Základní čokoládový dort je jednoduchý recept na dortový korpus, který má mnoho variací. Jednou zkusíte a stane se stálicí v repertoáru vašich dezertů. Pokud jste začátečník a nevíte, jaký krém na dort zvolit, nebo hledáte tu nejlepší polevu, pak vám určitě přijdou vhod naše tipy v článcích pod receptem. Od teď pro vás bude narozeninový dort hračka.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160 ºC.
V míse vymíchejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny; trvá to asi 10 minut.
Postupně zašlehejte vejce, zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem a mléko.
Lžící naklaďte těsto do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem.
Pečte 1 hodinu 10 minut, pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhněte dort z trouby.
Nechte 10 minut ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
Vychladlý dort polévejte čokoládovou (nebo rumovou) polevou.
NĚCO NAVÍC
Dort můžete před nanesením polevy příčně rozkrojit a promazat meruňkovou marmeládou.
Komentáře
Skvělý dort, dala jsem navrh polevu z hořké čokolády a smety a hned byl pryč. Opravdu doporučuji.