Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Crème brûlée

Nic se nevyrovná zvuku lžičky, která ťuká na karamelovou krustičku! Základem úspěchu je nešetřit cukrem, aby krustička nebyla tenká, a pořádné ožehnutí!

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Pohár Francouzská

Ingredience

    • 150 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky...)
    • 3 lžíce portského vína nebo madeiry
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • špetka perníkového koření (lze použít i jiné kořenicí směsi: vánoční, vanilkovou...)
    • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

    NA VANILKOVÝ PUDINK

    • 400 ml smetany ke šlehání (40%)
    • 100 ml plnotučného mléka
    • 1 lžička vanilkového extraktu, pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku
    • 4 žloutky
    • 75 g krupicového cukru + 3–4 lžíce navíc na posypání

Příprava jídla

1 Sušené ovoce, dezertní víno, cukr, koření a pomerančovou kůru dejte do rendlíčku a zvolna vařte, dokud se tekutina nezredukuje na konzistenci sirupu, mělo by jí být jen velmi málo. Směs rozdělte do 6 zapékacích misek o objemu 150 ml.

2 Troubu předehřejte na 150°C. Na vanilkový pudink dejte smetanu, mléko a vanilku do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Mezitím prošlehejte žloutky s cukrem dobleda. Vlijte k nim část zahřáté smetany s mlékem, prošlehejte a vaječnou směs vlijte zpět do rendlíku. Za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud směs nezačne lehce houstnout. Pak sejměte z plotny a opatrně vlijte do připravených zapékacích misek na ovoce v sirupu.

Zapékací misky postavte do pekáčku s vyšším okrajem a kolem vlijte horkou vodu, aby sahala do poloviny výšky zapékacích misek. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut – střed by se měl lehce třást. Nechte zcela vychladnout, poté posypte cukrem a opalte ho v troubě pod grilem nebo cukrářskou pistolí tak, aby vznikla karamelová krusta.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Palačinky s tvarohem a opilými třešněmi

Aljaška

Skleničky s banánem a čokoládou

Pomerančový meringue páj

Přidat komentář