Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

15 receptů z fazolí: Z levné suroviny připravíte guláše, polévky, saláty i burgery!

Fazole po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fazole patří mezi oblíbené suroviny v kuchyních a jídelnách. Nestojí mnoho, pro peněženku tedy nepředstavují velkou zátež. Hodí se do celé řady pokrmů – do pomazánek, polévek, placek a burgerů, chili con carne i dalších dušených pokrmů, jako jsou mexické kotlíky nebo indický dal až po guláše.  Pokud koupíte fazole konzervované, je vaření s nimi superrychlé!

Častým důvodem, proč se lidé vyhýbají fazolím je delší doba přípravy, během které je potřeba je dlouho namáčet i vařit. Je to však důležité, protože se tím zamezuje nežádoucím účinkům v podobě trávicích obtíží. Ty lze dál zmnírnit přidáním bylin, koření nebo mořských řas do vody, ve které se vaří.

  • Fazolím sluší kombinace se zeleninou, masem i uzeninami. 
  • azole jsou velmi dobrým i levným zdrojem živin.
  • Fazole dobře a na dlouho zasytí. 
  • Základem správné přípravy je fazole před přípravou namočit (doba namočení záleží podle druhu) a pak povařit doměkka

10 oblíbených druhů fazolí

  • Bílé – Větší bílé fazole vynikají krémovou strukturou a jemnou chutí, díky tomu je její použití opravdu všestranné. Nejčastěji ji využijeme rozmačkanou nebo rozmixovanou. Snadno tak připravíte fazolové pyré, pomazánky polévky. Hodí se ovšem i do salátů, vařených směsí nebo k zapékání. 
  • Purpurové – Velké purpurové fazole mají neutrální chuť, takže se vyplatí je řádně okořenit nebo přidat výraznou bylinku jako je majoránka, tymián či rozmarýn. Vhodné jsou do salátů a jako zavářka do polévek.
  • Černé – Střední černé fazole mají sladší zemitou chuť a používají se nejčastěji v mexické a latinskoamerické kuchyni. Skvělé jsou v kombinaci s jalapeňos papričkami, citronovou šťávou a koriandrem nebo jako příloha k pečenému masu. 
  • Červené – Velké červené až hnědé fazole mají jemně nasládlou chuť a zvládnou větší množství koření. Často se připravují jako příloha s kajenským pepřem nebo jiným pikantním druhem koření. Vhodné jsou také do jídel z jednoho hrnce nebo na fazolový burger
  • Barevné – Dozrávají v červené, hnědé nebo černé barvě a vyznačují se moučnou konzistencí. Stejně jako červené fazole snesou pikantnější koření a údajně jsou nejlepší pro přípravu chilli con carne
  • Černé oko – Menší světlé fazole s charakteristickou černou skvrnou mají neutrální chuť, hodí jako zavářka do polévek. Dochucené bylinkami nebo kořením se budou skvěle vyjímat v salátu. Vynikají vysokým obsahem kyseliny listové. 
  • Pinto – Středně velké fazole pinto mají přírodně pikantní chuť. Právě proto jsou velmi populární v Mexiku a USA. S oblibou se přidávají do rýžových pokrmů například do fazolovorýžových katbanátků nebo se vaří společně s další zeleninou a masem. 
  • Borlotti – Italské fazole mají krásný mramorový vzhled a výraznou nasládlou až oříškovou chuť. Nejčastěji se využívá v italské, turecké nebo portugalské kuchyni a hodí se do salátů, ragú, dušených pokrmů. Jsou nedílnou součástí oblíbené polévky minestrone a přidávají se i do těstovin. 
  • Mungo – Menší zelené fazole pochází z Indie a oblíbené jsou také v Číně a Thajsku. Obsahují velké množství minerálních látek a chutí trochu připomínají hrášek. Pokud je necháte naklíčit, dočkat se můžete oblíbených mungo klíčků. 
  • Adzuki – Malé červené fazolky z Číny mají oříškovou chuť. Nejčastěji se využívají v čínské, japonské a korejské kuchyni ne jako klasická fazole, ale v podobě sladké pasty. Ta se pak přidává do nejrůznějších koláčků, taštiček a sladkostí, nebo se z naklíčených fazolek připravuje čaj. 

Zaoceánský původ

Fazole pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstují již po tisíce let. Semena rostliny se zpracovávají na nejrůznější způsoby a najdeme jich až 50 druhů. Jedná se asi o nejpopulárnější luštěninu vůbec. Fazole mají totiž skvělé nutriční hodnoty, za syrova obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku, kyseliny listové, fosforu a vitaminy skupiny B. 

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...