0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní čokoládový dort

Základní čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní čokoládový dort

4.4 / 5. Počet hodnocení: 330
Více než hodinu Snadné 8-10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5660 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 472 g
Tuky 363 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý korpus, který má mnoho variací. Jednou zkusíte a stane se stálicí v repertoáru vašich dezertů.

Suroviny

máslo 375 g
změklé
třtinový cukr 260 g
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 2
kakao 80 g
holandského typu
mléko 200 ml
čokoládová poleva

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 ºC.

2

V míse vymíchejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny; trvá to asi 10 minut.

3

Postupně zašlehejte vejce, zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem a mléko.

4

Lžící naklaďte těsto do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem.

5

Pečte 1 hodinu 10 minut, pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhněte dort z trouby.

6

Nechte 10 minut ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

7

Vychladlý dort polévejte čokoládovou (nebo rumovou) polevou.

NĚCO NAVÍC
Dort můžete před nanesením polevy příčně rozkrojit a promazat meruňkovou marmeládou.

Související články

KVÍZ: Kam sahá vaše láska k čokoládě?
  • Kvízy

KVÍZ: Kam sahá vaše láska k čokoládě?

Čokoláda na jazyku přináší radost mnoha lidem. Nemůžeme sice mluvit za všechny, ale na mléčnou, hořkou či bílou čokoládu určitě utáhnete většinu populace. Může mít podobu tabulky – s náplní nebo s ořechy – pralinek či horkého hřejivého...
Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

Anonym

buď je špatně úvod k receptu, nebo je chybný recept, neb v něm není ani gram čokolády:-)) (o které se zmiňuje úvod k receptu) jen kakaový prášek

Anonym

Přesto, že se do dortu nedává čokoláda, ale kakao, je to doopravdy úžasný chutný moučník. Dnes jsme ho upekli, namazali domácím rybízovo-malinovým džemem a navrch ganache (krém z kvalitní hořké čokolády rozpuštěné ve šlehačce). Velmi doporučuji.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit