0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapomněli jste na Barborku natrhat větvičky? Nezoufejte!

třešňový květ
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Ve čtvrtek 4. prosince má svátek Barbora, což znamená, že je čas jít pro barborku! Pokud jste ale nestihli větvičky natrhat ve čtvrtek, klidně to můžete udělat o víkendu. 

Barborky by se sice měly trhat v souladu s tradicí, ale pokud se opozdíte, nic se neděje. Dnes máme v bytech daleko tepleji než naši předkové, kteří právě Barbořin svátek vybrali jako nejvhodnější čas. Mezi teplotou a dobou, již větvička potřebuje, aby vykvetla, je přímá úměra. Toho můžete využít a probouzení uspíšit nad topením, nebo naopak pozdržet na chladném místě. Teplota by se však neměla měnit vícekrát a náhle. Pokud budete mít větší než třídenní zpoždění, raději kvetení podpořte jednoduchým trikem: větvičku na deset minut ponořte do vlažné vody a teprve potom postavte do vázy.

Barborky mohou být z třešně i ze sakury
Větvičky se většinou řezají z třešní a višní, které mají sněhobílé květy. Jabloně vám vykvetou do jemné růžové, o něco sytější barvu mají růžové a plnokvěté okrasné třešně sakury. Nařezat můžete i zlatici – forzýtii –, má pěkné zlaté kvítky a dobře se kombinuje s tmavě zeleným jehličím. Navíc podle pověsti přináší do domu bohatství. Na Štědrý večer vám ale rozkvete i šeřík, kalina, trnka… A dokonce i narašené větvičky břízy či vrby.

Dobré seříznutí a správná výživa znamenají krásné květy
Barborky se musejí řezat, nikoli trhat či stříhat. Zvláště stříháním větvičky poškodíte, stlačíte tak totiž vodivá pletiva a zabráníte větvičce v přijímání vody a živin. Barborce dopřejte dostatek světla, zvláště pokud se poupata již začnou rozvíjet, odraženou vodu a místo bez průvanu. Pokud chcete, aby vám vydržela co nejdéle, kupte jí výživu pro řezané květiny, kterou v sáčku dostanete v každém lepším květinářství. Vodu s výživou nevyměňujte, pouze pravidelně doplňujte. Ovocné dřeviny každý den roste rozprašovačem na květiny a do jejich blízkosti postavte nádobu s vodou – suchý vzduch jim nesvědčí a poupata by mohla zasychat. Zlatice je v tomto směru odolnější a suchý vzduch jí na kráse neubere.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč