Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.
14. 1. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Co uvidíte, když se projdete po jakémkoliv trhu v Mexiku? Fazole, fazole a zase fazole. Fazole nesčetných barev a tvarů, fazole takové rozmanitosti, až vás překvapí. Černé fazole a hnědé fazole, červené fazole a bílé fazole, skvrnité i jednobarevné, fazole, které na vás pomrkávají jedním černým okem… zkrátka fazole nejrůznějších barev, tvarů i velikostí

Kolik druhů fazolí v Mexiku existuje? Někteří autoři mluví o stovkách různých odrůdách, jiní o desítkách. Jisté je, že obyčejná fazole jsou základní luštěninou mexické stravy. A nejen luštěninou, také surovinou, bez které se neobejde spousta horkokrevných jídel od nejrůznějších plněných balíčků z tortill přes polévky až po masové guláše.

Fazole se v Mexiku vaří ve vývaru nebo bez něj, smaží nebo dusí, podávají s masem, sýrem či klobásou nebo jen zeleninou. Jedí se studené v salátu s limetou a koriandrem, zabalené v tortille nebo podávané s tortillovými chipsy. Fazole se v Mexiku podávají jako hlavní chod nebo jako skromný doprovod k masu či vejcím. Oblibu získala také jídla, která kombinují fazole s bílou rýží. Našli byste surovinu, která má více podob a variací? 

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Mexičané milují oslavy, které trvají až do rána. Dušičkové období je tak jen jednou z mnoha příležitostí, Día de los...

Fazole vařené po mexicku

Vaření fazolí představuje v Mexiku skutečný rituál, který má své jasně dané, neměnné zákonitosti. Než se na stole objeví několik druhů jídel a sals, musí se fazole podrobit prvnímu kroku, kterým je čištění. Nesmí zůstat jediný kamínek, jediná nečistota a pak šup do hrnce. A nemůže to být hrnec jen tak ledajaký. Pravověrná mexická kuchařka odmítá tlakový hrnec – přece fazole během vaření nebude popohánět. Zato tradiční kameninový hrnec se k tomuto účelu hodí výborně.

Druhým krokem fazolového rituálu je máčení ve studené vodě, a to po celou noc, nejen chvilku. Poctivé máčení zajistí, že fazole nasáknou dostatek vody a jejich obal změkne. Druhý den skončí hrnec s fazolemi na sporáku a začíná to pravé vaření. 

A nakonec sůl. Ta musí do vody k fazolím přijít přesně v polovině vaření. Ani dříve ani později. Fazole tak získají tu správnou, plnou chuť a jemnou konzistenci. 

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční...

Zabal to

Fazole máte uvařené a co s nimi? Jak už vyplynulo z úvodu, výčet všech možností by byl opravdu dlouhý. My se přimlouváme za ty úpravy fazolí, kterými můžete naplnit tortilly. Pojídání naplněných tortill nepatří k nejelegantnějším činnostem, jejich příprava, plnění a rolování jsou však ohromná zábava. Navíc se k tomu spousta mexických jídel z fazolí dokonale hodí, tak proč jim nedát prostor?

5 jídel, kterými hravě naplníte tortilly:

 

Spoustu dalších skvělých nápadů na mexická jídla s fazolemi najdete v receptech následujících pod článkem.

Související

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a...

Tofu, seitan a tempeh, poznejte 3 významné zdroje bílkovin

3 suroviny, které vám dnes chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí ochutnat něco nového či hledají...

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je...

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a...

Zamilujte si luštěniny

Jsou zdravé, hřejivé, levné a lahodné. Porce luštěnin k obědu vás zasytí stejně kvalitně jako maso a nabije...

Mexické fazole s mletým masem

Plnění, balení a pojídání tortill milujeme. Není to sice zrovna elegantní způsob stolování, protože náplň z tortill...

Tortilla s pikantními fazolemi

Každá z přísad je skvělá sama o sobě, dohromady je to úplný koncert!

Mexická fazolová polévka s tortillami s fetou

Chipotle omáčka dodá polévce pikantní uzenou příchuť. Můžete ji nahradit nasekanou papričkou chipotle z...

Mexický kukuřičný salát

Množství chilli papriček dávkujte podle chuti; mějte přitom na paměti, že přidat je můžete vždycky, ubrat nikoli.

Mexické kapsy s fazolemi

Multifunkční chleba pita můžete naplnit prakticky čímkoliv. My se inspirovali mexickou kuchyní a zrychlenou verzí...

Mexické fazolové burgery

Fazolové karbanátky, salát, avokádo a salsa. Ideální svačina, večeře či pohoštění na party.

Mexické placičky s fazolemi a quinoou

V Mexiku si přijdou na své i labužníci milující zdravou stravu: quinoa, avokádo, fazole, batáty...

Mexický hrnec

Pikantní mexický hrnec můžete udělat i hustší jako rizoto. Stačí, když do masového základu přidáte jen málo vody.

Pečená vejce po mexicku

Na tahle pečená vejce se zkrátka nedá zapomenout. Jsou neskutečně lahodná a navíc vypadají naprosto úchvatně, nemyslíte?

Mexická fazolová polévka s tortillami s fetou

Chipotle omáčka dodá polévce pikantní uzenou příchuť. Můžete ji nahradit nasekanou papričkou chipotle z...

Mexický kuřecí kotlík s rýží a fazolemi

Dušené pokrmy lze snadno mrazit. Zbude-li vám tedy od večeře jedna porce, dejte ji do krabičky a zamrazte nebo...

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš...

Přidat komentář