Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Pro zkušené 12-16

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9027 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 366 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Narozeninový či svatební dort nazdobený do půl hodiny? Náš podrobný návod doplněný o triky profesionální cukrářky Danielle Cornfoot vás přesvědčí, že cesta od korpusu k dortu může být snadná a rychlá.

Suroviny

vejce 6 ks
voda 4 PL
kypřicí prášek do pečiva špetka
rozpuštěné nebo olej
Na krém
mléko 400 ml
pudink 1,5
vanilkový prášek
máslo 200 g
změklé
Na dokončení
džem
na promazání korpusu a pod krém
škrob
nebo moučkový cukr na podsypání
( Danielle, čistě bílý dekorační fondán Wilton (680g bal mají za 136 Kč v cukrářských potřebách Fiala Praha)
glukóza na slepení stuhy (335 ml/80 Kč cukrářské potřeby Fiala)

Postup

1

Ořechový korpus

Ušlehejte 6 vajec, 130 g moučkového cukru a 4 lžíce horké vody do husté pěny. Přisypte 80 g mletých vlašských ořechů a zapracujte 240 g hladké mouky se špetkou kypřicího prášku. Nakonec vmíchejte 5 lžic rozpuštěného másla nebo oleje. Těsto přesuňte do vymazané vyšší otvírací dortové formy o průměru 24–26 cm, uhlaďte a pečte 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkuste ve středu těsta zapíchnout špejli – jakmile vyjde čistá, dort vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát ve formě, pak ho přesuňte k vychladnutí na mřížku.

ořechový dortový korpus

2

Vanilkový máslový krém

Uvařte hustý pudink ze 400 ml mléka, vyškrábnutých semínek z 1 vanilkového lusku a 1 a 1/2 sáčku pudinkového vanilkového prášku. Odstavte z ohně, povrch poprašte lžící moučkového cukru (díky tomu se neutvoří škraloup) a nechte vychladnout. Postupně do pudinku zašlehejte 200 g změklého másla a 120 g moučkového cukru. (Aby se krém nesrazil, musí mít vše stejnou teplotu!) Na dort se hodí také například máslový francouzský krém. „Nevhodné jsou lehké pěny a šlehačkové krémy,“ říká Danielle.

3

Sestavení dortu

Pokud je korpus navrchu příliš vypouklý, seřízněte ho do roviny a pak rozkrojte na 3 díly; manipulaci s nimi vám usnadní pečicí papír. Dva díly potřete z jedné strany džemem a částí krému a pak dort spojte na dortové podložce s kusem pečicího papíru. Povrch potřete zbylým krémem, vyrovnají se tím drobné nerovnosti. Překryjte fólií a dejte ztuhnout do chladničky.

4

Rozválení fondánu

Co potřebujete:

  • hladká silikonová podložka o velikosti 50 x 40 cm (k dostání v domácích a cukrářských potřebách)
  • kovový nebo plastový VÁLEČEK
  • hladítko na fondán (110 Kč, Fiala Praha)
  • provázek na změření dortu
  • řezák na začištění fondánu
     

Fondán Wilton nelepí, má vždy stejnou konzistenci a dobře se vyvaluje. Hladkou pracovní plochu poprašte velmi lehce kukuřičným škrobem a fondán rovnoměrně rozvalujte přes silikonovou podložku. Povrch tak bude úplně hladký.

příprava fondánu

5

Potažení dortu

Fondán přeneste na válečku a položte ho přes dort. Vytvarujte odshora přes boky a uhlaďte hladítkem. Během tohoto kroku nikam neodbíhejte, fondán postupně zasychá a tam, kde se ohýbá, by později praskal. Nakonec odřízněte přečnívající okraje a začistěte je hladítkem.

potahování dortu fondánem

6

Ozdobte dort stuhou

Můžete s tím začít hned, jak fondán oschne. Barvu, typ stuhy a způsob přichycení volte podle příležitosti. Každé sluší jiná mašle.

Co potřebujete:

  • organzovou stuhu širokou 10 cm (v obchodě Moje party mají balení 9 m za 65 Kč; nebo kupte asi 1,5 m libovolné stuhy v galanterii)
  • špendlíky, 8–10 kusů (v obchodě Moje party koupíte tzv. velkou perlu za 3 Kč; sto malých špendlíků vyjde asi na 65 Kč)
  • perličky na vlasci (opět prodává Moje party, balení 5 x 1,3 m stojí 120 Kč)
  • nůžky
  • glukózu na slepení stuhy (335 ml za 80 Kč cukrářské potřeby Fiala) + štěteček
  • dortový etažér o průměru 28 cm koupíte v například prodejnách Home Art. Nemáte-li etažér požadovaného průměru, použijte menší a položte na něj větší rovný tác či talíř na pizzu.
     
Stužkování

Dort přesuňte na etažér a konec stuhy přichyťte k dortu velký špendlíkem. Potom stuhu lehce stáčejte a řaste. Přichyťte ji k dortu špendlíkem vždy ve stejném rozestupu (asi 10 cm) a tam, kde chcete mít květiny. Budete-li zdobit dort květy ve vázičkách, špendlíky více zatlačte a nechte na místě až do odstrojení dortu před krájením.

Špendlení

Velké špendlíky jsme použili jen k přechodnému přichycení stuhy. Perličky na vlasci jsme proto umístili až na závěr, po výměně špendlíků za květy.

Lepení

Konec stuhy odstřihněte, potřete glukózou a konec a začátek stuhy slepte k sobě. Nebo ponechte ozdobný špendlík.

zdobení dortu stuhou

Tip: Když potřete díly korpusu džemem povoleným trochou vody a teprve pak krémem, nedostanou se do krému drobky z piškotu.

NĚCO NAVÍC
Stuhu můžete přesně odměřit a pevně ji bez jakéhokoli řasení ovinout kolem dortu. Konce pak jen slepte glukózou. Velmi efektní jsou třeba puntíky nebo proužky (hlavně na dort pro děti). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...