Naše zažívání je po bujarém veselí konce roku zdecimované. Pohled na bílé pečivo, bramborový salát nebo uzeniny ve vás vyvolává mdloby? Právě pro vás máme tipy na několik snadných večeří, které vás okouzlí svou lehkostí a doplní pošramocenému organismu vitaminy i minerály.
1 Polévka hustá tak, že by se dala krájet
Přijdete z venkovní procházky a přepadne vás hlad. Pro takové chvíle je hutná polévka tím nejlepším způsobem, jak se zahřát a zároveň zasytit.
- Využít můžete téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte doma nebo je vaší oblíbenkyní. Husté konzistence ve zdravém životním stylu docílíte menším podílem vody, přidáním brambory, cukety či oblíbenou luštěninou.
- Vyzkoušet můžete kombinaci brambor a cizrny, quiony se zeleninou, mrkev s výrazným koriandrem či pórek s pastinákem. Všechny tyto polévky navíc připravíte za pár minut.
2 Rizoto a další sypké alternativy
Tradiční italský pokrm, ve kterém se snoubí jemnost rýže, krémová konzistence, máslová chuť a osvěžení vína. Jeho příprava má svůj daný postup, jen díky tomu docílíte nezaměnitelné chuti.
- Pokud nemáte chuť postávat u sporáku, doporučujeme vyzkoušet báječné rizoto z trouby. Obzvlášť krémové a navíc ještě křupavé je rizoto kombinující klasický recept se slanou drobenkou z opražených mandlí. Veliké oblibě se těší také dýňová verze tohoto univerzálního pokrmu.
- Možností, jak ozvláštnit chuť rýže je několik, pro výraznou barevnou variaci doporučujeme červenou řepu, která vám dodá potřebné minerály i vitaminy. Ze školních i závodních jídelen také známe srbské rizoto, které se neobejde bez kyselé okurky. Pokud však nemáte chuť na rýži, můžete si připravit kuskus s kuřetem či bulgur se zeleninou. Přebytky podzimní houbařské sezóny hravě zpracujete i s tímto receptem.
3 Rybí maso plné minerálů, jehož příprava zabere minimum času
Lehce stravitelné rybí maso by na našem jídelníčku nemělo chybět v žádném ročním období. Obsahuje kvalitní tuk, má nízký obsah cholesterolu a doplní tělu zásoby železa, zinku, selenu i vitaminu B12.
- Mezi ryby s nízkým obsahem tuku se řadí štika, lín, candát, platýz a treska aljašská.
- Středně tučné kousky zahrnují pstruhy, kapry, sumce, žraloky a tuňáky.
- Tučná ryba, jenž obsahuje více než 10 % tuku, je losos, sleď, úhoř, makrela.
4 Frittata plná zdravých surovin
Na první pohled připomíná omeletu, její příprava se ale liší. Italská frittata mísí vejce se zeleninou, bylinkami, sýry a dalšími ingrediencemi. Smaží se na mírném plameni z jedné strany, poté se dopeče v troubě či na grilu.
- Správně připravená frittata je po okrajích propečená, uvnitř však zůstává vláčná a vlhká. I s přípravou si do 20 minut můžete vychutnat tuto italskou lahůdku.
- Čím vším se dá frittata ochutit? Pro první seznámení je ideální tato bazalková frittata, pro náročnější strávník vyžadující kousky uzeniny je skvělou volbou chlapská verze. Jemné snoubení naleznete ve frittátě se špenátem či v této variantě s jarní cibulkou a houbami. Pro pořádnou dávku vitaminů, živin a chutí vyzkoušejte květákovou verzi.
4 Letní závitky klidně i v zimě
Nemusíte se bát, pro jejich přípravu potřebujete pouze rýžový papír, který seženete v asijských potravinách či větších supermarketech. Dále v nich nesmí chybět skleněné nudle, čerstvá zelenina, bylinky, dle preferencí přidejte maso či mořské plody.
- Letní závitky jsou vietnamskou klasikou, která se na rozdíl od čínských jarních závitků nesmaží. Vychutnáte si tak všechny ingredience čerstvé, a kromě masa také syrové.
- Recept i s podrobným postupem jak správně pracovat s rýžovým papírem jsme vám už prozradili u vietnamských letních závitků. Za vyzkoušení rozhodně stojí i veganská verze. A pokud jste rýžový papír nesehnali, máme pro vás ideální řešení v podobě letních závitků do misky.
Zdroje informací: časopis Apetit, autorka článku