Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bezlepkové bagely
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Na 6 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1340 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 213 g
Tuky 36 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezlepkové bagely jsou snadné a rychlé. Oproti klasickým bagelům dokonce superrychlé. Stačí jednoduše vypracovat těsto, vytvarovat bagely, upéct a můžete je nést na stůl! Takhle jednoduché to je!

Suroviny

mouka lněná 25 g
voda 100 ml
mouka bezlepková 250 g
samokypřicí bezlepková mouka Doves Farm (vic Něco navíc)
sůl 8 g
kypřicí prášek do pečiva 7 g
bez lepku
sezamová semínka 1 PL
+ na posypání
jogurt 250 g
klasický bílý, bezlaktózový nebo rostlinný
řepkový olej 1 PL
+ na tvarování a potírání

Postup

1

Lněnou mouku zalijte 100 ml vroucí vody a ihned prošlehejte vidličkou. Vzniklý gel nechte vychladnout.

2

V míse promíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek a sezam. Přidejte jogurt, olej a zchladlý gel ze lnu. Rychle vypracujte těsto a rozdělte je na 6 stejných kousků. Obě ruce si potřete olejem a z kousků těsta vytvarujte bochánky. Doprostřed každého zapíchněte prst a mírně je roztáhněte tak, aby uprostřed vznikl zhruba 2,5cm široký otvor. Vytvarovaná kolečka (bagely) skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Bagely potřete 5 lžícemi vody prošlehanými s 1 lžící oleje a posypte sezamem podle chuti (stejně tak je můžete v sezamu obalit).

3

Troubu předehřejte na 200°C. Vložte do trouby plech s bagely a pečte cca 15 minut, poté zvyšte teplotu na 240°C a dopékejte cca 5 minut, aby bagely měly krásnou kůrku. Upečené nechte vychladnout na mřížce (aby se nesrazily).

NĚCO NAVÍC
Na trhu najdete mnoho druhů mouky z lněného semínka nebo mletého lněného semínka. Čím jemněji je semínko mleté, tím více vody naváže a udrží ji v těstě. Každá značka ale
mele semínko jinak. Nejlépe funguje podle našich zkušeností lněná mouka Natural Jihlava. Pokud samokypřicí mouku nemáte, zato máte jednodruhové mouky, vyzkoušejte kombinaci: 100 g rýžové, 100 g pohankové nebo čirokové a 50 g bramborového nebo tapiokového škrobu. V takovém případě přidejte 7 g bezlepkového kypřicího prášku navíc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín