Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4817 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 426 g
Tuky 296 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert pro Ježíška

Související recepty

Suroviny

sušené švestky 400 g
v sirupu (viz Něco navíc), zbavené pecek
rozpůlený, vyškrábnutá dřeň
+ na dokončení
+ 8 lžiček na posypání

Postup

1

Do ohnivzdorných mističek o objemu zhruba 200 ml rozdělte okapané švestky (asi 3 švestky na jednu formičku).

2

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Smetanu, vanilkový lusk a vyškrábnutou dřeň a perníkové koření dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte. Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk před tím vyjměte) a prošlehejte, aby se obě směsi dokonale spojily.

3

Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte 6–8 minut nebo tak dlouho, až se hmota udrží na zadní straně lžíce. Nalijte do formiček a umístěte je do hlubší zapékací nádoby nebo pekáče. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala asi do poloviny výšky formiček.

4

Pečte 25 minut nebo do chvíle, kdy směs zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně 3 hodiny chladit.

5

Každé crème brûlée posypte 2 lžičkami cukru a špetičkou perníkového koření. Opalovací pistolí (nebo v troubě pod grilem) zkaramelizujte povrch a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Sušené švestky zavařené jako kompot prodává např. Tesco pod názvem Prunes in syrup (420 g za 29,90 Kč). Můžete ale přivést k varu i obyčejné sušené švestky s trochou vody a třeba slivovice. Vypněte a nechte zchladnout.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín