Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obláčkový čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 63
Do hodiny Snadné Na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5473 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 275 g
Tuky 440 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuto dortu se při pečení musíte trochu věnovat a na použité čokoládě je lepší nešetřit. Ale pokud si i s jeho ozdobením obláčkovými kopečky pohrajete, budete se vznášet.

Suroviny

máslo 125 g
změklé + trocha na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
tmavá čokoláda 250 g
nejméně 70 % kakaové hmoty, rozlámaná
vejce 6 ks
2 nechte v celku + u ostatních oddělte žloutky od bílků
pomerančový likér 3 PL
např. cointreau, grand marnier, cinzano orancio, curaçao triple sec
z jednoho biopomeranče
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte rozvírací dortovou nebo koláčovou formu o průměru 23 cm.

2

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Ve směsi rozmíchejte máslo.

3

Prošlehejte 2 celá rozklepnutá vejce a 4 žloutky se 75 g krupicového cukru, pak opatrně vmíchejte čokoládovou směs, 2 lžíce pomerančového likéru a pomerančovou kůru.

4

V jiné míse 4 bílky ušlehejte do pěny, přidejte 100 g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Zlehka zatřete do čokoládové směsi.

5

Dejte do formy a pečte 35–40 minut, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje. Nechte vychladnout, pak opatrně vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř.

6

Do smetany vmíchejte zbylou lžíci pomerančového likéru i vanilkový extrakt a vyšlehejte na tuhou šlehačku. Lžící nebo zmrzlinovými kleštěmi ji naklaďte do dortové prohlubně, pokuste se napodobit oblaka, a poprašte kakaem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...