Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 355
Do 90 minut Snadné 8-10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5495 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 433 g
Tuky 361 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základní čokoládový dort je jednoduchý recept na dortový korpus, který má mnoho variací. Jednou zkusíte a stane se stálicí v repertoáru vašich dezertů. Pokud jste začátečník a nevíte, jaký krém na dort zvolit, nebo hledáte tu nejlepší polevu, pak vám určitě přijdou vhod naše tipy v článcích pod receptem. Od teď pro vás bude narozeninový dort hračka.

Suroviny

máslo 375 g
změklé
třtinový cukr 260 g
vejce 3 ks
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mléko 200 ml

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 ºC.

2

V míse vymíchejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny; trvá to asi 10 minut.

3

Postupně zašlehejte vejce, zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem a mléko.

4

Lžící naklaďte těsto do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem.

5

Pečte 1 hodinu 10 minut, pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhněte dort z trouby.

6

Nechte 10 minut ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

7

Vychladlý dort polévejte čokoládovou (nebo rumovou) polevou.

NĚCO NAVÍC
Dort můžete před nanesením polevy příčně rozkrojit a promazat meruňkovou marmeládou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Komentáře

18.02.2023 13:15
Děkuji za naprosto výborný, dokonalý dort. Je přitom velmi jednoduchý :-). (Kdo jej okusil, o něm nemluví jinak než o sachru.) Díky moc!!!
20.04.2017 09:20

Skvělý dort, dala jsem navrh polevu z hořké čokolády a smety a hned byl pryč. Opravdu doporučuji.

11.10.2009 19:44
Přesto, že se do dortu nedává čokoláda, ale kakao, je to doopravdy úžasný chutný moučník. Dnes jsme ho upekli, namazali domácím rybízovo-malinovým džemem a navrch ganache (krém z kvalitní hořké čokolády rozpuštěné ve šlehačce). Velmi doporučuji.
10.10.2009 23:28
buď je špatně úvod k receptu, nebo je chybný recept, neb v něm není ani gram čokolády:-)) (o které se zmiňuje úvod k receptu) jen kakaový prášek
15.04.2010 09:38
taky mi to přišlo poněkud divné ;)

Apetit magazín