Bílá bramborová polévka

Bílá bramborová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bílá bramborová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2424 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 126 g
Tuky 145 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá polévka z pár surovin, která je ale neskutečně jedlá, zvláště pokud ji jako my doplníte vajíčkem naměkko.

Suroviny

máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
brambory 300 g
oloupané a nakrájené na kostičky
vývar zeleninový 1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 0.5 ČL
smetana na vaření 250 ml
vejce 8 ks
4 vejce lehce prošlehaná + 4 vejce uvařená naměkko
ocet
na dochucení
krupicový cukr
na dochucení
petrželka
hladkolistá, na ozdobení

Postup

1

V hrnci na másle osmahněte mouku a umíchejte světle zlatou jíšku. Přisypte brambory, zalijte litrem studeného zeleninového vývaru nebo vody a přiveďte k varu. Osolte, přidejte kmín a za občasného míchání vařte, až brambory změknou, cca 20 minut.

2

Pak přilijte smetanu, prohřejte a vmíchejte lehce prošlehaná vejce. Odstavte a dochuťte octem, cukrem a solí.

3

Polévku rozdělte do talířů, vložte vejce uvařená naměkko, osolte je a opepřete a podávejte ozdobené petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit