Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bezlepkové hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou
Hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bezlepkové hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou

3.8/5 Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 21 x 21 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5179 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 456 g
Tuky 311 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tímhle dezertem rozmazlíte každého celiaka! Vypadají jako běžné řezy na plech a snadno se připraví, ale neobsahují žádný lepek a jejich chuť je přímo božská! Koláč je ale dost sladký, takže pokud máte opravdu sladké hrušky, můžete cukru ubrat.

Suroviny

vejce 4 ks
buď 4 velká nebo 5 menších vajec
hnědý cukr ¾ hrnku
vanilkový extrakt 1 ČL
nastrouhaná z 1/2 pomeranče
slunečnicový olej hrnku
lze nahradit řepkovým + navíc na vymazání
mleté
mouka pohanková hladká ½ hrnku
mouka bezlepková ½ hrnku
pokud lepek neřešíte, můžete použít hladkou špaldovou mouku
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
bez lepku
kardamom 1 ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
mletá
velké, zralé, pevné
ricotta 200 g
pevná
hotový tekutý karamel na polití (lze vynechat)
Na drobenku
sušenky 100 g
máslové bezlepkové sušenky typu shortbread
nahrubo nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Elektrickým šlehačem vyšlehejte vejce, cukr, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru do světlé pěny. Pak vešlehejte postupně olej.

2

Ve vedlejší misce smíchejte ořechy, obě mouky, kypřicí prášek a všechno koření. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, pak je jemně zamíchejte do mouky.

3

Vmíchejte suché ingredience do mokrých a společně zamíchejte do jednolitého těsta. Nadrobte do těsta ricottu, aby zůstala v kouscích, a jemně promíchejte, aby se v těstě rozptýlila.

4

Pekáček nebo čtvercovou formu o rozměru 21 x 21 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem, aby papír přečníval přes okraje. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou.

5

Připravte drobenku. Sušenky nahrubo podrťte a smíchejte s ořechy. Vzniklou drobenku nasypte na vršek těsta, vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut. Potom vršek koláče zakryjte volně alobalem a pečte dalších 20 minut, nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá.
 

6

Vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout a pomocí přečnívajícího papíru vytáhněte koláč z formy. Nakrájejte na řezy a podávejte. Pokud chcete, můžete jej zakapat troškou tekutého karamelu.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bezlepkové máslové sušenky, udělejte klasickou drobenku z bezlepkové mouky. Prsty zpracujte 30g bezlepkové mouky, 25 g krupicového cukru, 20 g másla a 40 g mletých ořechů. Vzniklou drobenkou posypte koláč.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...