
Bylinky mražené v oleji
Praktický způsob, jak využít přebytek bylinek.
Ingredience
- směs bylinek z vaší zahrádky nebo balkonu či z trhu (viz Něco navíc, rozmarýn, šalvěj, tymián a oregano)
- panenský olivový olej nebo rozpuštěné máslo
Příprava jídla
1 Chcete-li, můžete bylinky nasekat nadrobno nebo nahrubo. Nám se osvědčila kombinace nadrobno nasekaných druhů s lístky ponechanými v celku (např. šalvěj či oregano).
2 Naplňte jimi tvořítka na led do 2/3. Můžete mít jednodruhové kostky i míchané, třeba jako bouquet garni ze šalvěje, tymiánu a rozmarýnu k přípravě zimního pečeného kuřete s bramborami.
3 Zalijte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Opatrně přetáhněte potravinářskou fólií a přes noc zmrazte. Pak vyloupněte z tvořítek a uchovávejte v mrazáku v dobře popsaných plastových sáčcích či krabičkách.
NĚCONAVÍC
K zamrazení tímto způsobem se více hodí pevné bylinky, které se zpravidla používají už při tepelné úpravě – při pečení masa, v základech dušených jídel apod. To platí pro vyjmenované druhy a saturejku. Pokud vám ale nevadí změna chuti u bylinek, jako jsou kopr, máta nebo bazalka, můžete je rovněž zamrazit tímto způsobem anebo samotné, jen zabalené v sáčku, kde budou mrazem vysychat, a tím se chutí přiblíží sušeným.
Přidat komentář