V létě je výběr ovoce větší, ovšem ani v zimě nemusíte strádat. Jablka i hrušky jsou k dostání celoročně, v zimě je můžete doplnit nějakou exotikou, v létě pak sezónní nabídkou. Připravte si ovocný salát s lahodnou zálivkou třeba z jogurtu.
Z čeho připravit ovocný salát?
Ovocnému salátu by neměla chybět rozmanitost. Ideálními druhy ovoce do salátu jsou jahody, hroznové víno, banány, jablka, hrušky a pomeranče, grepy, mandarinky. V závislosti na ročním období pak můžete přidávat další plody například ananas, všechny druhy melounu, kiwi, borůvky nebo maliny.
- Nebojte se ovoce kombinovat se zeleninou, přidat můžete mrkev, okurku, fenykl nebo tenké plátky syrové červené řepy.
Na co si dát při přípravě pozor?
Ovoce bývá choulostivé a některé má po rozkrájení tendenci osychat, uvadat nebo hnědnout. Proto se do přípravy ovocné pochoutky pusťte vždy až těsně před podáváním a kousky ponechte klidně větší. Čím drobnější kousky, tím větší ztráty vody a tím víc oxidace (hnědnutí).
Nejprve nakrájejte každý druh zvlášť a teprve pak je opatrně smíchejte dohromady.
- Pamatujte, že meloun pouští hodně vody, proto ho nechte chvíli odstát a šťávu slijte (případně vypijte).
- Banány a jablka přidejte jako poslední nebo je pokapejte a promíchejte s citronovou šťávou, aby z nich dlouhým pobytem na vzduchu nevznikly nevzhledné hnědé kousky.
- Meruňky, broskve a nektarinky rychle mění barvu a v největší zralosti nedrží tvar, což ubírá pokrmu na vizuální přitažlivosti (nikoli na chuti).
Jaké suroviny na zálivku?
Samozřejmě, že směs ovoce chutná výborně i sama o sobě. Se zálivkou je ovšem božská, i když přibližuje salát dezertu. Správný dresink dodá ovocnému salátu „šťávu“, která krásně propojí všechny chutě.
Zálivka na ovocný salát by měla obsahovat kyselou a sladkou složku v poměru, který se odvíjí od použitého ovoce. Pokud je v salátu hodně kyselejších druhů, zálivku oslaďte. Jestliže ho z většiny tvoří banány a jablka, nešetřete s citronovou šťávou. Máte rádi sametovější krémovější dezerty? Nebojte se přidat bílý jogurt nebo kysanou smetanu.
- Citronová šťáva. Okyseluje a zároveň brání oxidaci, tedy hnědnutí ovoce. Pro jemnější chuť můžete použít šťávu z limetky.
- Krupicový cukr, med, datlový nebo javorový sirup. S tekutými sladidly se v zálivce pracuje lépe.
- Jogurt. Pokud si přejete krémovější a výživnější salát, sáhněte po jogurtu. Smetanový nebo řecký jogurt či zakysaná smetana dodají salátu plnou chuť a ještě zasytí. Pokud vsadíte na vanilkový jogurt, nemusíte už zálivku sladit.
Extra suroviny, které dodají salátu výjimečnost:
- Lístky máty. Dodají osvěžující chuť. Máta navíc zlepšuje trávení.
- Semínka vanilkového lusku. Postarají se o výjimečnou vůni.
- Plátky kokosu. Obohatí salát o příjemnou křupavost.
- Maracuja (mučenka, passion fruit) – semínka exotického ovoce dodají zálivce dokonalý švih. Podobně zkrášlí ovocný salát semínka granátového jablka.
- Sušené ovoce jako rozinky nebo sušené meruňky dodají salátu sladkost a zajímavou texturu.
Ovocný salát se skvěle hodí na zahradní party, piknik, grilovačku nebo dětskou oslavu.
Zdroj informací: časopis Apetit