Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3549 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 220 g
Tuky 258 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nic se nevyrovná zvuku lžičky, která ťuká na karamelovou krustičku! Základem úspěchu je nešetřit cukrem, aby krustička nebyla tenká, a pořádné ožehnutí!

Suroviny

sušené ovoce 150 g
rozinky, brusinky, meruňky...
nebo madeira
lze použít i jiné kořenicí směsi: vánoční, vanilkovou...
nastrouhaná z 1 pomeranče
Na vanilkový pudink
mléko 100 ml
plnotučné
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo 1 lžička vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku
+ 3–4 lžíce navíc na posypání

Postup

1

Sušené ovoce, dezertní víno, cukr, koření a pomerančovou kůru dejte do rendlíčku a zvolna vařte, dokud se tekutina nezredukuje na konzistenci sirupu, mělo by jí být jen velmi málo. Směs rozdělte do 6 zapékacích misek o objemu 150 ml.

2

Troubu předehřejte na 150°C. Na vanilkový pudink dejte smetanu, mléko a vanilku do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Mezitím prošlehejte žloutky s cukrem dobleda. Vlijte k nim část zahřáté smetany s mlékem, prošlehejte a vaječnou směs vlijte zpět do rendlíku. Za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud směs nezačne lehce houstnout. Pak sejměte z plotny a opatrně vlijte do připravených zapékacích misek na ovoce v sirupu.

3

Zapékací misky postavte do pekáčku s vyšším okrajem a kolem vlijte horkou vodu, aby sahala do poloviny výšky zapékacích misek. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut – střed by se měl lehce třást. Nechte zcela vychladnout, poté posypte cukrem a opalte ho v troubě pod grilem nebo cukrářskou pistolí tak, aby vznikla karamelová krusta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín