Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 896 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 0 g
Tuky 92 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Praktický způsob, jak využít přebytek bylinek.

Suroviny

bylinky
např. rozmarýn, šalvěj, tymián a oregano
olivový olej
lze nahradit rozpuštěným máslem

1 Chcete-li, můžete bylinky nasekat nadrobno nebo nahrubo. Nám se osvědčila kombinace nadrobno nasekaných druhů s lístky ponechanými v celku (např. šalvěj či oregano).

2 Naplňte jimi tvořítka na led do 2/3. Můžete mít jednodruhové kostky i míchané, třeba jako bouquet garni ze šalvěje, tymiánu a rozmarýnu k přípravě zimního pečeného kuřete s bramborami.

3 Zalijte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Opatrně přetáhněte potravinářskou fólií a přes noc zmrazte. Pak vyloupněte z tvořítek a uchovávejte v mrazáku v dobře popsaných plastových sáčcích či krabičkách.

NĚCO NAVÍC

K zamrazení tímto způsobem se více hodí pevné bylinky, které se zpravidla používají už při tepelné úpravě – při pečení masa, v základech dušených jídel apod. To platí pro vyjmenované druhy a saturejku. Pokud vám ale nevadí změna chuti u bylinek, jako jsou kopr, máta nebo bazalka, můžete je rovněž zamrazit tímto způsobem anebo samotné, jen zabalené v sáčku, kde budou mrazem vysychat, a tím se chutí přiblíží sušeným. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit