Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Benátský vaječný likér
Benátský vaječný likér
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Benátský vaječný likér

4.2/5 Počet hodnocení: 21
Do 30 minut Velmi snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4850 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 333 g
Tuky 291 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Likér vymyslel cukrář, kterému při výrobě tureckého medu přebývaly žloutky: vyrobil vinnou pěnu zabaglione, které prodloužil trvanlivost dodáním brandy. V Itálii se nazývá Vov a je mimo jiné základem proslulého bombardina. Domácí verze je snadná a ještě lahodnější než kupovaná!

Suroviny

mléko 750 ml
plnotučné
marsala 200 ml
dezertní víno
brandy 150 ml

Postup

1

Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte dřeň.

2

Lusk i dřeň dejte do hrnce, zalijte mlékem a smetanou a zahřejte za občasného míchání až k bodu varu. Pokud chcete v likéru posílit chuť vanilky, nechte v tomto bodě smetanu a mléko zakryté louhovat 20 minut a pak je znovu zahřejte.

3

Do dalšího rendlíku dejte marsalu, žloutky a cukr a dobře prošlehejte.

4

Do žloutkového základu opatrně a pomalu vlijte horké ochucené mléko se smetanou a rozmíchejte.

5

Směs vraťte na sporák a za mírné teploty vařte a míchejte stěrkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí se srazit – při sebemenším podezření odstavte hrnec z plotny a ihned tyčovým mixérem promixujte.

6

Přeceďte přes sítko, vlijte brandy a nechte vychladnout.

7

Pomocí trychtýře vlijte do lahví a uložte do chladu. Nechte likér alespoň den rozležet, před podáváním vždy protřeste. Skladujte v chladu, kde vydrží zhruba půl roku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Komentáře

26.12.2019 22:26

Skvelá vanilková pochúťka, balzam na nervy... ;) Dala som o 50g cukru menej a výsledok bol super.

30.11.2019 23:47

oh vaječný likér :o to tedy miluji... to je u mě znak že se blíží Vánoce :)

Apetit magazín