Bílý čokoládový dort

Bílý čokoládový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (133)
Do hodiny 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7052 kcal
Bílkoviny 177 g
Cukr 467 g
Tuky 515 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zkuste si jednou místo cukroví upéct vánoční dort! Na první pohled možná neuhádnete, jak vynikající chuť skrývá spojení běžných surovin. Dort navíc můžete připravit dlouho dopředu.

Suroviny

Na korpus
vejce 3 ks
středně velká
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
pomerančový likér 6 PL
máslo
na vymazání formy
Na náplň a hoblinky
bílá čokoláda 400 g
krupicový cukr 50 g
žloutek 5 ks
smetana ke šlehání 500 ml
práškový cukr na posypání

1Nejprve si připravte náplň. 250 g nalámané čokolády dejte do robota a najemno nasekejte.
 

2V pánvi zahřívejte cukr a pět lžic vody, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu. Znovu zapněte robot a postupně přilévejte cukrový sirup a žloutky, až vznikne hladká hmota. Přemístěte ji do velké mísy.
 

3V další míse ušlehejte do polotuha smetanu. Vmíchejte ji do čokoládové směsi, zakryjte a dejte do ledničky. Za dvě až dvě a půl hodiny by měla směs držet tvar, ale ještě nebude úplně ztuhlá.
 

4 Mezitím upečte korpus. Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Rozpuštěným máslem lehce vymažte dvě formy o průměru 20 cm a na dně i po stranách je vyložte pečicím papírem.
 

5Cukr a vejce šlehejte ručním šlehačem ve velké misce asi pět minut, dokud nevznikne hustá světležlutá pěna. Do pěny prosijte mouku s práškem do pečiva a promíchejte. Rozdělte těsto do obou
forem; bude se ho zdát málo, ale hodně nabude. Pečte asi dvacet minut.
 

6Vyndejte dortové korpusy z trouby a nechte je deset minut chladnout ve formě. Pak je opatrně vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
 

7Strany jedné formy znovu vyložte pečicím papírem. Na dno položte jeden z korpusů vrchní stranou dolů a pokapejte třemi lžícemi pomerančového likéru. Čokoládovou směs vyjměte z lednice a stejnoměrně rozetřete na korpus. Dejte na hodinu mrazit, aby náplň ztuhla. Spodní stranu druhého korpusu pokapejte zbývajícím likérem a přiklopte na čokoládovou náplň. Formu obalte kuchyňskou fólií a uložte přes noc do mrazáku. (V mrazáku vydrží až měsíc.)
 

8Teď jsou na řadě čokoládové hoblinky: vložte plech na půl hodiny do mrazáku a zatím zbývající čokoládu rozlámejte do misky a rozehřejte dohladka ve vodní lázni. Nalijte na vychlazený plech a širokým nožem rozetřete dotenka. Nechte vychladit. Čokoláda by měla být tuhá, ale ne úplně tvrdá. Nůž pak položte na plech ve 45° úhlu a seškrabujte čokoládu směrem od sebe. Tím získáte krátké hoblinky.
 

9Dvě hodiny před servírováním přesuňte dort z mrazáku do ledničky. Měl by jít krájet. Vyndejte ho z formy, ozdobte hoblinkami a poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit