Praktický způsob, jak využít přebytek bylinek.
Suroviny
bylinky
např. rozmarýn, šalvěj, tymián a oregano
olivový olej
lze nahradit rozpuštěným máslem
Postup
1
Chcete-li, můžete bylinky nasekat nadrobno nebo nahrubo. Nám se osvědčila kombinace nadrobno nasekaných druhů s lístky ponechanými v celku (např. šalvěj či oregano).
2
Naplňte jimi tvořítka na led do 2/3. Můžete mít jednodruhové kostky i míchané, třeba jako bouquet garni ze šalvěje, tymiánu a rozmarýnu k přípravě zimního pečeného kuřete s bramborami.
3
Zalijte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Opatrně přetáhněte potravinářskou fólií a přes noc zmrazte. Pak vyloupněte z tvořítek a uchovávejte v mrazáku v dobře popsaných plastových sáčcích či krabičkách.
NĚCO NAVÍC
K zamrazení tímto způsobem se více hodí pevné bylinky, které se zpravidla používají už při tepelné úpravě - při pečení masa, v základech dušených jídel apod. To platí pro vyjmenované druhy a saturejku. Pokud vám ale nevadí změna chuti u bylinek, jako jsou kopr, máta nebo bazalka, můžete je rovněž zamrazit tímto způsobem anebo samotné, jen zabalené v sáčku, kde budou mrazem vysychat, a tím se chutí přiblíží sušeným.