Obláčkový čokoládový dort

Obláčkový čokoládový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (44)
Do 20 minut Snadné Na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5474 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 275 g
Tuky 440 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuto dortu se při pečení musíte trochu věnovat a na použité čokoládě je lepší nešetřit. Ale pokud si i s jeho ozdobením obláčkovými kopečky pohrajete, budete se vznášet.

Suroviny

máslo 125 g
změklé
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
tmavá čokoláda 250 g
nejméně 70 % kakaové homoty, rozlámaná
vejce 6 ks
2 ks v celku, ostatní oddělit žlotky od bílků
krupicový cukr 175 g
pomerančový likér 3 PL
např. cointreau, grand marnier, cinzano orancio, curaçao triple sec
sušená pomerančová kůra
z jednoho biopomeranče
smetana ke šlehání 500 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
kakao 0.5 ČL
na posypání

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte rozvírací dortovou nebo koláčovou formu o průměru 23 cm. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Ve směsi rozmíchejte máslo. Prošlehejte 2 celá rozklepnutá vejce a 4 žloutky se 75 g krupicového cukru, pak opatrně vmíchejte čokoládovou směs, 2 lžíce pomerančového likéru a pomerančovou kůru.

2 V jiné míse 4 bílky ušlehejte do pěny, přidejte 100 g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Zlehka zatřete do čokoládové směsi. Dejte do formy a pečte 35–40 minut, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje. Nechte vychladnout, pak opatrně vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř.

3 Do smetany vmíchejte zbylou lžíci pomerančového likéru i vanilkový extrakt a vyšlehejte na tuhou šlehačku. Lžící nebo zmrzlinovými kleštěmi ji naklaďte do dortové prohlubně, pokuste se napodobit oblaka, a poprašte kakaem.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit