Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Advocaat (nizozemský vaječný likér)
Advocaat (nizozemský vaječný likér)
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Advocaat (nizozemský vaječný likér)

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5192 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 582 g
Tuky 126 g
Vláknina 290 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Advocaat je likér tak hustý, že se dokonce jídává mocca lžičkou. Obvykle se podává s neslazenou šlehačkou. Když ji navíc poprášíte kakaem nebo na ni nastrouháte čokoládu, získáte bleskový minidezert pro dospělé.

Související recepty

Suroviny

cca 11 středních
sůl ½ ČL
brandy 375 ml
nebo ararat či koňak
dřeň vyškrábnutá (viz Něco navíc)

Postup

1

V míse prošlehejte žloutky, sůl a cukr, aby směs zhoustla a ve stužkách stékala ze stěrky. Pak pomalu přilévejte a současně zašlehávejte brandy, ararat či koňak, aby se směs dobře spojila. Přesuňte do rendlíku a zahřívejte na velmi mírném ohni za stálého, trpělivého šlehání. Pokud máte vařič, který se obtížně reguluje, anebo pro jistotu můžete šlehat také v žáruvzdorné míse posazené nad vodní lázní tak, aby se nedotýkala hladiny vroucí vody.

2

Likér je hotový, když pěkně zhoustne a je pořádně horký, ale nesmí se vařit – pokud by se tak dělo, alkohol by se odpařoval a advocaat by ztratil na chuti, opojné síle i trvanlivosti.

3

Odstavte rendlík či mísu a vešlehejte vanilku. Nechte zchladnout, pomocí vhodného trychtýře nalijte nejlépe do lahví se širokým hrdlem (nebo do zavařovací sklenice), po úplném dochladnutí uzavřete a uložte do chladničky. Tam vydrží nejméně měsíc. Podávejte v malých širších sklenkách, mističkách či šálcích.

NĚCO NAVÍC
Namísto lusku lze použít také 2 lžičky co možná nejkvalitnějšího vanilkového extraktu, popřípadě vanilkovou pastu – u té se řiďte údaji na obalu. Chcete-li mít advocaat přece jen o něco řidší, nařeďte ho smetanou.

SLAVNÉ DRINKY S „VAJEČŇÁKEM“

  • BOMBARDINO V rendlíčku na 1 porci prohřejte, ale nevařte: 80–90 ml italského likéru Vov či benátského vaječného likéru, popřípadě advocaatu. Do skleněného hrnečku nalijte 40 ml brandy a pomalu přilijte horký likér, dobře promíchejte. Štědře ozdobte šlehačkou a jemně poprašte skořicí.
     
  • SNOWBALL Sklenku naplňte ledem, vlijte cca 1 lžíci limetové šťávy (nebo podle chuti), přilijte 50 ml advocaatu a 50 ml citronové limonády a opatrně míchejte dlouhou lžičkou do chvíle, kdy se stěny sklenky ochladí. Ozdobte plátkem limety či koktejlovou třešní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín