0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Benátský vaječný likér

Benátský vaječný likér
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Benátský vaječný likér

4.2/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Velmi snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4850 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 333 g
Tuky 291 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Likér vymyslel cukrář, kterému při výrobě tureckého medu přebývaly žloutky: vyrobil vinnou pěnu zabaglione, které prodloužil trvanlivost dodáním brandy. V Itálii se nazývá Vov a je mimo jiné základem proslulého bombardina. Domácí verze je snadná a ještě lahodnější než kupovaná!

Suroviny

vanilkový lusk 1 ks
mléko 750 ml
plnotučné
marsala 200 ml
dezertní víno
žloutek 6 ks
krupicový cukr 250 g
brandy 150 ml

Postup

1

Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte dřeň.

2

Lusk i dřeň dejte do hrnce, zalijte mlékem a smetanou a zahřejte za občasného míchání až k bodu varu. Pokud chcete v likéru posílit chuť vanilky, nechte v tomto bodě smetanu a mléko zakryté louhovat 20 minut a pak je znovu zahřejte.

3

Do dalšího rendlíku dejte marsalu, žloutky a cukr a dobře prošlehejte.

4

Do žloutkového základu opatrně a pomalu vlijte horké ochucené mléko se smetanou a rozmíchejte.

5

Směs vraťte na sporák a za mírné teploty vařte a míchejte stěrkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí se srazit – při sebemenším podezření odstavte hrnec z plotny a ihned tyčovým mixérem promixujte.

6

Přeceďte přes sítko, vlijte brandy a nechte vychladnout.

7

Pomocí trychtýře vlijte do lahví a uložte do chladu. Nechte likér alespoň den rozležet, před podáváním vždy protřeste. Skladujte v chladu, kde vydrží zhruba půl roku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Komentáře

Magdalena Krajinkova

oh vaječný likér :o to tedy miluji... to je u mě znak že se blíží Vánoce :)

Judita Kempenská

Skvelá vanilková pochúťka, balzam na nervy... ;) Dala som o 50g cukru menej a výsledok bol super.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč