Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

TOP 10 podle Maurerova výběru Grand Restaurant 2019

restaurace
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Známe vítěze TOP 10 restaurací podle Maurerova výběru Grand Restaurant 2019. Historicky potřetí zvítězila Terasa U Zlaté studně, skokanem roku je U Labutě z Přerova.

V moderních prostorách showroomu Mercedes Forum Praha na Chodově se ve čtvrtek 29. listopadu uskutečnilo vyhlášení TOP 10 restaurací podle XXIII. ročníku celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Absolutním vítězem se letos stala historicky již potřetí – po letech 2012, 2015 – slavná Terasa U Zlaté studně. Úspěchu dosáhla mimo jiné díky šéfkuchaři Pavlu Sapíkovi, pocházejícímu ze slavné kuchařské rodiny. Mezi TOP 10 se letos neumístila ani jedna restaurace, která se pyšní hvězdou od nejslavnějšího světového průvodce Michelin Guide. Na základě nezávislého hodnocení veřejnosti se tyto podniky nacházejí na nižších příčkách žebříčku. Z mimopražských restaurací se do první desítky probojoval brněnský Pavillon a úplný nováček, jinak ovšem dlouhodobě zavedená přerovská hvězda, rodinný podnik U labutě.

Pavel Maurer k žebříčku uvádí: „Při hodnocení nejlepších restaurací je potřeba vnímat, že jde o porovnání známek za jídlo, obsluhu i interiér. To znamená, že podnik, například japonská Miyabi, který je osmý v absolutním hodnocení, je ale první v samostatné kategorii jídlo. Jeho celkovou pozici ‚pokazila‘ obsluha nebo ztratil pár bodů v kategorii interiér, ale jídlo má perfektní. Pro uživatele našeho průvodce to má tu výhodu, že se může orientovat podle různých žebříčků, které reflektují zvlášť jídlo, obsluhu nebo interiér. Dokonce máme speciální žebříček TOP 20 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100. Na našem webu www.grandrestaurant.cz je vše k dispozici.“

Jak probíhá hodnocení?

Nezávislá celorepubliková anketa představuje každoročně kolem 1000 vybraných podniků. Průvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost osobně dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od 1 do 5 (jako ve škole), kterými hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiérů prezentovaných podniků. Známky jsou průběžně vyhodnocovány, statisticky zpracovány a auditovány. Záměrně manipulativní hlasy jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země. Generálním partnerem projektu je již druhým rokem značka Mercedes-Benz.

Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo (protože je nejdůležitějším kritériem), 1x za obsluhu a 1x za interiér. Výsledek se vydělí čtyřmi.

mapa restaurací

Přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku, včetně adres a popisu

  • Terasa U Zlaté studně, 1. místo 
    česká a mezinárodní kuchyně, U Zlaté studně 4, Praha 1
  • InterContinental hotel, Zlatá Praha, 2. místo
    česká a mezinárodní kuchyně, Pařížská 30, Praha 1
  • Radisson Blu Alcron hotel, Alcron, 3. místo
    dary moře, rybí a mezinárodní kuchyně, Normal - Štěpánská 40, Praha 1
  • Pavillon, 4. místo
    česká moderní, francouzská, kontinentální, regionální, zvěřinová a mezinárodní kuchyně, Jezuitská 6, Brno-střed
  • Grand Cru, 5. místo
    mezinárodní kuchyně, Lodecká 4, Praha 1
  • V Zátiší, 6. místo
    česká, indická a mezinárodní kuchyně, Liliová 1, Praha 1
  • Bellevue, 7. místo
    mezinárodní kuchyně, Smetanovo nábřeží 18, Praha 1
  • Miyabi, 8. místo
    japonská a rybí kuchyně, Navrátilova 10, Praha 1
  • Marriott hotel, Midtown Grill, 9. místo
    steakhouse, V Celnici 8, Praha 1
  • U Labutě, 10. místo
    česká a mezinárodní kuchyně, Za Mlýnem 4, Přerov

grand restaurant festival

Předprodej Grand Restaurant Festivalu startuje!

Mnohé z oceněných restaurací z celé ČR je možno osobně navštívit a „ochutnat“ v rámci zimního Grand Restaurant Festivalu.

Prvního prosince začíná předprodej tradičního Grand Restaurant Festivalu, kde máte možnost ochutnat některé z nejlepších a nejluxusnějších restaurací napříč celou republikou. Již X. ročník proběhne v 91 prestižních restauracích Maurerova výběru 15. 1.–28. 2. 2019. Mottem festivalu, které inspirovalo šéfkuchaře při vytváření zvýhodněného degustačního menu, je Chuť da Vinci. Ceny degustací se pohybují v rozmezí od 250 do 600 Kč. V rámci doprovodného programu mohou gastronauti navštívit i speciální tématické Mňam zážitky. Více na  www.grandrestaurant.cz.

Trocha statistiky na závěr

Hodnocení restaurantů pro GR2019 vzniklo na základě těchto údajů:

  • Počet hodnotitelů: 1532
  • Počet hodnocení: 6783
  • Počet restaurací: 1008
  • Počet hodnocených restaurací: 224
  • Počet restaurací bez hodnocení: 784 (restaurace bez hodnocení nezískaly požadovaný počet platných hlasů)
  • Projedeno celkem: 6 545 316 Kč
  • Průměrná cena: 784 Kč

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín