0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3549 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 220 g
Tuky 258 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nic se nevyrovná zvuku lžičky, která ťuká na karamelovou krustičku! Základem úspěchu je nešetřit cukrem, aby krustička nebyla tenká, a pořádné ožehnutí!

Suroviny

sušené ovoce 150 g
rozinky, brusinky, meruňky...
víno portské 3 PL
nebo madeira
krupicový cukr 2 PL
perníkové koření 1 špetka
lze použít i jiné kořenicí směsi: vánoční, vanilkovou...
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1 pomeranče
Na vanilkový pudink
smetana ke šlehání 400 ml
40%
mléko 100 ml
plnotučné
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo 1 lžička vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku
žloutek 4 ks
krupicový cukr 75 g
+ 3–4 lžíce navíc na posypání

1 Sušené ovoce, dezertní víno, cukr, koření a pomerančovou kůru dejte do rendlíčku a zvolna vařte, dokud se tekutina nezredukuje na konzistenci sirupu, mělo by jí být jen velmi málo. Směs rozdělte do 6 zapékacích misek o objemu 150 ml.

2 Troubu předehřejte na 150°C. Na vanilkový pudink dejte smetanu, mléko a vanilku do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Mezitím prošlehejte žloutky s cukrem dobleda. Vlijte k nim část zahřáté smetany s mlékem, prošlehejte a vaječnou směs vlijte zpět do rendlíku. Za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud směs nezačne lehce houstnout. Pak sejměte z plotny a opatrně vlijte do připravených zapékacích misek na ovoce v sirupu.

Zapékací misky postavte do pekáčku s vyšším okrajem a kolem vlijte horkou vodu, aby sahala do poloviny výšky zapékacích misek. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut – střed by se měl lehce třást. Nechte zcela vychladnout, poté posypte cukrem a opalte ho v troubě pod grilem nebo cukrářskou pistolí tak, aby vznikla karamelová krusta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit