Jednoduchá polévka z pár surovin, která je ale neskutečně jedlá, zvláště pokud ji jako my doplníte vajíčkem naměkko. Bílá bramborová polévka je fantastické jídlo, které máte do půl hodiny na stole.
Suroviny
máslo
2
PL
brambory
300
g
oloupané a nakrájené na kostičky
vývar zeleninový
1
l
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
½
ČL
smetana na vaření
250
ml
vejce
8
ks
4 vejce lehce prošlehaná + 4 vejce uvařená naměkko
ocet
na dochucení
na dochucení
petrželka
hladkolistá, na ozdobení
Postup
1
V hrnci na másle osmahněte mouku a umíchejte světle zlatou jíšku. Přisypte brambory, zalijte litrem studeného zeleninového vývaru nebo vody a přiveďte k varu. Osolte, přidejte kmín a za občasného míchání vařte, až brambory změknou, cca 20 minut.
2
Pak přilijte smetanu, prohřejte a vmíchejte lehce prošlehaná vejce. Odstavte a dochuťte octem, cukrem a solí.
3
Polévku rozdělte do talířů, vložte vejce uvařená naměkko, osolte je a opepřete a podávejte ozdobené petrželkou.