0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Benátský vaječný likér

Benátský vaječný likér

4.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4850 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 333 g
Tuky 291 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Likér vymyslel cukrář, kterému při výrobě tureckého medu přebývaly žloutky: vyrobil vinnou pěnu zabaglione, které prodloužil trvanlivost dodáním brandy. V Itálii se nazývá Vov a je mimo jiné základem proslulého bombardina. Domácí verze je snadná a ještě lahodnější než kupovaná!

Suroviny

vanilkový lusk 1 ks
mléko 750 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 250 ml
marsala 200 ml
dezertní víno
žloutek 6 ks
krupicový cukr 250 g
brandy 150 ml

Postup

1

Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte dřeň.

2

Lusk i dřeň dejte do hrnce, zalijte mlékem a smetanou a zahřejte za občasného míchání až k bodu varu. Pokud chcete v likéru posílit chuť vanilky, nechte v tomto bodě smetanu a mléko zakryté louhovat 20 minut a pak je znovu zahřejte.

3

Do dalšího rendlíku dejte marsalu, žloutky a cukr a dobře prošlehejte.

4

Do žloutkového základu opatrně a pomalu vlijte horké ochucené mléko se smetanou a rozmíchejte.

5

Směs vraťte na sporák a za mírné teploty vařte a míchejte stěrkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí se srazit – při sebemenším podezření odstavte hrnec z plotny a ihned tyčovým mixérem promixujte.

6

Přeceďte přes sítko, vlijte brandy a nechte vychladnout.

7

Pomocí trychtýře vlijte do lahví a uložte do chladu. Nechte likér alespoň den rozležet, před podáváním vždy protřeste. Skladujte v chladu, kde vydrží zhruba půl roku.

Související články

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič
  • Tipy a triky

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič

Vydatný déšť, ostrý vítr a prudký pokles teplot… Nevlídné podzimní počasí nám umí dát pořádně zabrat. Na každou potíž ale matka příroda vymyslela účinné řešení. Máme pro vás čtyři tipy na zdravé přírodní elixíry, které vám dodají síly do...
Vánoce s předstihem: 13 likérů do 30 minut
  • Zajímavosti

Vánoce s předstihem: 13 likérů do 30 minut

Čím jiným se začít ladit na adventní notu než domácími likéry? Tekutá slast ukrytá v lahvi omamně voní alkoholem a kořením, ve správném balení udělá radost nejen vám, ale i vašim blízkým.  Připravujte už dnes Následující likéry...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit