Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Burčák: Sladký bouřlivák z prvních hroznů

vinice
ZDROJ: Aleš Maze/Unsplash
sdílet:

S burčákem se neťuká, burčák se pije! Lidová hláška zní nejen ve filmu Bobule, ale také na každém vinobraní, kde můžeme tuto živoucí pochoutku z prvních hroznů ochutnat. Věděli jste, že pitím burčáku můžete své tělo zásobit potřebným vitaminem B? A jak se pozná správný burčák, kdy a kam na něj vyrazit?

Nezapomeňte být při pití burčáku obezřetní. Jeho velké množství se kvůli aktivnímu kvašení a přítomnému alkoholu může vymstít. Procesy kvašení mohou rozpoutat živly ve střevech, alkohol s cukrem se postará o slušný bolehlav. Jak se říká “všeho s mírou” a jinak tomu není ani v případě burčáku.

Od hroznů k burčáku

Burčák vinaři připravují z raných odrůd hroznů, které postupně dozrávají od začátku srpna. I když se burčák neoznačuje jako víno, je prvním nápojem, který z vinic můžeme každoročně ochutnat.

Vzniká kvašením vinného nebo hroznového moštu, kdy se obsažený ovocný cukr mění za přítomnosti mikroorganismů na alkohol. Vinaři svůj burčák od začátku do konce bedlivě střeží, jelikož je nezbytné ohlídat zejména dva faktory - čas a teplotu

  • Celý proces od sběru hroznů k burčáku trvá přibližně týden.
  • Burčák je v plné síle ve chvíli, kdy dosáhne tzv. varu. To je chvíle maximální aktivity kvasinek. Právě na tuto chvíli vinaři čekají a v tento moment je burčák nejlepší. Obsahuje vyvážený poměr cukru, alkoholu (4-6%) a oxidu uhličitého.
  • V plné síle je pak burčák pouhých několik hodin.
  • Správnou kvalitu si drží ale ještě asi tři dny, pak už mu stále probíhající kvasné procesy spíše škodí. 

Jak si poradit s hroznovým vínem?

Jak si poradit s hroznovým vínem?

Více

Burčák ve světě

Burčák tak, jak jej známe, je chloubou Moravy, Čech a okolí. Ochutnat jej můžeme také u našich sousedů na Slovensku.

Produkt podobný burčáku se vyrábí také v Německu a Rakousku pod názvem Sturm (v překladu bouře) a připomíná spíše hroznovou šťávu. Jde jen o lehce zkvašený vinný mošt.

Ve vinařských velmocech jako je například Francie nebo Itálie budete burčák hledat marně.

5 fází zralosti burčáku

Jednotlivé fáze zralosti nesou svůj název, podle kterého se můžete snadno orientovat, o jaký typ nápoje z raných hroznů jde.

  • Sladký – výstižné označení pro mladý vinný mošt obsahující velké množství ovocného cukru.
  • Ve varu – nabízí chuť pravého burčáku. Kvasinky jsou na vrcholu své aktivity.
  • Po zlomení – fáze, kdy se burčák pomalu „láme“ ve víno a začíná v něm převládat alkohol
  • Mydliňák – stále přirozeně kvasící hrozny, kde už ale převládá ostřejší chuť. Obsahuje jen malé množství cukru.
  • Mladé víno – nabízí čistou konzistenci a jemnou chuť vína. Ve vinařstvích jej najdeme lahvované jako ostatní víno.

5 tipů, jak poznat kvalitní burčák

5 tipů, jak poznat kvalitní burčák

Více

Barva burčáku napoví i způsob zpracování

Bílý, červený, růžový - liší se od sebe nejen barvou hroznů, ze kterých se vyrábí.

Zatímco bílý a růžový burčák vzniká lisováním hroznů, červený burčák se vyrábí tzv. rmutem, tedy mletím hroznů.

Burčákem ku zdraví

Vedle vysoké energetické hodnoty, kterou díky obsahu cukru nabízí, je burčák v rozumném množství skvělým pomocníkem pro zdravou očistu střev a správnou funkci celého trávicího ústrojí.

Pokud vaše tělo není na kvasné produkty zvyklé, doporučuje se burčák pít postupně po doušcích, jinak vás může značně potrápit.

Burčák je nejen chutný, ale zároveň také blahodárný pro náš organismus. Najdeme v něm nezanedbatelné množství vitaminu B, který našemu tělu pomáhá bojovat s únavou. 

Kdy si vychutnat burčák a kam na něj vyrazit?

Poctivého burčáku se u nás můžeme dočkat v průběhu září a října. Setkat se s ním můžete i v srpnu, ale v této době jde buď spíše o hroznovou šťávu než burčák, nebo jde o burčák vyrobený z dovezených hroznů.

  • Pokud burčák kupujete mimo vinařské oblasti, vždy se ptejte po původu hroznů.
  • Čeští a moravští vinaři jsou na burčák náležitě pyšní a nejlepší sladký poklad z vinic ochutnáte na vinobraních.
  • Každoročně se pořádají vinobraní ve Znojmě, Mikulově, Valticích, na Mělníku a v dalších vinařských oblastech, kde kromě burčáku ochutnáte další vinné skvosty z místních vinic.  

 

Související články

Burčák na zdraví
  • Tipy a triky

Burčák na zdraví

Už jste ochutnali letošní burčák? Pokud ne, máte čas až do konce listopadu, kdy končí burčáková sezona. ...
Opijte se burčákem!
  • Novinky a zajímavosti

Opijte se burčákem!

Začátek podzimu patří vinobraní a burčáku. Ten už nyní můžete nakupovat na nejrůznějších slavnostech nebo přímo od vinařů. Co je vlastně burčák a na co si dát při nákupu pozor? ...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit