Tipy na víkend 18.–19. 8.: Rybářské slavnosti Třeboň a další akce

Tipy na víkend 18.–19. 8.: Rybářské slavnosti Třeboň a další akce
sdílet:
Na ryby do Třeboně, na trnky do Vizovic, na dožínky do skanzenu Kouřim, na čaj na Vyšehrad, na mrkvánek do Polné. I třetí srpnový víkend nabídne spoustu rozmanitých kulinárních zážitků. Stačí si jen vybrat!

Rybářské slavnosti Třeboň

Kam jinam za kapry a dalšími sladkovodními rybami než do Třeboně? Bohatý program Rybářských slavností začne už v pátek v areálu Pod Světem, vyvrcholením pak bude sobotní ohňostroj. Kromě toho je po všechny tři dny Slavností připraven hudební program. V sobotu i v neděli si budete moci prohlédnout sádky Rybářství Třeboň, kde budou na prodej živé ryby i výrobky z ryb. Po celé Třeboni budete moci ochutnat rybí speciality. Co takhle dát si třeba smažený řízek třeboňských baštýřek nebo pověstné rybí hranolky? Pokud jste sportovně založení, můžete se v neděli zúčastnit cyklovýletu Cestou Třeboňských pěšáků. Start je na louce u Zlaté stoky v areálu Pod Světem.

A pokud jste opravdoví rybářští fanoušci, zakroužkujte si už předem v kalendáři druhý říjnový víkend, kdy pořádá Rybářství Třeboň slavnostní výlov největšího českého rybníka Rožmberku.

  • Vstup: zdarma, 17. 8.–19. 8. Třeboň, areál Pod Světem + Sádky Rybářství Třeboň

Vizovické trnkobraní

Švestky na vás budou čekat ve všech možných podobách ve Vizovicích na tradičním už 51. Trnkobraní. Těšit se můžete na soutěž v pojídání švestkových knedlíků nebo vystoupení lidových souborů. Hlavní hvězdou festivalu bude slezský bard Jaromír Nohavica, mladší generaci zastoupí kapela Mirai. Zkrátka nepřijdou ani vyznavači jiných žánrů od popu po punk. Kromě hudby se můžete věnovat i slivovici – seznámíte se s historií, současností i technologií výroby proslulého švestkového destilátu. A švestky si můžete dát i jinak: v gastronomickém koutku si vychutnáte speciality ze švestek a knedlíky plněné různými druhy ovoce.

  • Vstup: pátek – 490 Kč, sobota – 640 Kč, permanentka – 980 Kč, permanentka s VIP kempem – 1300 Kč, děti – 190–200 Kč, 17. 8.–18. 8. Vizovice, areál firmy Rudolf Jelínek

Dožínky ve skanzenu Kouřim

Víte, co je merenda a rozpek? O lidové stravě se dozvíte více na dožínkách ve skanzenu ve středočeské Kouřimi. Můžete se také podívat, jak se seče obilí. K vidění budou ukázky ručního sečení i práce strojů. A dozvíte se, jak se peče chleba. Čekají na vás i rozliční řemeslníci: těšit se můžete na ševce, kováře a likérníka. V 11, ve 14 a v 16 hodin bude skanzenem procházet průvod s dožínkovým věncem. Součástí akce je i výstava o lidových zvycích spojených se sklizní úrody Od Markéty k Matičkám s odborným výkladem.

  • Vstup: 120 Kč, děti od 6 let – 80 Kč, rodinné – 320 Kč, 18. 8., 10.00–18.00, skanzen Kouřim

Mrkvancobraní

Kdo ještě neochutnal mrkvánek, nechť zamíří do Polné. Místní specialitu tam oslavují na Mrkvancobraní. Soutěžit se tam bude právě o nejchutnější mrkvánek. Těšit se také můžete na ochutnávku dalších jídel z mrkve. Pobaví vás několik dechových i popových hudebních skupin. A děti se vyřádí na skákacím hradě.

  • Vstup: zdarma, 18. 8., 14.00–20.00, Polná, Husovo náměstí

Čajomír Fest

Milovníci čaje, již podesáté se pro vás chystá oáza klidu na pražském Vyšehradě při festivalu Čajomír Fest. Připravte se na čajovou seznamku, posezení U jednoho stolu, kde můžete ostatním připravit čaj podle svého gusta, společné bubnování, samurajské vystoupení nebo óm chanting. Na pódiu Mezi sochami předvedou různí čajoví mistři odlišné čajové styly. Zjistíte tak, jak připravují čaj různé národy světa. Informace od odborníků načerpáte na přednáškách pro pokročilé čajomilce i úplné začátečníky. V sobotu vás čeká velká degustační čajová hra Impérium of Tea.

  • Vstup: degustační páska dvoudenní – 400 Kč, degustační páska sobota – 250 Kč, degustační páska neděle – 300 Kč, 18. 8.–19. 8., sobota 12.00–20.00, neděle od svítání do soumraku, Praha Vyšehrad, Staré purkrabství

Související články

Související články

Ryby z udice rovnou na talíř
  • Tipy a triky

Ryby z udice rovnou na talíř

Čerstvé ryby by měly mít na našem talíři své pevné místo. Jsou chutné, jejich příprava je nenáročná a v neposlední řadě prospívají také našemu zdraví. Maso sladkovodních ryb obsahuje zdravé mastné omega-3 kyseliny, které působí...
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit