Základní čokoládový dort

Základní čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní čokoládový dort

3.8 / 5. Počet hodnocení: 324
Více než hodinu Snadné 8-10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5660 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 472 g
Tuky 363 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý korpus, který má mnoho variací. Jednou zkusíte a stane se stálicí v repertoáru vašich dezertů.

Suroviny

máslo 375 g
změklé
třtinový cukr 260 g
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 2
kakao 80 g
holandského typu
mléko 200 ml
čokoládová poleva

1Předehřejte troubu na 160 ºC. V míse vymíchejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny; trvá to asi 10 minut. Postupně zašlehejte vejce, zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem a mléko.

2Lžící naklaďte těsto do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem. Pečte 1 hodinu 10 minut, pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhněte dort z trouby.

3Nechte 10 minut ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlý dort polévejte čokoládovou (nebo rumovou) polevou.

NĚCO NAVÍC
Dort můžete před nanesením polevy příčně rozkrojit a promazat meruňkovou marmeládou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

Anonym

buď je špatně úvod k receptu, nebo je chybný recept, neb v něm není ani gram čokolády:-)) (o které se zmiňuje úvod k receptu) jen kakaový prášek

Anonym

Přesto, že se do dortu nedává čokoláda, ale kakao, je to doopravdy úžasný chutný moučník. Dnes jsme ho upekli, namazali domácím rybízovo-malinovým džemem a navrch ganache (krém z kvalitní hořké čokolády rozpuštěné ve šlehačce). Velmi doporučuji.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit