Nic se nevyrovná zvuku lžičky, která ťuká na karamelovou krustičku! Základem úspěchu je nešetřit cukrem, aby krustička nebyla tenká, a pořádné ožehnutí!
Suroviny
Postup
Sušené ovoce, dezertní víno, cukr, koření a pomerančovou kůru dejte do rendlíčku a zvolna vařte, dokud se tekutina nezredukuje na konzistenci sirupu, mělo by jí být jen velmi málo. Směs rozdělte do 6 zapékacích misek o objemu 150 ml.
Troubu předehřejte na 150°C. Na vanilkový pudink dejte smetanu, mléko a vanilku do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Mezitím prošlehejte žloutky s cukrem dobleda. Vlijte k nim část zahřáté smetany s mlékem, prošlehejte a vaječnou směs vlijte zpět do rendlíku. Za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud směs nezačne lehce houstnout. Pak sejměte z plotny a opatrně vlijte do připravených zapékacích misek na ovoce v sirupu.
Zapékací misky postavte do pekáčku s vyšším okrajem a kolem vlijte horkou vodu, aby sahala do poloviny výšky zapékacích misek. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut – střed by se měl lehce třást. Nechte zcela vychladnout, poté posypte cukrem a opalte ho v troubě pod grilem nebo cukrářskou pistolí tak, aby vznikla karamelová krusta.