0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obláčkový čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 48
Do hodiny Snadné Na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5473 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 275 g
Tuky 440 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuto dortu se při pečení musíte trochu věnovat a na použité čokoládě je lepší nešetřit. Ale pokud si i s jeho ozdobením obláčkovými kopečky pohrajete, budete se vznášet.

Suroviny

máslo 125 g
změklé + trocha na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
tmavá čokoláda 250 g
nejméně 70 % kakaové hmoty, rozlámaná
vejce 6 ks
2 nechte v celku + u ostatních oddělte žloutky od bílků
krupicový cukr 175 g
pomerančový likér 3 PL
např. cointreau, grand marnier, cinzano orancio, curaçao triple sec
pomerančová kůra
z jednoho biopomeranče
smetana ke šlehání 500 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
kakao holandského typu ½ ČL

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte rozvírací dortovou nebo koláčovou formu o průměru 23 cm.

2

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Ve směsi rozmíchejte máslo.

3

Prošlehejte 2 celá rozklepnutá vejce a 4 žloutky se 75 g krupicového cukru, pak opatrně vmíchejte čokoládovou směs, 2 lžíce pomerančového likéru a pomerančovou kůru.

4

V jiné míse 4 bílky ušlehejte do pěny, přidejte 100 g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Zlehka zatřete do čokoládové směsi.

5

Dejte do formy a pečte 35–40 minut, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje. Nechte vychladnout, pak opatrně vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř.

6

Do smetany vmíchejte zbylou lžíci pomerančového likéru i vanilkový extrakt a vyšlehejte na tuhou šlehačku. Lžící nebo zmrzlinovými kleštěmi ji naklaďte do dortové prohlubně, pokuste se napodobit oblaka, a poprašte kakaem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč