Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med
Podzimní ovoce? Kromě jablek to jsou rozhodně hrušky, kterým právě začala sezóna. Pokud milujete sladké dezerty, hrušky jsou ideální volbou. Připravit si z nich můžete nejen dokonalý hruškový koláč, ale třeba i muffiny či úžasný hruškový med.
Hrušky jsou skvělým ovocem, které se rozděluje podle odrůd na letní, podzimní a zimní. Také se liší podle způsobu využití – některé jsou ideální na výrobu moštu, jiné se skvěle hodí k tepelné úpravě, a další si nejlépe vychutnáte čerstvé. Oproti jiným druhům ovoce mají hrušky nižší obsah kyselin, proto jsou krásně sladké a oblíbené nejen v teplé, ale i studené kuchyni.
Hruškový koláč a další dezerty
Jestli váháte, co udělat z hrušek, pak jsou sladké dezerty ta správná volba. Ať už se vrhnete na přípravu hruškového koláče se slaným medem a bourbonem, kakaových muffinů s hruškou nebo z ovoce upečete závin s marcipánem a mandlemi, vy i vaši blízcí si jistě pochutnají. Pokud zvolíte pevnější odrůdy, během pečení se nerozpadnou a zároveň moučník i ozdobí, jako v receptu na hruškový páj s mascarpone a mandlemi.
Pečené hrušky
Rozkrojené hrušky zbavené jádřinců můžete naplnit směsí ořechů, medu, sušeného ovoce a skořice, a poté je upéci v troubě. Tento jednoduchý a zároveň bezlepkový dezert se hodí jak na oslavy, tak i jako sladká tečka k odpolední kávě. Stejně efektní je krambl, do kterého lze ke hruškám přidat i nakrájená jablíčka, švestky, ostružiny či další sezónní ovoce.
Hrušková povidla, džem i med
Pro dlouhodobější uchování hrušek je můžete dále zpracovat a především z těch přezrálých připravit voňavá hrušková povidla, které jsou jako stvořené na vdolky nebo lívance. Jablečno-hruškové pyré s javorovým sirupem poslouží jako přesnídávka pro děti nebo zdravá svačina do práce. Zajímavou kombinaci hrušek a ananasu představuje hruškový med, třeba namazaný na opečeném toastu.
- Hrušky můžete také usušit a konzumovat jako křížaly, či je dále rozmixovat na prach a připravit z nich po vzoru našich babiček tzv. pracharandu. Tímto práškem posypte bramborové šišky nebo ji přimíchejte do makové náplně místo perníku.
Pošírované hrušky
Pošírované hrušky jsou elegantní a lahodný dezert, který je oblíbený díky své jednoduchosti a variabilitě. Při přípravě se hrušky pomalu vaří (pošírují) v ochucené tekutině, což jim dodává jemnou a aromatickou chuť. Pro tuto přípravu volte raději hrušky pevnější, aby si i po uvaření uchovaly svůj tvar.
- Nejčastěji se pošírují ve víně – červené jim dodá tmavou, hlubokou barvu a bohatou chuť, zatímco bílé víno nebo šampaňské přinese svěžejší a jemnější tóny.
- Kombinace koření je na vás – vanilka, skořice či badyán jsou klasické volby, ale můžete experimentovat i s jinými kořeními nebo bylinkami, jako třeba tymián, rozmarýna další.
- Místo cukru lze na oslazení použít med nebo javorový sirup.
- Vzniklou omáčkou přelijte hrušky, ale i klidně i jiné dezerty – palačinky, lívance, vafle atd.
Zdroj informací: Apetit