
Kávové crème brûlée s čokoládou
Káva, čokoláda, karamel... Tohle je prostě dezert snů! Krémová textura, křupavá krustička... Víc slov netřeba!
Ingredience
- 60ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 75g mléčné čokolády
- třtinový cukr na posypání
- 1 lžička instantní kávy (granulí)
- 160ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 75g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce hladké mouky
- 125ml smetany ke šlehání (min. 30%)
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Do menšího hrnce nalijte smetanu, rozlámejte do ní čokoládu a na mírném plameni za občasného míchání nechte rozpustit. Promíchejte, odstavte a nechte vychladnout.
2 Na krém rozpusťte v hrnku instantní kávu ve 2 lžících vroucí vody. Mléko, vanilkový extrakt a 2 lžíce cukru dejte do menšího hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu, poté odstavte stranou.
3 Žloutek a zbylý cukr prošlehejte v míse. Přilijte kávu, prosejte mouku a zašlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte ke žloutku horké mléko. Směs vlijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a 1–2 minuty za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Pozor, může se vmžiku srazit! Přelijte ji do mísy a ještě chvíli míchejte.
4 Smetanu vyšlehejte téměř dotuha a opatrně ji vmíchejte do krému a uložte do lednice.
5 Do skleniček rozdělte čokoládu a navrstvěte na ni krém. Povrch posypte cukrem a opalte cukrářskou pistolí dozlatohněda.
Přidat komentář