Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelový likér
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 152
Do 20 minut Snadné 6 placatek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3753 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 240 g
Tuky 197 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší dárky jsou ty jedlé. Množství surovin na tenhle fantastický karamelový likér jsme lehounce nadhodnotili, abyste mohli během přípravy upíjet. Karamelový likér je prostě láska – sladký a omamný, navíc i bez vaření. Můžeme vám s rukou na srdci slíbit, že tento recept budete zkoušet znova a znova a znova a znova.

Související recepty

Suroviny

plechovka, chlazené, lze nahradit karamelovým kondenzovaným mlékem
káva 1 PL
instantní, rozpuštěná v 1 lžíci horké vody
vanilkový extrakt 1 ČL
brandy 400 ml
lze nahradit rumem

Postup

1

Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny.

2

Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete. Tuto část přípravy můžete přeskočit, pokud jste koupili karamelové kondenzované mléko.

3

Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s kávou, vanilkou a brandy dohladka. Pak dobře promíchejte se smetanou.

4

Nalijte do jedné velké sterilizované lahve nebo několika menších. V chladničce vydrží nejméně 2 týdny, ale máme zkušenost, že podávaný v elegantní sklence na ledu, nalitý na zmrzlinu nebo jen tak upíjený u chladničky během přípravy slavnostního jídla zmizí mnohem dříve.

Něco navíc:
Ušetříte spoustu času, pokud na přípravu likéru použijete karamelizované zahuštěné slazené mléko, které se dnes dá zakoupit v běžné prodejní síti. V tom případě přeskočte bod 1 a začněte rovnou bodem 2.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

17.12.2018 11:17

Dobrý den, Jano,
řekla bych, že v tomto případě je rozhodnutí čistě na Vás a Vaší chuti. Pokud toužíte po retro likéru jako od babičky, šla bych do tuzemáku, jehož vanilková příchuť (zajištěná aromaty) je stálicí českého domácího pečení (i nepečení, stačí si vzpomenout na všelijaké vánoční rumové kuličky a různé varianty domácího vaječňáku). Pokud preferujete jemnější chuť a kvalitnější alkohol (a nebojíte se do rumu investovat), dejte tam pravý třtinový rum (třeba právě zmíněnou havanu). V redakci ohledně rumu v dezertech vedeme vášnivé spory: většina přísahá na starý dobrý tuzemák, někteří remcalové, kteří tuzemák neradi (třeba já :-)) prosazují pravý rum.

12.12.2018 23:53

Dobrý den,
jaký rum by to měl ideálně být? Tuzemák nebo třeba bílá Havana?
Díky.

04.12.2017 09:32

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu použít místo instantní kávy espresso.

05.12.2017 12:31

Dobrý den, Veroniko, v použití espressa nevidíme problém. Tak ať se likér povede ;-)!

06.12.2014 14:07

luxusní :)

29.12.2009 14:32
Delam ho jiz druhym rokem a vsude slavi obrovsky uspech. Letos jsem tento liker musela varit z peti davek, aby se dostalo na vsechny....:)
08.01.2010 09:32
je fakt skvely

Apetit magazín