Tomuto dortu se při pečení musíte trochu věnovat a na použité čokoládě je lepší nešetřit. Ale pokud si i s jeho ozdobením obláčkovými kopečky pohrajete, budete se vznášet. Recept na opravdový čokoládový dort se sněhobílým efektem můžete právě teď vyzkoušet. A pokud formu vysypete místo mouky strouhaným kokosem, rázem je celý dort úplně bez lepku.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte rozvírací dortovou nebo koláčovou formu o průměru 23 cm.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Ve směsi rozmíchejte máslo.
Prošlehejte 2 celá rozklepnutá vejce a 4 žloutky se 75 g krupicového cukru, pak opatrně vmíchejte čokoládovou směs, 2 lžíce pomerančového likéru a pomerančovou kůru.
V jiné míse 4 bílky ušlehejte do pěny, přidejte 100 g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Zlehka zatřete do čokoládové směsi.
Dejte do formy a pečte 35–40 minut, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje. Nechte vychladnout, pak opatrně vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř.
Do smetany vmíchejte zbylou lžíci pomerančového likéru i vanilkový extrakt a vyšlehejte na tuhou šlehačku. Lžící nebo zmrzlinovými kleštěmi ji naklaďte do dortové prohlubně, pokuste se napodobit oblaka, a poprašte kakaem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x hříšná čokoláda(10 receptů )
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )