Vánoční crème brûlée

Vánoční crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční crème brûlée

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4817 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 426 g
Tuky 296 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert pro Ježíška

Související recepty

Suroviny

sušené švestky 400 g
v sirupu (viz Něco navíc), zbavené pecek
smetana ke šlehání 500 ml
vanilkový lusk 1 ks
rozpůlený, vyškrábnutá dřeň
perníkové koření 1 ČL
+ na dokončení
žloutek 4 ks
krupicový cukr 70 g
+ 8 lžiček na posypání

1 Do ohnivzdorných mističek o objemu zhruba 200 ml rozdělte okapané švestky (asi 3 švestky na jednu formičku).

2 Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Smetanu, vanilkový lusk a vyškrábnutou dřeň a perníkové koření dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte. Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk před tím vyjměte) a prošlehejte, aby se obě směsi dokonale spojily.

3 Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte 6–8 minut nebo tak dlouho, až se hmota udrží na zadní straně lžíce. Nalijte do formiček a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala asi do poloviny výšky formiček.

4 Pečte 25 minut nebo do chvíle, kdy směs zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně 3 hodiny chladit.

5 Každé crème brûlée posypte 2 lžičkami cukru a špetičkou perníkového koření. Opalovací pistolí (nebo v troubě pod grilem) zkaramelizujte povrch a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Sušené švestky zavařené jako kompot prodává např. Tesco pod názvem Prunes in syrup (420 g za 29,90 Kč). Můžete ale přivést k varu i obyčejné sušené švestky s trochou vody a třeba slivovice. Vypněte a nechte zchladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit