0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapomněli jste na Barborku natrhat větvičky? Nezoufejte!

třešňový květ
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Ve čtvrtek 4. prosince má svátek Barbora, což znamená, že je čas jít pro barborku! Pokud jste ale nestihli větvičky natrhat ve čtvrtek, klidně to můžete udělat o víkendu. 

Barborky by se sice měly trhat v souladu s tradicí, ale pokud se opozdíte, nic se neděje. Dnes máme v bytech daleko tepleji než naši předkové, kteří právě Barbořin svátek vybrali jako nejvhodnější čas. Mezi teplotou a dobou, již větvička potřebuje, aby vykvetla, je přímá úměra. Toho můžete využít a probouzení uspíšit nad topením, nebo naopak pozdržet na chladném místě. Teplota by se však neměla měnit vícekrát a náhle. Pokud budete mít větší než třídenní zpoždění, raději kvetení podpořte jednoduchým trikem: větvičku na deset minut ponořte do vlažné vody a teprve potom postavte do vázy.

Barborky mohou být z třešně i ze sakury
Větvičky se většinou řezají z třešní a višní, které mají sněhobílé květy. Jabloně vám vykvetou do jemné růžové, o něco sytější barvu mají růžové a plnokvěté okrasné třešně sakury. Nařezat můžete i zlatici – forzýtii –, má pěkné zlaté kvítky a dobře se kombinuje s tmavě zeleným jehličím. Navíc podle pověsti přináší do domu bohatství. Na Štědrý večer vám ale rozkvete i šeřík, kalina, trnka… A dokonce i narašené větvičky břízy či vrby.

Dobré seříznutí a správná výživa znamenají krásné květy
Barborky se musejí řezat, nikoli trhat či stříhat. Zvláště stříháním větvičky poškodíte, stlačíte tak totiž vodivá pletiva a zabráníte větvičce v přijímání vody a živin. Barborce dopřejte dostatek světla, zvláště pokud se poupata již začnou rozvíjet, odraženou vodu a místo bez průvanu. Pokud chcete, aby vám vydržela co nejdéle, kupte jí výživu pro řezané květiny, kterou v sáčku dostanete v každém lepším květinářství. Vodu s výživou nevyměňujte, pouze pravidelně doplňujte. Ovocné dřeviny každý den roste rozprašovačem na květiny a do jejich blízkosti postavte nádobu s vodou – suchý vzduch jim nesvědčí a poupata by mohla zasychat. Zlatice je v tomto směru odolnější a suchý vzduch jí na kráse neubere.

Související články

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?

Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo   krásně vypadá. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit