Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole
sdílet:
Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

Co uvidíte, když se projdete po jakémkoliv trhu v Mexiku? Fazole, fazole a zase fazole. Fazole nesčetných barev a tvarů, fazole takové rozmanitosti, až vás překvapí. Černé fazole a hnědé fazole, červené fazole a bílé fazole, skvrnité i jednobarevné, fazole, které na vás pomrkávají jedním černým okem… zkrátka fazole nejrůznějších barev, tvarů i velikostí

Kolik druhů fazolí v Mexiku existuje? Někteří autoři mluví o stovkách různých odrůdách, jiní o desítkách. Jisté je, že obyčejná fazole jsou základní luštěninou mexické stravy. A nejen luštěninou, také surovinou, bez které se neobejde spousta horkokrevných jídel od nejrůznějších plněných balíčků z tortill přes polévky až po masové guláše.

Fazole se v Mexiku vaří ve vývaru nebo bez něj, smaží nebo dusí, podávají s masem, sýrem či klobásou nebo jen zeleninou. Jedí se studené v salátu s limetou a koriandrem, zabalené v tortille nebo podávané s tortillovými chipsy. Fazole se v Mexiku podávají jako hlavní chod nebo jako skromný doprovod k masu či vejcím. Oblibu získala také jídla, která kombinují fazole s bílou rýží. Našli byste surovinu, která má více podob a variací? 

Fazole vařené po mexicku

Vaření fazolí představuje v Mexiku skutečný rituál, který má své jasně dané, neměnné zákonitosti. Než se na stole objeví několik druhů jídel a sals, musí se fazole podrobit prvnímu kroku, kterým je čištění. Nesmí zůstat jediný kamínek, jediná nečistota a pak šup do hrnce. A nemůže to být hrnec jen tak ledajaký. Pravověrná mexická kuchařka odmítá tlakový hrnec – přece fazole během vaření nebude popohánět. Zato tradiční kameninový hrnec se k tomuto účelu hodí výborně.

Druhým krokem fazolového rituálu je máčení ve studené vodě, a to po celou noc, nejen chvilku. Poctivé máčení zajistí, že fazole nasáknou dostatek vody a jejich obal změkne. Druhý den skončí hrnec s fazolemi na sporáku a začíná to pravé vaření. 

A nakonec sůl. Ta musí do vody k fazolím přijít přesně v polovině vaření. Ani dříve ani později. Fazole tak získají tu správnou, plnou chuť a jemnou konzistenci. 

Zabal to

Fazole máte uvařené a co s nimi? Jak už vyplynulo z úvodu, výčet všech možností by byl opravdu dlouhý. My se přimlouváme za ty úpravy fazolí, kterými můžete naplnit tortilly. Pojídání naplněných tortill nepatří k nejelegantnějším činnostem, jejich příprava, plnění a rolování jsou však ohromná zábava. Navíc se k tomu spousta mexických jídel z fazolí dokonale hodí, tak proč jim nedát prostor?

Pět jídel, kterými hravě naplníte tortilly:

 

Spoustu dalších skvělých nápadů na mexická jídla s fazolemi najdete v receptech následujících pod článkem.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...