Nová registrace Zapomenuté heslo

Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování

čokoládovo-kávový koláč
Apetit

Čokoláda je dokonalá v každém směru a dají se z ní vykouzlit doslova zázraky, jen je nutné s ní umět správně zacházet. Poradíme vám, jak na rozpouštění čokolády i jak na dezertu vytovřit křupavou čokoládovou krustu. V neposlední řadě nabízíme nepřeberné množství těch nejlepších čokoládových zákusků.

V současné době existují čtyři druhy čokolády – k hořké, mléčné a bílé se v roce 2017 přidala i čokoláda rubínová (ruby). Je nutné poznamenat, že každá má během tepelné úpravy mírně odlišné vlastnosti.

  • Bílé čokoládě nesvědčí příliš vysoké teploty.
  • U hořké čokolády záleží, kolik kakaa obsahuje. Čím více procent se v tabulce nachází, tím je její chuť intenzivnější. A stejná úměra platí i v případě, že se z ní chystáte připravit ganache – čím větší obsah kakaa, tím budete potřebovat více smetany.

Čokoláda na vaření

Čokoláda na vaření je samostatnou kapitolou. Dříve se tak označovala čokoláda s nízkým podílem kakaa určená právě pro tepelnou úpravu. Ale po sjednocení české legislativy s tou unijní se k ní vzahují stejná pravidla jako pro hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu. Proto není nutné se jí v obchodě vyhýbat.

Nejčastější způsoby, jak rozpustit čokoládu

Ve vodní lázni

  • Hnec s vodou dejte na plotnu a nechejte vodu ohřát – nesmí se vařit.
  • Na něj položte misku s nalámanou čokoládou – miska se nesmí dotýkat vodní hladiny.
  • Pozvolným mícháním čokoládu rozehřívejte.

V mikrovlnné troubě

  • Misku s čokoládou dejte do mikrovlnky a na nejnižší intenzitu ohřívejte.
  • Přibližně každých 10 vteřin troubu zastavte a čokoládu promíchejte.
  • Tímto způsobem pokračujte až do chvíle, kdy je čokoláda zcela rozpuštěná.

Šárčiny pařížské rohlíčky

Šárčiny pařížské rohlíčky

< 90 min
4.5(558x)
Přečíst recept

Jak na křupavý povrch čokolády

Některé dezerty, jako indiánky, likérové špičky a jiné vyžadují, aby byl povrch lesklý, hladký a čokoláda při kousnutí krásně křupla. V takovém případě je nutné čokoládu zahřívat skutečně velmi opatrně, takzvaně „temperovat“.

  • Čokoládu pomalu rozpouštějte až do teploty 50 °C a následně zchlaďte.  
  • Zchladit ji můžete buď tím, že do ní přisypete kousky nerozpuštěné čokolády a společně vymícháte do jemné hmoty, nebo misku s čokoládou položte do mísy s vodou a kostkami ledu a míchejte až do zchladnutí.
  • V dalším kroku čokoládu opět zahřejtehořkou na 32 °C, mléčnou na 31 °C a bílou na 30 °C.
  • Je důležité dodržet dané teploty, jedině tak čokoláda získá požadovanou jemnost, lesk a dokonalý křup.

Ganache –⁠ všestranný čokoládový krém

Pokud si osvojíte umění výroby čokoládové ganache, zvládnete například i výrobu sametově jemných lanýžů.

  • Jestliže vám čokoládové hrudky obalené v kakau přijdou málo pestré, vyměňte kakaový prášek za kokos, oříšky, prach z lyofilizovaného ovoce nebo matcha tea.
  • Takovou barevně vyladěnou francouzskou delikatesu můžete věnovat i jako jedlý dárek.

Kombinace stejného množství čokolády a smetany je také ideální k polévání dortů, bábovek nebo nejrůznějších řezů. Protože ganache zůstane měkká i po vychlazení, je snadné moučníky nakrájet, aniž byste způsobili popraskání čokoládové vrstvy.

Do korpusů místo kakaa

Čokoláda najde své uplatnění i při pečení samotného korpusu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k ní trochu másla. Hmotu nechte vychladnout a poté ji do korpusu nalijte. 

  • Tmavá čokoláda dokonale nahradí kakao a korpusu dodá nejen hnědou barvu, vůni, ale také jemnost.
  • Do těsta můžete přidat také bílou čokoládu. Korpus zvláční a nemusíte do něj přidávat další cukr.

Krémy jedna báseň

Čokoláda vás může zachránit i v případě, že vám krém nechce ztuhnout.

  • Zamíchejte do něj rozehřátou bílou čokoládu s máslem a dejte vychladit.
  • Tuhého ovocného krému zase docílíte tím, že do něj přidáte ganache z jednoho dílu ovocného pyré a jednoho dílu čokolády.
  • Naprostou dokonalostí je pařížská šlehačka. Čokoláda rozpuštěná ve smetaně a po vychladnutí vyšlehaná do tuha. Této pochoutce málokdo odolá.

Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou

Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou

< 45 min
4.1(92x)
Přečíst recept

Něco navíc: Čokoládové rekordy

  • Největší tabulku čokolády vyrobili cukráři v Arménii. Na délku měřila 280 centimetrů a vážila 4 395 kilogramů. Tento úctyhodný výtvor byl po řádném přeměření, zvážení a zapsání do Guinessovi knihy rekordů rozdělen na kousky, na kterých si pochutnala veřejnost.
  • V roce 2019 se do historie zapsal výrobce luxusní čokolády Fabelle Exquisite Chocolates tím, že z jejich produkce vzešla nejdražší pralinka světa. Vytvořil ji michelinský šéfkuchař Philippe Conticini a cena čokoládového bonbónu se vyšplhala na 6221 dolarů (v přepočtu téměř 150 tisíc korun).

  • Další, i když trochu paradoxní rekord, zaznamenali farmáři v Ghaně v září roku 2021. Sklidili rekordních 1,4 milionu tuny kakaových bobů. Jenže bohužel kvůli coronavirové situaci o kakao neměli čokoládovny očekávaný zájem a farmářům velká část úrody zůstala.
  • S čokoládovými rekordy nejsme pozadu ani u nás. Například v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově si můžete prohlédnout největší čokoládový zámek.
  • Největším čokoládovým interaktivním vlakem se zase pyšní v Muzeu čokolády a marcipánu v Táboře. Je dlouhý 340 centimetrů a váží 520 kilogramů.

Zdroj informací: časopis Apetit

Recepty

Čokoládový dort se zakysanou smetanou a javorovým sirupem
Čokoládový dort se zakysanou smetanou a javorovým sirupem
> 60 min
Jednoduchý čokoládový dort
Jednoduchý čokoládový dort
< 90 min
Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta
Kořeněná čokoládovo-kefírová buchta
< 90 min
Čokoládovo-kávový dort
< 60 min
Čokoládovo-kávový dort
Čokoládovo-kávový dort se sušenkami
< 30 min
Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou
< 60 min
Čokoládový koláč s pomerančovým likérem
Čokoládový koláč s pomerančovým likérem
< 60 min
Čokoládovo-kávový koláč
Čokoládovo-kávový koláč
< 60 min
Veganská čokoládová buchta
Veganská čokoládová buchta
> 60 min
Čokoládový dort s kokosem
Čokoládový dort s kokosem a pekanovými ořechy
> 60 min
Vánočně okořeněný čokoládový koláč
> 60 min
Čokoládový dort se švestkami a armagnacem
> 60 min
Čokoládové srdce s višněmi
Čokoládové srdce s višněmi
> 60 min
Čokoládová bábovka s pivem
Čokoládová bábovka s pivem
< 75 min
Milované čokoládové dortíčky
Milované čokoládové dortíčky
< 60 min
Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem
Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem
> 60 min
Čokoládové řezy s rumem a rozinkami
Čokoládové řezy s rumem a rozinkami
> 60 min
Čokoládový krém s mascarpone
Čokoládový krém s mascarpone
< 60 min
Čokoládové brownies
Vláčné čokoládové brownies
> 60 min
Čokoládový fondán
Božský čokoládový fondán
< 60 min
Čokoládový matcha koláč
Čokoládový matcha koláč
> 60 min
Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami
Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami
> 60 min
Čokoládový koláč tres leches
< 60 min
Čokoládová roláda s banány
Čokoládová roláda s banány
> 60 min
Čokoládovo-fíková buchta
Čokoládovo-fíková buchta
< 20 min
Čokoládová bábovka s tahini
< 30 min
Roláda s moka krémem
Roláda s moka krémem
> 60 min
Čokoládový cheesecake se zlatým sirupem
Čokoládový cheesecake se zlatým sirupem
< 60 min
Čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake
> 120 min
Čokoládový fondán s ostružinami
Čokoládový fondán s ostružinami
< 30 min
Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou
Čokoládové crème brûlée s heřmánkovou zmrzlinou
> 60 min
Kávové crème brûlée s čokoládou
Kávové crème brûlée s čokoládou
< 60 min
Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem
Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem
< 45 min
Čokoládovo-mandlové mille-feuille
< 60 min
Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí
Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí
> 60 min
Věnec s čokoládou a mandlemi
Věnec s čokoládou a mandlemi
> 60 min
 Kynutý věnec s čokoládovou náplní
Kynutý věnec s čokoládovou náplní
> 60 min
Čokoládové minikoláčky
< 30 min
Karamelovo-čokoládové kostky s makadamiovými oříšky
< 30 min
Čokoládové suflé
Čokoládové suflé
< 60 min
Ořechovo-čokoládové řezy
Ořechovo-čokoládové řezy
> 60 min
Máciny čokoládové řezy
Máciny čokoládové řezy
> 60 min
Čokoládové bonbony
> 60 min
Čokoládové muffiny
Čokoládové muffiny
< 60 min
Čokoládové dortíky bez mouky
Čokoládové dortíky bez mouky
< 60 min
Čokoládové muffiny s řepou
Čokoládové muffiny s řepou
< 60 min
Čokoládové muffiny s banánem a kokosem
Čokoládové muffiny s banánem a kokosem
< 45 min
Čokoládová bábovička
Čokoládová bábovička
> 60 min
Čokoládové bábovičky
Čokoládové bábovičky
< 20 min
Čokoládový perník
Čokoládový perník
> 60 min
Banánový (ne)koláč s čokoládou
Banánový (ne)koláč s čokoládou
< 60 min
Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou
Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou
< 30 min
Čokoládové tartaletky s makronkami
> 60 min
Čokoládové řezy z lednice
Čokoládové řezy z lednice
< 20 min
Čokoládová terina
Čokoládová terina
> 60 min
Eklérky s čokoládou a dýní
Eklérky s čokoládou a dýní
< 60 min
Churros s chilli čokoládou
Churros s chilli čokoládou
< 45 min
Čokoládová "nutela" s pomerančem
Čokoládová "nutela" s pomerančem
< 30 min
Hruškový krambl s čokoládou a perníkem
Hruškový krambl s čokoládou a perníkem
< 60 min
Dvojnásobně čokoládové semifreddo
Dvojnásobně čokoládové semifreddo
> 60 min
Čokoládová pěna se solí a malinami
Čokoládová pěna se solí a malinami
< 20 min
Čokoládový chlebíček s červenou řepou
Čokoládový chlebíček s červenou řepou
< 75 min
Čokoládové dortíky s limetkovým krémem a malinami
Čokoládové dortíky s limetkovým krémem a malinami
> 60 min
Kokosovo-čokoládové makronky
Kokosovo-čokoládové makronky
> 60 min
Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy
Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy
< 60 min
Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky
Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky
> 60 min
Čokoládové pusinky s oříškovým krémem
Čokoládové pusinky s oříškovým krémem
> 60 min
Čokoládové martini
Čokoládové martini
< 20 min
Čokoládový hrneček
< 60 min
Čokoládová polévka
< 20 min
Čokoládové chai vafle s medovým chai sirupem
< 30 min
Obláčkový čokoládový dort
Obláčkový čokoládový dort
< 60 min
Mayská horká čokoláda
Mayská horká čokoláda
< 20 min
Francouzské tousty plněné čokoládou
Francouzské tousty plněné čokoládou
< 60 min
pohar
Čokoládovo-višňový pohár
< 30 min
Čokoládový rýžový pudink
< 30 min
Čokoládovo-karamelové košíčky
< 60 min
Prstíky s čokoládou
< 60 min
Kuskus s ovocem, šlehačkou a čokoládou
< 30 min
Gratinované broskve s medem a čokoládou
< 60 min
Jahody & pěna z bílé čokolády
Jahody & pěna z bílé čokolády
> 60 min
Čokoládové brownies
Čokoládové brownies
< 50 min
Banánový chlebíček s rozinkami a čokoládou
Banánový chlebíček s rozinkami a čokoládou
< 60 min
Nejlepší čokoládové brownies
Nejlepší čokoládové brownies
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Čokoláda Čokoládové dezerty Luxusní suroviny Světová klasika Dezerty Nepečené dezerty Na neděli Party a oslavy

Podobné kolekce receptů