Tímhle dezertem rozmazlíte každého celiaka! Vypadají jako běžné řezy na plech a snadno se připraví, ale neobsahují žádný lepek a jejich chuť je přímo božská! Koláč je ale dost sladký, takže pokud máte opravdu sladké hrušky, můžete cukru ubrat.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Elektrickým šlehačem vyšlehejte vejce, cukr, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru do světlé pěny. Pak vešlehejte postupně olej.
Ve vedlejší misce smíchejte ořechy, obě mouky, kypřicí prášek a všechno koření. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, pak je jemně zamíchejte do mouky.
Vmíchejte suché ingredience do mokrých a společně zamíchejte do jednolitého těsta. Nadrobte do těsta ricottu, aby zůstala v kouscích, a jemně promíchejte, aby se v těstě rozptýlila.
Pekáček nebo čtvercovou formu o rozměru 21 x 21 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem, aby papír přečníval přes okraje. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou.
Připravte drobenku. Sušenky nahrubo podrťte a smíchejte s ořechy. Vzniklou drobenku nasypte na vršek těsta, vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut. Potom vršek koláče zakryjte volně alobalem a pečte dalších 20 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá.
Vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout a pomocí přečnívajícího papíru vytáhněte koláč z formy. Nakrájejte na řezy a podávejte. Pokud chcete, můžete jej zakapat troškou tekutého karamelu.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bezlepkové máslové sušenky, udělejte klasickou drobenku z bezlepkové mouky. Prsty zpracujte 30g bezlepkové mouky, 25 g krupicového cukru, 20 g másla a 40 g mletých ořechů. Vzniklou drobenkou posypte koláč.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hrušky nasladko aneb 49 ovocných receptů(48 receptů)