Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Veganství: životní styl s nástrahami

Špíz z tempehu
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Veganství rozhodně není novodobý trend stravování, za kterým by stáli výživoví poradci hollywoodských hvězd. Poprvé byl pojem použit už v roce 1944, a to britskou organizací Vegan Society. Od té doby urazilo veganství poměrnou dlouhou cestu a proměnilo se v životní styl, který odmítá živočišné produkty – od masa až po koženou kabelku.

Zatímco vegetariáni nekonzumují pouze maso, vegani šli v tomto ohledu dál a ze svého jídelníčku vyškrtli veškeré živočišné produkty jako maso, vejce, mléčné výrobky nebo ryby. I když by se mohlo zdát, že výhradně rostlinná strava je „chudá“, opak je pravdou.

  • Vegani jsou při tvorbě jídelníčku natolik kreativní, že rostlinnou stravu dokážou upravit tak, aby vykazovala všechny známky plnohodnotného pokrmu.
  • Pokud už delší dobu pokukujete po veganské stravě, měli byste si osvojit právě tyto „triky“, díky kterým své tělo neochudíte o důležité látky.

Nezapomínejte na bílkoviny

Není žádným tajemstvím, že dostatek bílkovin je základním pilířem výživy. Bílkoviny, které jsou tvořeny aminokyselinami, ale nejsou jenom v mase. Jsou součástí všeho živého.

  • Zdrojem bílkovin pro vegany a vegetariány jsou například luštěniny – fazole, čočka, ovesných vločkách, pohance, quinoe, ořeších a semínkách.
  • Výborným zdrojem bílkovin je také tempeh, tofu či rostlinné nemléčné výrobky jako sójový jogurt nebo rostlinné mléko.
  • Pokud se rozhodnete pro veganskou stravu, myslete na to, že doporučený denní příjem bílkovin se pohybuje mezi 0,9 – 1 gramu na kilogram tělesné hmotnosti.

Důležité minerální látky

Vegani – začátečníci mohou zapomínat také na potřebné minerální látky a vitamíny, které primárně získáváme ze živočišných produktů.

  • Vitamín B12 je zásadní pro správný vývoj centrální nervové soustavy, krvetvorbu, syntézu DNA a proteinů a jeho zdrojem je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. V rostlinné stravě se tento vitamín nachází v tempehu, misu, spirulině a chlorele. Mnoho veganů pro jistotu konzumuje vitamín B12 ve formě doplňků stravy.
  • Stopový prvek selen získáváme běžně z vepřového masa nebo vnitřností. Důležitý selen ale bohatě dodají také para ořechy. Jediný para ořech obsahuje doporučené denní množství selenu.
  • Vegani by si také měli dát pozor na dostatek jódu, který je nezbytně nutný pro správný růst, vývoj mozku a správnou funkci nervů a svalů. Skvělým zdrojem jódu je vincentka, mořské řasy nori nebo wakame.
  • Vitamín D, jehož potravinovými zdroji jsou hlavně ryby a vejce, mohou vegani a vegetariáni nahradit doplňky stravy, případně houbami, které vyrostly na sluníčku.  

Med, avokádo a mandle – (ne)vhodné pro vegany

Na první pohled by se mohlo zdát, že med, avokádo a mandle jsou typicky veganské pochoutky. Vegani ale upozorňují, že při pěstování avokád a mandlí se zneužívají včely, které farmáři dovážejí do avokádových a mandloňových sadů. Mnoho veganů se vyhýbá také konzumaci medu, neboť za jeho produkcí stojí včely, a tudíž ho považují za živočišný produkt. 

Zdroj: Časopis Apetit 

Související články

Autor: Alžběta Rybářová, autorský článek

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč