Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dezerty se zmrzlinou

Dezerty se zmrzlinou
sdílet:
Zmrzlinu si můžeme vychutnat na dřívku či v kornoutku. Anebo můžeme zajít dál a udělat z ní ingredienci v báječném dezertu. Představíme vám nápady i slavné recepty na lahůdky, které jsou díky zmrzlině ještě o něco lepší!

Zmrzlinový sendvič

 Jde vlastně o zmrzlinu, která se podává mezi dvěma pláty upečeného sladkého těsta či v oplatce, takže ji můžete uchopit a okusovat. Takovému sendviči děti nikdy neřeknou ne! Zmrzlinu můžete použít kupovanou nebo si udělat vlastní a totéž platí o těstu či sušence. Můžete si upéct čokoládový plát nebo koupit dobré sušenky – a pokud nechcete vysloveně zmrzlinové jednohubky, pořiďte raději sušenky větší velikosti, budou se lépe držet.


Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence
Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Zmrzlinový dort

Dezert, kterým zaručeně potěšíte děti. Stane se zlatým hřebem každé narozeninové oslavy. Opět to, kolik s ním budete mít práce, záleží čistě na vás: zmrzlinový dort z titulní fotografie připravíte snadno doma i z hotových surovin. Stejně dobře se ale můžete pustit do pečení korpusu a výroby vlastní zmrzliny. Když zkombinujete dvě příchuti – například malinový sorbet se smetanovou vanilkovou – nadšení malého oslavence, nebude brát konce! Recept na jednoduchý piškotový korpus najdete v článku Jak snadno ozdobit dort.

Zmrzlinová bomba

Je variací zmrzlinového dortu – princip je stejný: upečený korpus naplněný zmrzlinou. Rozdíl je ve tvaru. Bomba vypadá jako polokoule či homole, přičemž stěny jsou tvořeny těstem a zmrzlinová náplň se skrývá uvnitř.

Baked Alaska neboli dort Aljaška 

Od zmrzlinové bomby je jen krok k vysoce efektnímu dezertu zvanému Aljaška. Vznikl údajně na oslavu připojení Aljašky k USA (i když příběhů o tom, kde, kdy a kdo ho vymyslel, existuje více). Od bomby se liší tím, že povrch dortu je po vytažení z mrazáku zakryt vrstvou pevného sněhu z bílků a ogrilován. Dnes se většinou používá flambovací pistole, ale pokud ji nevlastníte, udělejte to jako původní cukráři – vložte dezert na moment pod rozpálený gril do trouby.

Peach Melba

Pod tímto názvem se skrývá velmi slavný zmrzlinový pohár s broskvemi a malinami. Jméno dostal podle australské sopranistky Nellie Melba, jejíž křišťálový hlas na přelomu 19. a 20. století učaroval opernímu publiku na celém světě. V roce 1892 vystupovala v opeře Lohengrin v Londýně a k její poctě vytvořil proslulý kuchař a cukrář Auguste Escoffier dezert sestávající se z pošírovaných broskví a vanilkové zmrzliny s ozdobami z taženého cukru. Celá nádhera byla servírována v nádobě ve tvaru labuti, vysekané z ledu. O několik let později se Escoffier ve zlém rozešel s majiteli hotelu, pro který dezert vymyslel, a přešel ke konkurenci. Recept na oblíbený pohár vzal s sebou – a aby mu nikdo nemohl vyčítat krádež know-how, obměnil složení. Zmizela ledová labuť i cukrové ozdoby a přibyla omáčka z čerstvých malin. A tak se servíruje Peach Melba dodnes.

Smažená zmrzlina

Na tenhle dezert si troufnou hodně sebevědomí kuchaři, kteří mají navíc v malíčku skvělou organizaci práce. Usmažit zmrzlinové koule tak, aby se v nich ledový krém dočista nerozpustil, vyžaduje přesně vědět, co v kterém okamžiku co dělat. Na váhání a prostoje není čas. A servírovat se musí okamžitě!

My jsme si (s jeho svolením) vypůjčili recept od šéfkuchaře Tita Eliáše a vyzkoušeli jsme v redakci, zda smaženou zmrzlinu náš tým zvládne připravit i vyfotit. Stihli jsme to tak tak. Zmrzlina uvnitř je ještě pevná a na okrajích se mění ve smetanovou omáčku. Přesně, jak jsme chtěli.

Smažená zmrzlina. Foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit
Pokud chcete vyzkoušet, zda by se vám podařila smažená zmrzlina, recept se zobrazí po kliknutí na fotku. 
Foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

Troll krem 

Skandinávský dezert sice názvem odkazuje k děsivým příšerám severských hor, ale ve skutečnosti vypadá jako věneček něžné víly. Jde o bezé hnízdo ze sněhových bílků, do něhož posadíte kopeček zmrzliny a dozdobíte ovocem a šlehačkou. Recept najdete v kuchařce Zmrzliny z edice Apetit osobnosti.

Úvodní foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

 

Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit