0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Calimero
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2330 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 105 g
Tuky 139 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by neznal bombardino! Pokud chcete nejen zahřát, ale také povzbudit kofeinem, zkuste jej ve verzi calimero, tedy vylepšené šálkem silného espresa. Žloutkový základ můžete mít připravený předem a uložený v lednici, pak je servírování jen otázkou chvilky.

Suroviny

Na žloutkový základ
žloutek 4 ks
krupicový cukr 100 g
bílý rum 120 ml
lze nahradit brandy (viz Něco navíc)
Na dokončení
75 ml
žloutkový základ
bílý rum 40 ml
lze nahradit brandy
káva 1 porce
silné espresso
smetana ke šlehání 3 PL
ušlehaná
kakao holandského typu
na posypání

1 Na žloutkový základ dejte do nerezové mísy žloutky a cukr a vyšlehejte je metlou do světlé pěny. V hrnci uveďte do mírného varu vodu a na hrnec posaďte těsně přiléhající nerezovou mísu. Šlehejte a opatrně postupně přilévejte zvolený alkohol. Pokaždé, když přidáte trochu alkoholu, směs zřídne, ale po chvilce šlehání opět začne houstnout. Jakmile spotřebujete všechen alkohol, sejměte z ohně a nechte chvíli odstát. Žloutkový základ po vychladnutí poměrně výrazně zhoustne – v této fázi jej můžete přikrýt potravinářskou fólií a uložit do lednice.

2Při přípravě finálního nápoje dejte část žloutkového základu podle počtu sklenic (nebo celou směs) do rendlíku a přidejte tolik alkoholu, kolik drinků budete chystat. Šetrně společně zahřejte, tekutina se nesmí začít vařit. Potom nalijte teplé do sklenic a přilijte přes vypouklou stranu lžíce opatrně espreso (díky tomuhle triku se tekutiny nesmísí a vznikne vrstvený efekt). Nakonec ozdobte čepicí z ušlehané smetany, posypte troškou kakaa a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Bílý rum zachová hezky žlutou barvu, s brandy zase získáte ‚kulatější‘ jemnou chuť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit