Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jaké zmrzliny jsme milovali neboli historie zmrzliny v ČR

Eskymo, míša, ledňáček, mražená rybízová dřeň alias táboráček… pamatujete? V redakci Apetitu jsme nostalgicky zavzpomínali na zmrzliny našeho dětství. A to nás přivedlo k nápadu napsat článek o historii zmrzliny v Česku. Kdy se začala vyrábět a jaké mražené pochoutky byly nejoblíbenější?
13. 8. 2020 | Autor: Lucie Velek

Historie zmrzliny v našich zemích není příliš stará. Tedy – alespoň pokud se bavíme o masivně dostupných mražených pochoutkách vyráběných ve velkém. V domácích podmínkách zmrzlinu připravovala už Magdalena Dobromila Rettigová, která ve své Domácí kuchařce (1826) uvádí návod, kterak se led a zmrzlina dělati má, a sedm receptů (namátkou třeba na zmrzliny z jahod, vanilie, citronů či punče).

Za první republiky nabízely zmrzlinu zákazníkům cukrárny, ale na rozdíl od Spojených států u nás k vysloveně masivní oblibě mražené lahůdky nedošlo. Na přelomu 30. a 40. let technologický rozvoj v USA umožnil výrobu mrazáků a jejich prodej do domácností. Československé hospodyňky si v poválečném socialistickém hospodářství musely na chladničky s mrazničkou ještě nějaký čas počkat, ale mlékárny investovaly do mrazicích provozů už na konci 40. let a začaly do obchodů dodávat mražené pochoutky. 

První byla polárka

V roce 1949 vznikla značka, kterou na českém trhu potkáte dodnes. Polárka. Pocházela z mlékárny Laktos a jméno získala podle populárního medvěda z pražské zoo. Samice Polárka byla vůbec prvním mládětem ledního medvěda, které se v ČR podařilo odchovat do dospělosti. Firma Alimpex, která značku vlastní dnes, se nedávno rozhodla využít vzrůstající oblibu retro výrobků a vrátila se k původnímu logu s medvědicí. A pod toutéž značkou oživila i další dobový výrobek – dvoubarevnou čokoládovo-vanilkovou kostku duo.

Zajímavé je, že socialističtí pracovníci v propagaci se snažili prodej zmrzliny zpopularizovat i v zimě, a tak na Vánoce vymysleli plakáty se sloganem: Dort z polárky – Dárek nad dárky (s dodatkem: i na silvestra).

Míša, ledňáček, eskymo – nezapomenutelné nanuky

První nanuky na dřívku byly patentovány v USA už ve 20. letech, u nás se ale začaly vyrábět mnohem později. Tvarohový míša, vanilkový ledňáček i kokosové eskymo vznikly na začátku 60. let. Při vymýšlení log a názvů výrobků byli tehdejší zaměstnanci propagačních oddělení zřejmě neodolatelně přitahováni romantikou dálného severu. Sám název nanuk, který se vžil pro mražený krém na dřívku, se odvozuje od přírodopisného filmu Roberta Flahertyho Nanuk, člověk primitivní (v originále Nanook of the North). Film se promítal v kinech ve 20. letech a natolik se zapsal do populární imaginace, že se slovo nanuk stalo synonymem všeho polárního, podobně jako (sktriktně vzato nesprávný) název eskymák vyvolával představu obyvatel tamních ledových plání.

Ze tří výše jmenovaných nanuků je legendou a současně českým unikátem míša. Na trh ho uvedla mlékárna Laktos v roce 1962. Původně byl zabalen v pergamenovém papíru a celá výroba probíhala v provozu s teplotou hluboko pod bodem mrazu ručně – 18 pracovnic dokázalo vytvořit až 1000 kusů za hodinu – a jeden kousek se prodával za jednu korunu. Inovací bylo jeho složení ze smetany a tvarohu. V roce 1973 se výroba přesunula do Zdounek u Kroměříže, ustálila se receptura i gramáž. Dnes vlastní značku firma Unilever, míša se vyrábí v Třebíči a stejně jako kdysi váží 55 g, je potažen kakaovou polevou a lze ho snadno konzumovat díky bukovému dřívku. Zachován zůstal i vysoký podíl tvarohu (65 %). Nezměnilo se ani logo s medvídkem a míša patří mezi nejmilovanější české nanuky. V prodejích se pravidelně umisťuje na špici. A jeho obliba dala vzniknout i tvarohovému moučníku téhož jména.

Míša řezy

Moučník, který milují všechny generace. Kakaový piškot s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou je prostě božský!

V Laktosu vymysleli v 60. letech také drobnější vanilkový ledňáček. Původně se zmrzlina vyráběla bez dřívka a bez čokoládové polevy, ale protože se nanuk velice rychle rozpouštěl, opatřili ho tehdejší potravinářští technologové ochrannou vrstvou kakaové polevy. 

Ruská zmrzlina – pozdrav socialistických soudruhů

Další populární studená pochoutka se do Československa dovážela ze Sovětského svazu. Smetanový kvádr umístěný mezi dvěma oplatkami na sobě nesl (pro žáky 1. stupně záhadný) nápis v azbuce – teprve v hodinách ruštiny školní dítky zjistily, že maroženoje znamená jednoduše zmrzlina. Krémovost zaručovala ruské zmrzlině nejen smetana, ale i máslo. A musíme přiznat, že to byla jedna z mála dobrých věcí, které k nám z východu přišly.

Češi jsou věrní a nostalgičtí zákazníci, a tak můžeme konstatovat, že všechny zmíněné mražené lahůdky najdeme v obchodech dodnes. I kdyz ruská zmrzlina se dnes vyrábí výhradně u nás.

Pokud jste se právě zasnili nad milovanými lahůdkami vlastního dětství, můžete své zážitky porovnat s redaktorkami Apetitu v článku Sladké vzpomínky. Také máte tak rádi retro?

Úvodní foto: Lucie Velek, archiv Apetitonline.cz

REKLAMA

Přidat komentář