Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (22)
Více než hodinu Pro zkušené 12-16

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9027 kcal
Bílkoviny 140 g
Cukr 1246 g
Tuky 366 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Narozeninový či svatební dort nazdobený do půl hodiny? Náš podrobný návod doplněný o triky profesionální cukrářky Danielle Cornfoot vás přesvědčí, že cesta od korpusu k dortu může být snadná a rychlá.

Suroviny

vejce 6 ks
moučkový cukr 130 g
voda 4 PL
vlašské ořechy 80 g
mleté
mouka pšeničná hladká 240 g
kypřicí prášek do pečiva špetka
máslo 5 PL
rozpuštěné nebo olej
Na krém
mléko 400 ml
vanilkový lusk 1 ks
pudink 1.5
vanilkový prášek
moučkový cukr 1 PL
máslo 200 g
změklé
moučkový cukr 120 g
Na dokončení
džem
na promazání korpusu a pod krém
škrob
nebo moučkový cukr na podsypání
fondán (potahová hmota) 800 g
( Danielle, čistě bílý dekorační fondán Wilton (680g bal mají za 136 Kč v cukrářských potřebách Fiala Praha)
glukóza na slepení stuhy (335 ml/80 Kč cukrářské potřeby Fiala)

Ořechový korpus

Ušlehejte 6 vajec, 130 g moučkového cukru a 4 lžíce horké vody do husté pěny. Přisypte 80 g mletých vlašských ořechů a zapracujte 240 g hladké mouky se špetkou kypřicího prášku. Nakonec vmíchejte 5 lžic rozpuštěného másla nebo oleje. Těsto přesuňte do vymazané vyšší otvírací dortové formy o průměru 24–26 cm, uhlaďte a pečte 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkuste ve středu těsta zapíchnout špejli – jakmile vyjde čistá, dort vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát ve formě, pak ho přesuňte k vychladnutí na mřížku.

Vanilkový máslový krém

Uvařte hustý pudink ze 400 ml mléka, vyškrábnutých semínek z 1 vanilkového lusku a 1 a 1/2 sáčku pudinkového vanilkového prášku. Odstavte z ohně, povrch poprašte lžící moučkového cukru (díky tomu se neutvoří škraloup) a nechte vychladnout. Postupně do pudinku zašlehejte 200 g změklého másla a 120 g moučkového cukru. (Aby se krém nesrazil, musí mít vše stejnou teplotu!) Na dort se hodí také například máslový francouzský krém. „Nevhodné jsou lehké pěny a šlehačkové krémy,“ říká Danielle.

Sestavení dortu

Pokud je korpus navrchu příliš vypouklý, seřízněte ho do roviny a pak rozkrojte na 3 díly; manipulaci s nimi vám usnadní pečicí papír. Dva díly potřete z jedné strany džemem a částí krému a pak dort spojte na dortové podložce s kusem pečicího papíru. Povrch potřete zbylým krémem, vyrovnají se tím drobné nerovnosti. Překryjte fólií a dejte ztuhnout do chladničky.

Rozválení fondánu

Co potřebujete:

  • hladká silikonová podložka o velikosti 50 x 40 cm (k dostání v domácích a cukrářských potřebách)
  • kovový nebo plastový VÁLEČEK
  • hladítko na fondán (110 Kč, Fiala Praha)
  • provázek na změření dortu
  • řezák na začištění fondánu
     

Fondán Wilton nelepí, má vždy stejnou konzistenci a dobře se vyvaluje. Hladkou pracovní plochu poprašte velmi lehce kukuřičným škrobem a fondán rovnoměrně rozvalujte přes silikonovou podložku. Povrch tak bude úplně hladký.

Potažení dortu

Fondán přeneste na válečku a položte ho přes dort. Vytvarujte odshora přes boky a uhlaďte hladítkem. Během tohoto kroku nikam neodbíhejte, fondán postupně zasychá a tam, kde se ohýbá, by později praskal. Nakonec odřízněte přečnívající okraje a začistěte je hladítkem.

Ozdobte dort stuhou

Můžete s tím začít hned, jak fondán oschne. Barvu, typ stuhy a způsob přichycení volte podle příležitosti. Každé sluší jiná mašle.

Co potřebujete:

  • organzovou stuhu širokou 10 cm (v obchodě Moje party mají balení 9 m za 65 Kč; nebo kupte asi 1,5 m libovolné stuhy v galanterii)
  • špendlíky, 8–10 kusů (v obchodě Moje party koupíte tzv. velkou perlu za 3 Kč; sto malých špendlíků vyjde asi na 65 Kč)
  • perličky na vlasci (opět prodává Moje party, balení 5 x 1,3 m stojí 120 Kč)
  • nůžky
  • glukózu na slepení stuhy (335 ml za 80 Kč cukrářské potřeby Fiala) + štěteček
  • dortový etažér o průměru 28 cm koupíte v například prodejnách Home Art. Nemáte-li etažér požadovaného průměru, použijte menší a položte na něj větší rovný tác či talíř na pizzu.
     

Stužkování

Dort přesuňte na etažér a konec stuhy přichyťte k dortu velký špendlíkem. Potom stuhu lehce stáčejte a řaste. Přichyťte ji k dortu špendlíkem vždy ve stejném rozestupu (asi 10 cm) a tam, kde chcete mít květiny. Budete-li zdobit dort květy ve vázičkách, špendlíky více zatlačte a nechte na místě až do odstrojení dortu před krájením.

Špendlení

Velké špendlíky jsme použili jen k přechodnému přichycení stuhy. Perličky na vlasci jsme proto umístili až na závěr, po výměně špendlíků za květy.

Lepení

Konec stuhy odstřihněte, potřete glukózou a konec a začátek stuhy slepte k sobě. Nebo ponechte ozdobný špendlík.



Tip: Když potřete díly korpusu džemem povoleným trochou vody a teprve pak krémem, nedostanou se do krému drobky z piškotu.

NĚCO NAVÍC
Stuhu můžete přesně odměřit a pevně ji bez jakéhokoli řasení ovinout kolem dortu. Konce pak jen slepte glukózou. Velmi efektní jsou třeba puntíky nebo proužky (hlavně na dort pro děti). Veškeré dekorace na dorty (i na celou oslavu) koupíte na www.mojeparty.cz nebo v jejich prodejně v Praze.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit