Nejlepší dárky jsou ty jedlé. Množství surovin na tenhle fantastický likér jsme lehounce nadhodnotili, abyste mohli během přípravy upíjet... Karamelový likér je prostě láska. Sladký a omamný. Můžeme vám s rukou na srdci slíbit, že tento recept budete zkoušet znova a znova a znova a znova.
Suroviny
Postup
Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny.
Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete. Tuto část přípravy můžete přeskočit, pokud jste koupili kondenzované mléko již zkaramelizované.
Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s kávou, vanilkou a brandy dohladka. Pak dobře promíchejte se smetanou.
Nalijte do jedné velké sterilizované lahve nebo několika menších. V chladničce vydrží nejméně 2 týdny, ale máme zkušenost, že podávaný v elegantní sklence na ledu, nalitý na zmrzlinu nebo jen tak upíjený u chladničky během přípravy slavnostního jídla zmizí mnohem dříve.
Něco navíc:
Ušetříte spoustu času, pokud na přípravu likéru použijete karamelizované zahuštěné slazené mléko, které se dnes dá zakoupit v běžné prodejní síti. V tom případě přeskočte bod 1 a začněte rovnou bodem 2.
Komentáře
Anonym
29.12.2009 14:32
Vyborny
Andrea Turoková
08.01.2010 09:32
RE: Vyborny
Martina Metlická
06.12.2014 14:07
luxusní :)
luxusní :)
Veronika Humlerová
04.12.2017 09:32
Dobrý den, chtěla bych se
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu použít místo instantní kávy espresso.
Martina Kojzarová
05.12.2017 12:31
Dobrý den, Veroniko, v
Dobrý den, Veroniko, v použití espressa nevidíme problém. Tak ať se likér povede ;-)!
Jana Čermáková
12.12.2018 23:53
Dobrý den,
Dobrý den,
jaký rum by to měl ideálně být? Tuzemák nebo třeba bílá Havana?
Díky.
Lucie Velek
17.12.2018 11:17
Dobrý den, Jano,
Dobrý den, Jano,
řekla bych, že v tomto případě je rozhodnutí čistě na Vás a Vaší chuti. Pokud toužíte po retro likéru jako od babičky, šla bych do tuzemáku, jehož vanilková příchuť (zajištěná aromaty) je stálicí českého domácího pečení (i nepečení, stačí si vzpomenout na všelijaké vánoční rumové kuličky a různé varianty domácího vaječňáku). Pokud preferujete jemnější chuť a kvalitnější alkohol (a nebojíte se do rumu investovat), dejte tam pravý třtinový rum (třeba právě zmíněnou havanu). V redakci ohledně rumu v dezertech vedeme vášnivé spory: většina přísahá na starý dobrý tuzemák, někteří remcalové, kteří tuzemák neradi (třeba já :-)) prosazují pravý rum.