0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karamelový likér

Karamelový likér
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelový likér

4.4/5 Počet hodnocení: 136
Více než hodinu Snadné 6 placatek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3753 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 240 g
Tuky 197 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší dárky jsou ty jedlé. Množství surovin na tenhle fantastický likér jsme lehounce nadhodnotili, abyste mohli během přípravy upíjet... Karamelový likér je prostě láska. Sladký a omamný. Můžeme vám s rukou na srdci slíbit, že tento recept budete zkoušet znova a znova a znova a znova.

Suroviny

plechovka, chlazené, lze nahradit karamelovým kondenzovaným mlékem
káva 1 PL
instantní, rozpuštěná v 1 lžíci horké vody
vanilkový extrakt 1 ČL
brandy 400 ml
lze nahradit rumem

Postup

1

Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny.

2

Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete. Tuto část přípravy můžete přeskočit, pokud jste koupili kondenzované mléko již zkaramelizované.

3

Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s kávou, vanilkou a brandy dohladka. Pak dobře promíchejte se smetanou.

4

Nalijte do jedné velké sterilizované lahve nebo několika menších. V chladničce vydrží nejméně 2 týdny, ale máme zkušenost, že podávaný v elegantní sklence na ledu, nalitý na zmrzlinu nebo jen tak upíjený u chladničky během přípravy slavnostního jídla zmizí mnohem dříve.

Něco navíc:
Ušetříte spoustu času, pokud na přípravu likéru použijete karamelizované zahuštěné slazené mléko, které se dnes dá zakoupit v běžné prodejní síti. V tom případě přeskočte bod 1 a začněte rovnou bodem 2.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

Anonym

Delam ho jiz druhym rokem a vsude slavi obrovsky uspech. Letos jsem tento liker musela varit z peti davek, aby se dostalo na vsechny....:)

Andrea Turoková

je fakt skvely

Martina Metlická

luxusní :)

Veronika Humlerová

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu použít místo instantní kávy espresso.

Martina Kojzarová

Dobrý den, Veroniko, v použití espressa nevidíme problém. Tak ať se likér povede ;-)!

Jana Čermáková

Dobrý den,
jaký rum by to měl ideálně být? Tuzemák nebo třeba bílá Havana?
Díky.

Lucie Velek

Dobrý den, Jano,
řekla bych, že v tomto případě je rozhodnutí čistě na Vás a Vaší chuti. Pokud toužíte po retro likéru jako od babičky, šla bych do tuzemáku, jehož vanilková příchuť (zajištěná aromaty) je stálicí českého domácího pečení (i nepečení, stačí si vzpomenout na všelijaké vánoční rumové kuličky a různé varianty domácího vaječňáku). Pokud preferujete jemnější chuť a kvalitnější alkohol (a nebojíte se do rumu investovat), dejte tam pravý třtinový rum (třeba právě zmíněnou havanu). V redakci ohledně rumu v dezertech vedeme vášnivé spory: většina přísahá na starý dobrý tuzemák, někteří remcalové, kteří tuzemák neradi (třeba já :-)) prosazují pravý rum.

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč