0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční crème brûlée

Vánoční crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční crème brûlée

4 / 5. Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4817 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 426 g
Tuky 296 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert pro Ježíška

Suroviny

sušené švestky 400 g
v sirupu (viz Něco navíc), zbavené pecek
smetana ke šlehání 500 ml
vanilkový lusk 1 ks
rozpůlený, vyškrábnutá dřeň
perníkové koření 1 ČL
+ na dokončení
žloutek 4 ks
krupicový cukr 70 g
+ 8 lžiček na posypání

1 Do ohnivzdorných mističek o objemu zhruba 200 ml rozdělte okapané švestky (asi 3 švestky na jednu formičku).

2 Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Smetanu, vanilkový lusk a vyškrábnutou dřeň a perníkové koření dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte. Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk před tím vyjměte) a prošlehejte, aby se obě směsi dokonale spojily.

3 Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte 6–8 minut nebo tak dlouho, až se hmota udrží na zadní straně lžíce. Nalijte do formiček a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala asi do poloviny výšky formiček.

4 Pečte 25 minut nebo do chvíle, kdy směs zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně 3 hodiny chladit.

5 Každé crème brûlée posypte 2 lžičkami cukru a špetičkou perníkového koření. Opalovací pistolí (nebo v troubě pod grilem) zkaramelizujte povrch a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Sušené švestky zavařené jako kompot prodává např. Tesco pod názvem Prunes in syrup (420 g za 29,90 Kč). Můžete ale přivést k varu i obyčejné sušené švestky s trochou vody a třeba slivovice. Vypněte a nechte zchladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit