0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

30 receptů s mořskými i sladkovodními rybami

30 receptů s mořskými i sladkovodními rybami

Ryby, ať už mořské nebo sladkovodní, jsou dokonalou surovinou pro celou škálu pokrmů. Abyste si na nich pochutnali, stačí jim jednoduchá úprava, ale ti odvážnější se mohou pustit i do složitějších pokrmů. Prozradíme vám pár tipů, jak s rybami pracovat v kuchyni, aby byl výsledek dokonalý!

Nebojte se ryb!

Rybám stačí krátká tepelná úprava a nepotřebují ani kdovíjaké kulinářské umění, abyste si na nich pochutnaly. I přesto se ale přípravě ryb mnoho lidí vyhýbá, obvykle proto, že je neumí zpracovat nebo se obávají kostí. Pokud se však naučíte rybu dobře vyfiletovat, zbavíte se i většiny kostí.

  1. Rybu můžete buď vyfiletovat nebo rozkrájet na podkovy. Na filetování si pořiďte tenký, ostrý a pružný nůž s pořádně ostrou špičkou, zatímco na porcování podkov se vám bude hodit silnější nůž.
  2. V případě filetování z ryby nejprve odřízněte ocas a ploutve. Poté podélně po obou stranách páteře udělejte řezy. Řez provádějte vždy od hlavy ryby po jejím hřbetu až k ocasu, a to mělce po kostře ryby.
  3. Po filetování vám zbydou žeberní kosti se zbytky masa, vnitřnosti a hlava. Využijte je na rybí vývar.

Ryby na tisíce způsobů

Ryby můžete vařit, péct, smažit, dusit, grilovat či marinovat. Vždy však dbejte na to, abyste rybí maso tepelně neupravovali příliš dlouho nebo na moc vysoké teplotě. Rybí maso je velmi jemné a stačí mu chvilka.

  • Rybí maso nikdy nevařte zprudka, vodu nebo vývar, ve kterém maso vaříte, udržujte nanejvýš na bodu varu. 
  • Pokud rybu pečete na pánvi, nechte ji buď vcelku nebo na jednotlivých porcích ponechte kůži. Díky tomu se ryba při pečení nerozpadne. Filet pečte vždy nejrpve kůží dolů zprudka, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Poté filet otočte a dopékejte na mírném plameni. 
  • Pečete-li rybu v troubě, nemusíte na filetu nechávat kůži. Rybu ale průběžně kontrolujte a pečte raději kratší dobu, abyste maso nevysušili.

Čím ryby dochutit?

Aby rybí maso získalo tu správnou chuť, je potřeba ho dobře osolit. To samé ale neplatí v případě koření a bylinek, s těmi opatrně, nechceme chuť rybího masa přebít. Dávejte si pozor zejména na aromatické druhy bylinek jako je kopr, koriandr nebo rozmarýn.

  • Obecně platí, že ke sladkovodním rybám se hodí sůl a kmín, zatímco těm mořským svědčí pepř a citron. Jaké další bylinky a koření můžete na dochucení ryb použít?

Jaké bylinky se hodí k rybám?

  • Tymián se hodí k platýsovitým rybám a pro dochucení rybích polévek.
  • Kerblík má lehce anýzovou chuť. Využijte ho pro ochucení bílého rybího masa a rybích omáček. 
  • Estragon také dodá rybám skvělou chuť a aroma. Přidávejte ho však až na závěr, varem totiž rychle ztrácí chuť. 
  • Fenykl má aromatické stonky fenyklu, které využijete jako náplň do ryb.
  • Rozmarýn a šalvěj ryby skvěle ochutí, jsou ale velmi aromatické, proto si dávejte pozor, abyste jimi nepřebili chuť ryby.
  • Bobkový list dodá chuť i aroma šťávám při dušení nebo pečení ryb.
  • Bazalka se hodí k rybám s bílým masem nebo k za studena podávaným rybám.
  • Petržel v kombinaci s česnekem a olivovým olejem je skvělá jako zálivka na rybu.
  • Kopr se nejlépe hodí k lososovitým rybám. 

Jaké koření použít na ryby?

  • Kmín se hodí snad na jakoukoliv sladkovodní rybu. Nejlépe se snoubí s chutí ryb kaprovitých, jako je kapr, cejn, lín či karas.
  • Pepř nezkazíte snad žádnou rybu. Vyzkoušejte červený nebo zelený pepř, který není tak ostrý, a skvěle podtrhne chuť sladkovodních ryb, zejména štiky, okouna a candáta.
  • Sušený česnek a cibulka skvěle dochutí kapří maso. 
  • Muškátový oříšek použijte na lososovité ryby a pstruhy.  

Obchod Apetit