0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na perfektní crème brûlée?

Jak na perfektní crème brûlée?
ZDROJ: Apetit

Jaké kroky tedy nesmíte vynechat, abyste si mohli dopřát nezapomenutelný gurmánský zážitek?

6 kroků k dokonalému crème brûlée 

1. Vsaďte na kvalitní suroviny

Francouzi si na kvalitu opravdu potrpí a své jídlo rozhodně nešidí. K přípravě crème brûlée budete potřebovat pouze hrstku surovin, ale na jejich kvalitě v žádném případě nešetřete. Zapomeňte tedy na zkratky, náhražky a polovičatá řešení v podobě vanilkové esence nebo vanilinového cukru. Pokud se pustíte do přípravy základního vanilkového crème brûlée, investujte do pravé vanilky. Na té (a nejen na ní, jak si povíme za chviličku) totiž recept stojí a padá. Pokud nemáte k dispozici domácí vejce, doporučujeme zakoupit ta od šťastných slepic, žloutky z nich dezertu dodají nejen chuť ale také sytou barvu. Rozhodně se také nepouštějte do experimentů s nahrazením smetany a cukru dietnějšími surovinami, výsledek by vás nemile překvapil. Pokud právě držíte dietu, raději si dopřejte menší porci.

2. Zvolte vhodné zapékací formičky

Na crème brûlée se vám budou hodit klasické zapékací mističky (někdy označené též ramekin či kokotka), ovšem můžete použít i jiné kameninové, porcelánové či skleněné formičky, mističky nebo dokonce hrnečky, u kterých si jste zcela jistí, že ustojí pobyt v troubě. Jedinou podmínkou je, že by všechny měly mít stejný či velmi podobný rozměr, aby se každá porce crème brûlée pekla stejně dlouhou dobu. 

3. Při přípravě krému se obrňte trpělivostí

Aby se vám krém při přípravě nesrazil, zahřívejte ho velmi zvolna a nezapomínejte míchat. Čekání, než krém zhoustne, se může zdát nekonečné, ale odolejte pokušení zvýšit teplotu. Jakmile totiž žloutek zahřejete příliš, srazí se a vy získáte místo dokonale hladkého krému sladká míchaná vejce. Ano, není o co stát. Trpělivě tedy míchejte a čekejte, dokud krém nezhoustne a neudrží se na zadní straně lžíce.

4. Dejte dezertu čas, aby si odpočinul

Čekání se nám ještě trochu protáhne. Francouzské dezerty opravdu nepatří k těm expresním. Ovšem výsledek za to opravdu stojí. Než tedy crème brûlée posypete cukrem a vytvoříte onu neodolatelnou krustičku, je potřeba ho nechat pořádně vychladnout a poté pár hodin (ideálně přes noc) odpočinout v lednici. Dejte dezertu čas, aby se usadil a krásně se v něm prolnuly všechny chutě. 

5. Rozpalte to aneb Poslední krok ke slastnému křupnutí 

Jak se od vrstvy cukru dostanete ke karamelové krustě? Nejjednodušší cestou je pochopitelně flambovací pistole. Pokud ji ovšem nemáte doma, můžete se k výsledku dopracovat i jinými způsoby. Povrch můžete klasicky flambovat pomocí alkoholu nebo dezert rychle zkaramelizovat v troubě pod grilem. Nejkomplikovanější je opalování nažhavenou lžíci. Starou lžíci, u které vám nebude vadit trvalé zabarvení žárem, rozžhavte nad hořákem nebo na plotýnce a poté s ní křížem krážem přejeďte po cukru. Při všech postupech je nutné dbát na bezpečnost nejen vlastní, ale především dětí. Ty v tuto chvíli raději vykažte z kuchyně. Vždy také používejte chňapku a dávejte pozor, kam lžíci pokládáte. Nikdy nežhavte rukojeť.

Tip redakce
Stejným způsobem připravíte karamelovou vrstvu i na dýňovém cheesecaku s karamelovou krustou a pekanovými ořechy nebo na meruňkovém koláči s cukrovou krustičkou à la crème brûlée.

6. Experimentujte s příchutěmi

Vanilka, skořice, káva, čokoláda... Jakmile zvládnete základní techniku přípravy crème brûlée, můžete si s jeho příchutěmi opravdu vyhrát. Všechny naše oblíbené recepty najdete níže. Zvolíte klasiku nebo některou z originálních variant, jakou je třeba exotická klementinka? Nebo snad vsadíte na neobvyklé crème brûlée se sušeným ovocem?

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč