0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sametový nepečený čokoládový dort

Sametový nepečený čokoládový dort

3.5 / 5. Počet hodnocení: 69
Více než hodinu Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3561 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 281 g
Tuky 223 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Expresní příprava, maximální chuť. Dort můžete připravit i do malých mističek a jíst lžičkou

Suroviny

sušenky 100 g
např. Esíčka
máslo 50 g
rozpuštěné
čokoláda na vaření 250 g
kvalitní
bílek 2 ks
krupicový cukr 85 g
smetana ke šlehání 285 ml
brandy 2 PL
lze nahradit rumem, ovocnou pálenkou, aromatickým likérem
K podávání
moučkový cukr
na posypání
smetana

Postup

1
V robotu rozmixujte sušenky (nebo použijte silný plastový sáček a kuchyňský váleček) a přimíchejte k nim rozpuštěné máslo. Dvě lžíce hmoty si ponechte na ozdobu. Zbylou rozetřete pomocí obrácené lžíce stejnoměrně na dno dortové formy s odnímatelným dnem o průměru 20 cm a dejte vychladit.
 
2
Čokoládu nalámejte a rozpusťte v mikrovlnné troubě (3–4 minuty při středním výkonu) nebo ji rozehřejte v misce nad mírně vroucí vodou. Ve vodní lázni vyšlehejte bílky a cukr na pevný sníh. V další misce ušlehejte smetanu do polotuha.
 
3
Rozpuštěnou čokoládu přilijte do sněhu, pak přidejte šlehačku a alkohol. Vlijte na sušenkový základ a uhlaďte povrch. Posypte zbylými drobty s máslem a dejte nejméně na 4 hodiny vychladit (lépe přes noc), až bude sametově krémový. V chladničce vydrží asi dva dny, zmrazit ho můžete asi na měsíc.
 
4
Před podáváním vyjměte z formy (viz tip) a poprašte moučkovým cukrem. Nůž namočte v teplé vodě a krájejte dort na řezy. Můžete podávat s trochou tekuté smetany.

Tip
Jak dostat dort z formy

Vychladlou formu s dortem postavte na půlkilovou neotevřenou konzervu, rozepněte pero a stěny formy opatrně stáhněte. Dort opatrně sejměte ze dna pomocí široké ploché obracečky.

 

Další recept na čokoládový dort najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit