0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vstupte do léta

Vstupte do léta
sdílet:
Je celkem normální, že se vám v tom vedru nechce pozřít sousta. Přesto si disciplinovaně aspoň něčeho zobněte, aby vám pak v pozdním odpoledni najednou nedošla šťáva… Do druhé půlky dne vás spolehlivě nastartuje lehoučký oběd v podobě salátu se sýrem a kouskem bagety nebo krůtího masa s rýží a zeleninou. Jestli vám zeleninové saláty už lezou i ušima, co byste řekli misce ovocného se sýrem cottage nebo kozím sýrem? Ovoce v sobě má cukry, takže přísun energie je přímo expresní - a přitom vydrží dlooouho...

Propéct

Pozvali jste si přátele na grilování? Jen do toho! Ale: servírujte maso až tehdy, když je pořádně ugrilované. Na to, aby se zbavilo nebezpečných bakterií, potřebuje možná víc času, ale vyplatí se počkat. Ledničku pasujte na svou nejlepší kamarádku a všechny suroviny jí nechte v opatrování do poslední chvíle. Něco zbylo? Šup s tím zase rychle do chladničky…

Malé porce

Když je vzduch horký tak, že by se dal krájet, začnou se s trávením dít podivuhodné věci. Decentně řečeno, onen proces se často až příliš zrychlí… Pokud spořádáte na posezení čtyři broskve, projedou tělem stejně rychle a bezúčelně jako vagonky na horské dráze. Z toho plyne ponaučení: jezte často, ale malé porce – tu banán, tu trochu grilované zeleniny. O mísu salátu se podělte s kamarády. Budete se líp cítit a taky líp vypadat. Zvlášť když si místo hranolků budete dávat rýži nebo těstoviny…

…a vypijte Vltavu

Klidně prolijte hrdlem litry vody – ale postupně. Kdybyste vypili celou láhev najednou a pak si na závlahu vzpomněli až za pár hodin, zatížili byste srdce i ledviny. Pijte tedy po skleničkách a pravidelně. Chcete-li být ,cool‘ okamžitě, hoďte do sebe sklenici čerstvé šťávy z ledového ovoce. Na delší dobu vás zchladí horký mátový čaj. Funguje skvěle!

Koření léta

Omezte všechno, co je moc slané: křupky, chipsy, buráky, …

Sůl totiž přispívá k tomu, že tělo zbytečně zadržuje vodu (stejně působí i kofein). I pokrmy proto místo soli dochucujte raději kořením. Chladným vánkem vás ofouknou čerstvě natrhané zelené bylinky, česnek nebo citronová šťáva, zatímco pálivé papričky nebo čerstvý zázvor vás nažhaví a povzbudí chuť k jídlu a také trávení.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit