje informací: Britannica, FairTradeCentrum, Forbes, RainForestAlliance

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petr.suth

Comments

06.11.2021 16:37
Zajímavý a srozumitelný článek.

Apetit magazín