Obláčkový čokoládový dort

Obláčkový čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obláčkový čokoládový dort

4.1 / 5. Počet hodnocení: 46
Do hodiny Snadné Na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5473 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 275 g
Tuky 440 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuto dortu se při pečení musíte trochu věnovat a na použité čokoládě je lepší nešetřit. Ale pokud si i s jeho ozdobením obláčkovými kopečky pohrajete, budete se vznášet.

Suroviny

máslo 125 g
změklé + trocha na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
tmavá čokoláda 250 g
nejméně 70 % kakaové hmoty, rozlámaná
vejce 6 ks
2 nechte v celku + u ostatních oddělte žloutky od bílků
krupicový cukr 175 g
pomerančový likér 3 PL
např. cointreau, grand marnier, cinzano orancio, curaçao triple sec
pomerančová kůra
z jednoho biopomeranče
smetana ke šlehání 500 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
kakao holandského typu 0.5 ČL

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte rozvírací dortovou nebo koláčovou formu o průměru 23 cm. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Ve směsi rozmíchejte máslo. Prošlehejte 2 celá rozklepnutá vejce a 4 žloutky se 75 g krupicového cukru, pak opatrně vmíchejte čokoládovou směs, 2 lžíce pomerančového likéru a pomerančovou kůru.

2 V jiné míse 4 bílky ušlehejte do pěny, přidejte 100 g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Zlehka zatřete do čokoládové směsi. Dejte do formy a pečte 35–40 minut, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje. Nechte vychladnout, pak opatrně vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř.

3 Do smetany vmíchejte zbylou lžíci pomerančového likéru i vanilkový extrakt a vyšlehejte na tuhou šlehačku. Lžící nebo zmrzlinovými kleštěmi ji naklaďte do dortové prohlubně, pokuste se napodobit oblaka, a poprašte kakaem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit