Citronové palačinky

Citronové palačinky

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (4)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3342 kcal
Bílkoviny 134 g
Cukr 524 g
Tuky 70 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché a elegantní...

Suroviny

Na klasické palačinky
mouka pšeničná hladká 220 g
sůl špetka
vejce 2 ks
mléko 500 ml
olej
na smažení
Na pohankové palačinky
mouka celozrnná 100 g
mouka pohanková hladká 150 g
sůl špetka
vejce 2 ks
mléko 350 ml
dle potřeby, možno více
olej
na smažení
Na náplň
citron 3 ks
omyté v horké vodě, nejlépe bio
krupicový cukr 3 PL
vanilkový cukr 1 bal
1.  V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, vejce a mléko. Ruční metlou zlehka prošlehejte na řídké těsto. Nechte čtvrt hodiny stát.

2.  V pánvi rozpalte asi lžíci oleje. Potom vlijte trochu těsta, naběračkou ho rozetřete co nejvíc do tenka a palačinku pečte po obou stranách dozlatova; trvá to zhruba tři minuty.

3.  Z citronů nastrouhejte kůru. Dávejte přitom pozor, abyste strouhali jen žlutou část – bílá je hořká. Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, vylovte z ní jadérka a odstraňte je. Krupicový cukr smíchejte s vanilinovým.

4.  Horké palačinky pokapejte vymačkanou citronovou šťávou, posypte nastrouhanou kůrou a cukrem podle chuti.

Efektní proužky 
Pokud chcete, aby tyhle klasické francouzské palačinky vypadaly obzvlášť elegantně, ostrouhejte citrony pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru. Výsledkem jsou efektní proužky. Škrabku (například značky Tescoma, kolem 100 Kč) dostanete v domácích potřebách.

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit