Likér vymyslel cukrář, kterému při výrobě tureckého medu přebývaly žloutky: vyrobil vinnou pěnu zabaglione, které prodloužil trvanlivost dodáním brandy. V Itálii se nazývá Vov a je mimo jiné základem proslulého bombardina. Domácí verze je snadná a ještě lahodnější než kupovaná!
Suroviny
Postup
Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte dřeň.
Lusk i dřeň dejte do hrnce, zalijte mlékem a smetanou a zahřejte za občasného míchání až k bodu varu. Pokud chcete v likéru posílit chuť vanilky, nechte v tomto bodě smetanu a mléko zakryté louhovat 20 minut a pak je znovu zahřejte.
Do dalšího rendlíku dejte marsalu, žloutky a cukr a dobře prošlehejte.
Do žloutkového základu opatrně a pomalu vlijte horké ochucené mléko se smetanou a rozmíchejte.
Směs vraťte na sporák a za mírné teploty vařte a míchejte stěrkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí se srazit – při sebemenším podezření odstavte hrnec z plotny a ihned tyčovým mixérem promixujte.
Přeceďte přes sítko, vlijte brandy a nechte vychladnout.
Pomocí trychtýře vlijte do lahví a uložte do chladu. Nechte likér alespoň den rozležet, před podáváním vždy protřeste. Skladujte v chladu, kde vydrží zhruba půl roku.
Komentáře
Skvelá vanilková pochúťka, balzam na nervy... ;) Dala som o 50g cukru menej a výsledok bol super.
oh vaječný likér :o to tedy miluji... to je u mě znak že se blíží Vánoce :)