Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bílý čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 149
Do hodiny Pro zkušené 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7052 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 467 g
Tuky 515 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste si jednou místo cukroví upéct vánoční dort! Na první pohled možná neuhádnete, jak vynikající chuť skrývá spojení běžných surovin. Dort navíc můžete připravit dlouho dopředu.

Suroviny

Na korpus
vejce 3 ks
středně velká
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
pomerančový likér 6 PL
nejlépe Cointreau
na vymazání formy
Na náplň a hoblinky
na posypání

Postup

1

Nejprve si připravte náplň. 250 g nalámané čokolády dejte do robota a najemno nasekejte.

2

V pánvi zahřívejte cukr a pět lžic vody, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu. Znovu zapněte robot a postupně přilévejte cukrový sirup a žloutky, až vznikne hladká hmota. Přemístěte ji do velké mísy.

3

V další míse ušlehejte do polotuha smetanu. Vmíchejte ji do čokoládové směsi, zakryjte a dejte do ledničky. Za dvě až dvě a půl hodiny by měla směs držet tvar, ale ještě nebude úplně ztuhlá.

4

Mezitím upečte korpus. Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Rozpuštěným máslem lehce vymažte dvě formy o průměru 20 cm a na dně i po stranách je vyložte pečicím papírem.

5

Cukr a vejce šlehejte ručním šlehačem ve velké misce asi pět minut, dokud nevznikne hustá světležlutá pěna. Do pěny prosijte mouku s práškem do pečiva a promíchejte. Rozdělte těsto do obou forem; bude se ho zdát málo, ale hodně nabude. Pečte asi dvacet minut.

6

Vyndejte dortové korpusy z trouby a nechte je deset minut chladnout ve formě. Pak je opatrně vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

7

Strany jedné formy znovu vyložte pečicím papírem. Na dno položte jeden z korpusů vrchní stranou dolů a pokapejte třemi lžícemi pomerančového likéru. Čokoládovou směs vyjměte z lednice a stejnoměrně rozetřete na korpus.

8

Dejte na hodinu mrazit, aby náplň ztuhla. Spodní stranu druhého korpusu pokapejte zbývajícím likérem a přiklopte na čokoládovou náplň. Formu obalte kuchyňskou fólií a uložte přes noc do mrazáku. (V mrazáku vydrží až měsíc.)

9

Teď jsou na řadě čokoládové hoblinky: vložte plech na půl hodiny do mrazáku a zatím zbývající čokoládu rozlámejte do misky a rozehřejte dohladka ve vodní lázni.

10

Nalijte na vychlazený plech a širokým nožem rozetřete dotenka. Nechte vychladit. Čokoláda by měla být tuhá, ale ne úplně tvrdá. Nůž pak položte na plech ve 45° úhlu a seškrabujte čokoládu směrem od sebe. Tím získáte krátké hoblinky.

11

Dvě hodiny před servírováním přesuňte dort z mrazáku do ledničky. Měl by jít krájet. Vyndejte ho z formy, ozdobte hoblinkami a poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Komentáře

08.04.2009 14:34
Dort jsem vyskoušela už nyní a ne na vánoce, krém je výborný,ale zůstal řídký takže nejde namazat. Nevím co je špatně.
19.07.2009 10:16
Vyzkousela jsem ho minuly vikend na mamciny narozky a taky zklamani - o necem jako natrit napln na dort nemuze byt rec, hmota byla ridka. Ale riskla jsem to a NALILA hmotu na korpus do formy a dala na mrazak. Dort byl dobry, ale rychle tal, protoze napln byla jako zmrzlina. Jestli ma nekdo nejaky tip co je spatne, prosim, sem s nim. Diky!!

Apetit magazín