0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Advocaat (nizozemský vaječný likér)

Advocaat (nizozemský vaječný likér)
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Advocaat (nizozemský vaječný likér)

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5192 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 582 g
Tuky 126 g
Vláknina 290 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Advocaat je likér tak hustý, že se dokonce jídává mocca lžičkou. Obvykle se podává s neslazenou šlehačkou. Když ji navíc poprášíte kakaem nebo na ni nastrouháte čokoládu, získáte bleskový minidezert pro dospělé.

Suroviny

žloutek 180 g
cca 11 středních
sůl ½ ČL
krupicový cukr 270 g
brandy 375 ml
nebo ararat či koňak
vanilkový lusk 10 cm
dřeň vyškrábnutá (viz Něco navíc)

Postup

1

V míse prošlehejte žloutky, sůl a cukr, aby směs zhoustla a ve stužkách stékala ze stěrky. Pak pomalu přilévejte a současně zašlehávejte brandy, ararat či koňak, aby se směs dobře spojila. Přesuňte do rendlíku a zahřívejte na velmi mírném ohni za stálého, trpělivého šlehání. Pokud máte vařič, který se obtížně reguluje, anebo pro jistotu můžete šlehat také v žáruvzdorné míse posazené nad vodní lázní tak, aby se nedotýkala hladiny vroucí vody.

2

Likér je hotový, když pěkně zhoustne a je pořádně horký, ale nesmí se vařit – pokud by se tak dělo, alkohol by se odpařoval a advocaat by ztratil na chuti, opojné síle i trvanlivosti.

3

Odstavte rendlík či mísu a vešlehejte vanilku. Nechte zchladnout, pomocí vhodného trychtýře nalijte nejlépe do lahví se širokým hrdlem (nebo do zavařovací sklenice), po úplném dochladnutí uzavřete a uložte do chladničky. Tam vydrží nejméně měsíc. Podávejte v malých širších sklenkách, mističkách či šálcích.

NĚCO NAVÍC
Namísto lusku lze použít také 2 lžičky co možná nejkvalitnějšího vanilkového extraktu, popřípadě vanilkovou pastu – u té se řiďte údaji na obalu. Chcete-li mít advocaat přece jen o něco řidší, nařeďte ho smetanou.

SLAVNÉ DRINKY S „VAJEČŇÁKEM“

  • BOMBARDINO V rendlíčku na 1 porci prohřejte, ale nevařte: 80–90 ml italského likéru Vov či benátského vaječného likéru, popřípadě advocaatu. Do skleněného hrnečku nalijte 40 ml brandy a pomalu přilijte horký likér, dobře promíchejte. Štědře ozdobte šlehačkou a jemně poprašte skořicí.
     
  • SNOWBALL Sklenku naplňte ledem, vlijte cca 1 lžíci limetové šťávy (nebo podle chuti), přilijte 50 ml advocaatu a 50 ml citronové limonády a opatrně míchejte dlouhou lžičkou do chvíle, kdy se stěny sklenky ochladí. Ozdobte plátkem limety či koktejlovou třešní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč