Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole
sdílet:
Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

Co uvidíte, když se projdete po jakémkoliv trhu v Mexiku? Fazole, fazole a zase fazole. Fazole nesčetných barev a tvarů, fazole takové rozmanitosti, až vás překvapí. Černé fazole a hnědé fazole, červené fazole a bílé fazole, skvrnité i jednobarevné, fazole, které na vás pomrkávají jedním černým okem… zkrátka fazole nejrůznějších barev, tvarů i velikostí

Kolik druhů fazolí v Mexiku existuje? Někteří autoři mluví o stovkách různých odrůdách, jiní o desítkách. Jisté je, že obyčejná fazole jsou základní luštěninou mexické stravy. A nejen luštěninou, také surovinou, bez které se neobejde spousta horkokrevných jídel od nejrůznějších plněných balíčků z tortill přes polévky až po masové guláše.

Fazole se v Mexiku vaří ve vývaru nebo bez něj, smaží nebo dusí, podávají s masem, sýrem či klobásou nebo jen zeleninou. Jedí se studené v salátu s limetou a koriandrem, zabalené v tortille nebo podávané s tortillovými chipsy. Fazole se v Mexiku podávají jako hlavní chod nebo jako skromný doprovod k masu či vejcím. Oblibu získala také jídla, která kombinují fazole s bílou rýží. Našli byste surovinu, která má více podob a variací? 

Fazole vařené po mexicku

Vaření fazolí představuje v Mexiku skutečný rituál, který má své jasně dané, neměnné zákonitosti. Než se na stole objeví několik druhů jídel a sals, musí se fazole podrobit prvnímu kroku, kterým je čištění. Nesmí zůstat jediný kamínek, jediná nečistota a pak šup do hrnce. A nemůže to být hrnec jen tak ledajaký. Pravověrná mexická kuchařka odmítá tlakový hrnec – přece fazole během vaření nebude popohánět. Zato tradiční kameninový hrnec se k tomuto účelu hodí výborně.

Druhým krokem fazolového rituálu je máčení ve studené vodě, a to po celou noc, nejen chvilku. Poctivé máčení zajistí, že fazole nasáknou dostatek vody a jejich obal změkne. Druhý den skončí hrnec s fazolemi na sporáku a začíná to pravé vaření. 

A nakonec sůl. Ta musí do vody k fazolím přijít přesně v polovině vaření. Ani dříve ani později. Fazole tak získají tu správnou, plnou chuť a jemnou konzistenci. 

Zabal to

Fazole máte uvařené a co s nimi? Jak už vyplynulo z úvodu, výčet všech možností by byl opravdu dlouhý. My se přimlouváme za ty úpravy fazolí, kterými můžete naplnit tortilly. Pojídání naplněných tortill nepatří k nejelegantnějším činnostem, jejich příprava, plnění a rolování jsou však ohromná zábava. Navíc se k tomu spousta mexických jídel z fazolí dokonale hodí, tak proč jim nedát prostor?

Pět jídel, kterými hravě naplníte tortilly:

 

Spoustu dalších skvělých nápadů na mexická jídla s fazolemi najdete v receptech následujících pod článkem.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč