16x božské brownies, které budete chtít péct pořád
Fantastický dezert, který má mnoho snadných obměn. Hutné čokoládové řezy jsou nahoře křupavé, uvnitř krásně měkké a vláčné. Prostě slast!
Lahodné brownies připravíte rychle a snadno. Pečou se jen z několika základních surovin: másla, vajec, cukru, hladké mouky a čokolády. Při pečení pečlivě dodržujte doporučenou dobu pobytu v troubě.
- Nelekejte se toho, že jsou hotové brownies uprostřed vláčné a působí nedopečeně. Přesně takhle to má být: nahoře tenká křupavá krustička, pod ní lahodné měkké těsto.
Čokoláda, nebo kakao?
Do brownies patří vždy jen čokoláda. Přidáním menšího množství kakaového prášku sice nic nezkazíte, ale brownies ho nepotřebují. Klidně si ho schovejte do jiných dezertů. Čokoláda obsahuje tuk, který napomáhá, aby brownies zůstaly vláčné.
- Pro dobrou čokoládu nemusíte do specializované prodejny. Kvalitní produkty najdete i mezi privátními značkami některých supermarketů.
Hořká, nebo mléčná?
Výběr čokolády je otázkou chuti. Některé recepty na brownies přísahají na tmavou čokoládu, která obsahuje nejméně 70 % kakaové hmoty.
- Skvěle poslouží i čokoláda na vaření, která mívá kolem 50 % kakové hmoty.
- Jemnější variantu představují brownies z mléčné čokolády. Podle české vyhlášky musí mléčná čokoláda obsahovat nejméně 25 % kakaové hmoty.
- Nemůžete si vybrat mezi tmavou a mléčnou? Zvolte zlatou střední cestu a oba druhy nakombinujte.
- Na opačném konci čokoládového spektra pak stojí zlatavé blondies (ve volném překladu „blondýnky“), které se pečou z bílé čokolády a nemají typickou hnědou barvu klasických brownies.
Brownies, nebo blondies?
Lahodné řezy existují v bezpočtu variant. Naučte se jednu základní a hrajte si s ní dál.
- Těsto můžete doplnit svými oblíbenými ořechy nebo drobným ovocem, jako jsou maliny či borůvky.
- Ještě čokoládovější brownies připravíte, když do těsta přidáte čokoládové pecky nebo nasekanou čokoládu.
- Těsto můžete ochutit alkoholem, například whiskey nebo bourbonem.
Pustit se můžete také do nepečené varianty z datlové pasty, kterou si zamilovali fanoušci raw receptů. Ta oproti klasickým brownies používá místo čokolády nepražené kakao.
I když se to zdá nepravděpodobné, může se stát, že vám pár kousků brownies zbyde. Zrecyklujte je v dalších božských dezertech. Hodí se jako základ pohárů, trifle nebo do čokoládové zmrzliny.
Zdroje informací: Tasty, časopis Apetit