Benátský vaječný likér

Benátský vaječný likér

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4497 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 295 g
Tuky 276 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Likér vymyslel cukrář, kterému při výrobě tureckého medu přebývaly žloutky: vyrobil vinnou pěnu zabaglione, které prodloužil trvanlivost dodáním brandy. V Itálii se nazývá Vov a je mimo jiné základem proslulého bombardina. Domácí verze je snadná a ještě lahodnější než kupovaná!

Suroviny

vanilkový lusk 1 ks
750 ml
plnotučné mléko
smetana ke šlehání 250 ml
víno dezertní 200 ml
marsala
žloutek 6 ks
krupicový cukr 250 g
brandy 150 ml

1 Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte dřeň. Lusk i dřeň dejte do hrnce, zalijte mlékem a smetanou a zahřejte za občasného míchání až k bodu varu. Pokud chcete v likéru posílit chuť vanilky, nechte v tomto bodě smetanu a mléko zakryté louhovat 20 minut a pak je znovu zahřejte.

2 Do dalšího rendlíku dejte marsalu, žloutky a cukr a dobře prošlehejte. Do žloutkového základu opatrně a pomalu vlijte horké ochucené mléko se smetanou a rozmíchejte. Směs vraťte na sporák a za mírné teploty vařte a míchejte stěrkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí se srazit – při sebemenším podezření odstavte hrnec z plotny a ihned tyčovým mixérem promixujte.

3 Přeceďte přes sítko, vlijte brandy a nechte vychladnout. Pomocí trychtýře vlijte do lahví a uložte do chladu. Nechte likér alespoň den rozležet, před podáváním vždy protřeste. Skladujte v chladu, kde vydrží zhruba půl roku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit