
Kdy se staly ‚hrníčkové dorty‘ svatebním hitem?Obliba minidortů, pro které se vžil název cupcakes, nepochybně v posledních letech vzrůstá a stále častěji se dostávají i na svatební stoly. Do cupcakes můžete přidat téměř cokoli a ozdobit je jakkoli. Tento malý dezert snese skoro všechno od extravagantních chutí až po divoké barevné kombinace dekorace.
V roce 1796, kdy se poprvé objevil recept na tuto sladkost, svět teprve začal objevovat rozmanitost jejich využití. Autorka receptu, americká cukrářka Amelie Simms, v něm použila čtyři základní suroviny – mouku, máslo, mléko a vejce. A právě v jednoduchosti tkví celé jejich kouzlo.
Hrníčkové rekordy
Uvádí se, že název dezertu je odvozen od způsobu přípravy – ingredience těsta se počítaly na hrníčky a v hrníčcích se dortík dokonce i pekl. Přesto můžete i mezi cupcakes najít obra.
- V americkém Sterlingu před dvěma lety upekli největší cupcake světa, který vážil 1176,6 kg. Svým počinem se tak zapsali do Guinnessovy knihy rekordů.
- Pokud byste chtěli překonat světový rekord v počtu snědených cupcakes za 30 sekund, museli byste jich spořádat aspoň třicet. Ale i když se vám to nepodaří, můžete slavit Mezinárodní den cupcakes, a to každý rok 15. prosince.
- Cupcaky lze jako jednoporcovky připravit stejně jako klasické dorty. Vytvořit tak můžete schwarzwaldské, mrkvové nebo třeba Victoria sponge. Hodí se na oslavy nejrůznějšího druhu, svatby nevyjímaje!