Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ryba na rožni: Odlehčete letní grilovačku

Ryba na rožni: Odlehčete letní grilovačku
ZDROJ: Apetit

Jestli už vás opečené špekáčky nebaví a steaků jste se také přejedli, odlehčete letní párty rybou. Ať už mořskou nebo sladkovodní, určitě si pochutnáte. Na její přípravu nepotřebujete příliš, a přesto bude výsledek dokonalý.

Jak vybrat rybu na gril

U ryby víc než u čehokoli jiného záleží na tom, aby byla čerstvá. Jestliže nemáte možnost získat rybu čerstvě vylovenou a musíte se spoléhat na nabídku supermarketů, pečlivě vybírejte.

  • Požádejte obsluhu, aby vám vybraný kus ukázala a pořádně si ho prohlédněte, případně očichejte.
  • Čerstvá ryba má pevné pružné tělo a lesklé šupiny bez táhlého slizkého povlaku.
  • Oči jsou čiré a vypouklé. Neměly by být zapadlé, kalné ani zakrvavené.
  • Žábry jsou mírně narůžovělé, červené až fialové.
  • Ryba nesmí být nepříjemně cítit rybinou nebo jinak zapáchat.
  • Na gril nejsou vhodné hluboce zmražené ryby. Zpravidla obsahují vodu a kvůli tomu se během přípravy snadno rozpadnou a ztrácí chuť.

Ryba na gril – sladkovodní, nebo mořská?

Nabídka je pestrá, na gril si můžete hodit českého kapra, pstruha, okouna, sumce nebo třeba úhoře. Pokud jste naopak milovníci mořských ryb, sáhněte po lososovi, makrele, pražmě, halibutovi, tresce nebo tuňákovi.

  • Menší ryby jako pstruh, siven nebo pražma se vyplatí grilovat v celku. Zachovají si svůj tvar a díky kůži jejich chuť neunikne ven.
  • Naopak větším rybám jako kapr nebo losos neuškodí, když je naporcujete na silnější podkovy nebo z nich připravíte filety. U obojího platí, že by neměly být tenčí než 2 cm, jinak se maso snadno vysuší.

V jednoduchosti je krása

Toto klišé u ryb platí dvojnásob. Její chuť je natolik typická a lahodná, že není potřeba žádné další výrazné dochucení v podobě kořenících směsí nebo marinády. Postačí pouze sůl, čerstvé bylinky, citronová šťáva a vůně kouřícího uhlí doladí zbytek.

  • Místo sypkého koření vsaďte na chuť čerstvých bylinek. Rybám sluší rozmarýn, šalvěj, tymián, petrželka, ale můžete použít i výraznější bazalku, koriandr, snítku celerové natě nebo libeček.
  • Skvělou chuť dodá také česnek.
  • Rybu osolte až těsně před grilováním.
  • Jestliže se chystáte grilovat celou rybu, osolte ji i zevnitř a vložte ji dutiny břišní bylinky. Méně tučná ryba snese i slabý plátek másla.
  • Než dáte připravenou rybu na gril, nechte ji alespoň hodinu uležet v lednici, aby se všechny vůně a chutě spojily.

Jak grilovat rybu?

Aby bylo maso chutné, šťavnaté a nerozpadalo se, je důležité dodržet několik zásad.

  • Především vyčistit grilovací rošt od případných nečistot a připálenin.
  • Po odstranění zbytků mřížku potřete papírovou utěrkou namočenou do rostlinného oleje a položte ji na rozpálený gril.
  • Nejsnazší způsob grilování ryb je na hliníkovém podnose nebo teflonové fólii. Maso se nepřichytává ke grilu, lépe se s ním manipuluje a nerozpadá se.
  • Takto můžete opékat i menší druhy ryb, aniž byste se museli bát, že propadnou roštem.
  • Navíc k nim snadno přidáte zeleninu nebo brambory.
  • Dále můžete použít speciální grilovací misku nebo mřížku, do které ryby přivřete. To zaručí, že ryby pohodlně otočíte a opečete z obou stran.
  • Vyzkoušejte také pečení v papilotě nebo alobalu. Ryba se pozvolna dusí ve vlastní šťávě a všechny chutě tak mají šanci do ryby prostoupit. Nevýhodou je, že do balíčku příliš nepronikne kouř z grilu a maso se neprovoní tolik jako na přímém žáru.
  • Ryby grilujte na středním ohni po dobu přibližně 15-20 minut, ale řiďte se spíše velikostí ryby. Že je ryby hotová poznáte podle toho, že celá tloušťka masa zbělá. U delší úpravy hrozí, že maso bude vysušené.

Zdroje informací: Rybářský rozcestník, O grilování

Související články

Autor: Redakce Apetit