Advocaat je likér tak hustý, že se dokonce jídává mocca lžičkou. Obvykle se podává s neslazenou šlehačkou. Když ji navíc poprášíte kakaem nebo na ni nastrouháte čokoládu, získáte bleskový minidezert pro dospělé.
Suroviny
Postup
V míse prošlehejte žloutky, sůl a cukr, aby směs zhoustla a ve stužkách stékala ze stěrky. Pak pomalu přilévejte a současně zašlehávejte brandy, ararat či koňak, aby se směs dobře spojila. Přesuňte do rendlíku a zahřívejte na velmi mírném ohni za stálého, trpělivého šlehání. Pokud máte vařič, který se obtížně reguluje, anebo pro jistotu můžete šlehat také v žáruvzdorné míse posazené nad vodní lázní tak, aby se nedotýkala hladiny vroucí vody.
Likér je hotový, když pěkně zhoustne a je pořádně horký, ale nesmí se vařit – pokud by se tak dělo, alkohol by se odpařoval a advocaat by ztratil na chuti, opojné síle i trvanlivosti.
Odstavte rendlík či mísu a vešlehejte vanilku. Nechte zchladnout, pomocí vhodného trychtýře nalijte nejlépe do lahví se širokým hrdlem (nebo do zavařovací sklenice), po úplném dochladnutí uzavřete a uložte do chladničky. Tam vydrží nejméně měsíc. Podávejte v malých širších sklenkách, mističkách či šálcích.
NĚCO NAVÍC
Namísto lusku lze použít také 2 lžičky co možná nejkvalitnějšího vanilkového extraktu, popřípadě vanilkovou pastu – u té se řiďte údaji na obalu. Chcete-li mít advocaat přece jen o něco řidší, nařeďte ho smetanou.
SLAVNÉ DRINKY S „VAJEČŇÁKEM“
- BOMBARDINO V rendlíčku na 1 porci prohřejte, ale nevařte: 80–90 ml italského likéru Vov či benátského vaječného likéru, popřípadě advocaatu. Do skleněného hrnečku nalijte 40 ml brandy a pomalu přilijte horký likér, dobře promíchejte. Štědře ozdobte šlehačkou a jemně poprašte skořicí.
- SNOWBALL Sklenku naplňte ledem, vlijte cca 1 lžíci limetové šťávy (nebo podle chuti), přilijte 50 ml advocaatu a 50 ml citronové limonády a opatrně míchejte dlouhou lžičkou do chvíle, kdy se stěny sklenky ochladí. Ozdobte plátkem limety či koktejlovou třešní.