0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční crème brûlée

Vánoční crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční crème brûlée

3.9 / 5. Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4817 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 426 g
Tuky 296 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert pro Ježíška

Suroviny

sušené švestky 400 g
v sirupu (viz Něco navíc), zbavené pecek
smetana ke šlehání 500 ml
vanilkový lusk 1 ks
rozpůlený, vyškrábnutá dřeň
perníkové koření 1 ČL
+ na dokončení
žloutek 4 ks
krupicový cukr 70 g
+ 8 lžiček na posypání

1 Do ohnivzdorných mističek o objemu zhruba 200 ml rozdělte okapané švestky (asi 3 švestky na jednu formičku).

2 Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Smetanu, vanilkový lusk a vyškrábnutou dřeň a perníkové koření dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte. Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk před tím vyjměte) a prošlehejte, aby se obě směsi dokonale spojily.

3 Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte 6–8 minut nebo tak dlouho, až se hmota udrží na zadní straně lžíce. Nalijte do formiček a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala asi do poloviny výšky formiček.

4 Pečte 25 minut nebo do chvíle, kdy směs zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně 3 hodiny chladit.

5 Každé crème brûlée posypte 2 lžičkami cukru a špetičkou perníkového koření. Opalovací pistolí (nebo v troubě pod grilem) zkaramelizujte povrch a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Sušené švestky zavařené jako kompot prodává např. Tesco pod názvem Prunes in syrup (420 g za 29,90 Kč). Můžete ale přivést k varu i obyčejné sušené švestky s trochou vody a třeba slivovice. Vypněte a nechte zchladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč