Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sametový nepečený čokoládový dort
Sametový nepečený čokoládový dort
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Sametový nepečený čokoládový dort

4.6/5 Počet hodnocení: 91
Více než hodinu Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3561 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 281 g
Tuky 223 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Expresní příprava, maximální chuť. Dort můžete připravit i do malých mističek a jíst lžičkou

Suroviny

sušenky 100 g
např. Esíčka
rozpuštěné
čokoláda na vaření 250 g
kvalitní
lze nahradit rumem, ovocnou pálenkou, aromatickým likérem
K podávání
na posypání

Postup

1
V robotu rozmixujte sušenky (nebo použijte silný plastový sáček a kuchyňský váleček) a přimíchejte k nim rozpuštěné máslo. Dvě lžíce hmoty si ponechte na ozdobu. Zbylou rozetřete pomocí obrácené lžíce stejnoměrně na dno dortové formy s odnímatelným dnem o průměru 20 cm a dejte vychladit.
 
2
Čokoládu nalámejte a rozpusťte v mikrovlnné troubě (3–4 minuty při středním výkonu) nebo ji rozehřejte v misce nad mírně vroucí vodou. Ve vodní lázni vyšlehejte bílky a cukr na pevný sníh. V další misce ušlehejte smetanu do polotuha.
 
3
Rozpuštěnou čokoládu přilijte do sněhu, pak přidejte šlehačku a alkohol. Vlijte na sušenkový základ a uhlaďte povrch. Posypte zbylými drobty s máslem a dejte nejméně na 4 hodiny vychladit (lépe přes noc), až bude sametově krémový. V chladničce vydrží asi dva dny, zmrazit ho můžete asi na měsíc.
 
4
Před podáváním vyjměte z formy (viz tip) a poprašte moučkovým cukrem. Nůž namočte v teplé vodě a krájejte dort na řezy. Můžete podávat s trochou tekuté smetany.

Tip
Jak dostat dort z formy

Vychladlou formu s dortem postavte na půlkilovou neotevřenou konzervu, rozepněte pero a stěny formy opatrně stáhněte. Dort opatrně sejměte ze dna pomocí široké ploché obracečky.

 

Další recept na čokoládový dort najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč