Lahodný bezový sirup si můžeme připravit přímo doma. Je voňavý a hodí se nejen pro přípravu osvěžujících letních limonád. Bezinkový sirup využijeme nepochybně i při přípravě různých dezertů či skvělé zmrzliny. Jak připravit nejlepší bezinkovou šťávu podle domácího receptu, nám prozradila naše čtenářka... Děkujeme.
Suroviny
bezový květ (bezinky)
30
ks
cukr
1.8
kg
nejlépe třtinový
citron
4
ks
ocet
2
PL
slivovice
pár kapek
Postup
1
Květy opereme pod tekoucí vodou.
2
Svaříme 2 litry vody, necháme chviličku probublat a do vychladlé vody pak ponoříme květy. Můžeme přidat na plátky nakrájený citrón a necháme v lednici louhovat 24 hodin.
3
Ovoněnou vodu slijeme přes sítko vyložené gázou nebo plenou do hrnce a přidáme cukr, citróny a kyselinu citrónovou.
4
Lehce zahřejeme (max. do 30 st. C) a rozpouštíme cukr. Sbíráme pěnu, která vznikne na povrchu.
5
Jakmile je cukr rozpuštěný, nalejeme přes sirup do sklenic přes sítko nebo trychtýř vyložený gázou. Zakápneme pár kapkami slivovice, tu kápneme i do víčka a necháme důkladně vyschnout. Poté uzavřeme a uchováváme v lednici.
6
Sklenice musí být opravdu řádně sterilizované, tj. naplníme vroucí vodou a pak necháme důkladně vyschnout.
Foto ilustrační, zdroj: Unsplash.com