Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Calimero

Kdo by neznal bombardino! Pokud chcete nejen zahřát, ale také povzbudit kofeinem, zkuste jej ve verzi calimero, tedy vylepšené šálkem silného espresa. Žloutkový základ můžete mít připravený předem a uložený v lednici, pak je servírování jen otázkou chvilky.

Vydání: 2020/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT15M
Vaření 0:15
Nápoj

Ingredience

    NA ŽLOUTKOVÝ ZÁKLAD

    • 4 žloutky
    • 100 g krupicového cukru
    • 120 ml bílého rumu nebo brandy (viz něco navíc)

    NA DOKONČENÍ (NA 1 PORCI)

    • 75 ml hotového žloutkového základu
    • 40 ml bílého rumu nebo brandy
    • 1 silné espreso
    • 2-3 lžíce ušlehané smetany
    • kakao holandského typu na posypání

Příprava jídla

1 Na žloutkový základ dejte do nerezové mísy žloutky a cukr a vyšlehejte je metlou do světlé pěny. V hrnci uveďte do mírného varu vodu a na hrnec posaďte těsně přiléhající nerezovou mísu. Šlehejte a opatrně postupně přilévejte zvolený alkohol. Pokaždé, když přidáte trochu alkoholu, směs zřídne, ale po chvilce šlehání opět začne houstnout. Jakmile spotřebujete všechen alkohol, sejměte z ohně a nechte chvíli odstát. Žloutkový základ po vychladnutí poměrně výrazně zhoustne – v této fázi jej můžete přikrýt potravinářskou fólií a uložit do lednice.

Při přípravě finálního nápoje dejte část žloutkového základu podle počtu sklenic (nebo celou směs) do rendlíku a přidejte tolik alkoholu, kolik drinků budete chystat. Šetrně společně zahřejte, tekutina se nesmí začít vařit. Potom nalijte teplé do sklenic a přilijte přes vypouklou stranu lžíce opatrně espreso (díky tomuhle triku se tekutiny nesmísí a vznikne vrstvený efekt). Nakonec ozdobte čepicí z ušlehané smetany, posypte troškou kakaa a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Bílý rum zachová hezky žlutou barvu, s brandy zase získáte ‚kulatější‘ jemnou chuť.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí vývar se špenátovými knedlíčky

Bramborové čtverečky se zelím

Raclette s ovocem a ořechy

Pstruh s prosciuttem a bylinkovým máslem

Přidat komentář