Mangové čatní

Mangové čatní

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 6 ks 250ml skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3619 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 861 g
Tuky 1 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle původem indická specialita se skvěle hodí ke grilovanému masu nebo do různých dipů. 

Suroviny

mango 1.2 kg
cca 4 plody
vinný ocet bílý 300 ml
krupicový cukr 650 g
sůl 1 ČL
1 ks
čerstvá chilli paprička jalapeño zbavená semen, nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 ks
3 cm kousek, oloupaný, nastrouhaný
0.25 ČL
mleté nové koření
skořice 0.25 ČL
muškátový oříšek 0.25 ČL
170 g
míchané sušené ovoce např. meruňky a švestky

1 Manga oloupejte a okrájejte okolo pecky – pracujte nad mísou, abyste zachytili všechnu šťávu. Dužinu nakrájejte na kostky a přidejte do mísy ke šťávě. Měli byste mít přibližně 3 a 1/2 hrnku. Sušené ovoce prolijte horkou vodou (pokud je sířené) a nechte okapat. V hrnci zvolna zahřejte ocet, cukr a sůl, až se vše rozpustí. Přidejte jalapeño, česnek, zázvor, mango i se šťávou, koření a sušené ovoce. Přiveďte k varu a pak co nejvíce ztlumte. Vařte za občasného míchání zhruba 40 minut do zhoustnutí.

2 Dejte do sklenic a sterilujte 10 minut při 80 °C. Ochutnat můžete po měsíci. 

NĚCO NAVÍC

Vyberte velká zralá manga, která jsou však stále ještě pevná na dotek.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit