Kávové crème brûlée s čokoládou

Kávové crème brûlée s čokoládou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-8 osob (dle velikosti mističek)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1859 kcal
Bílkoviny 35 g
Cukr 152 g
Tuky 125 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Káva, čokoláda, karamel... Tohle je prostě dezert snů! Krémová textura, křupavá krustička... Víc slov netřeba!

Suroviny

smetana ke šlehání 60 ml
min. 30 %
mléčná čokoláda 75 g
třtinový cukr
na posypání
Na krém
káva instantní 1 ČL
mléko 160 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
krupicový cukr 75 g
žloutek 1 ks
mouka pšeničná hladká 2 PL
smetana ke šlehání 125 ml
min. 30%

1 Do menšího hrnce nalijte smetanu, rozlámejte do ní čokoládu a na mírném plameni za občasného míchání nechte rozpustit. Promíchejte, odstavte a nechte vychladnout. 

Na krém rozpusťte v hrnku instantní kávu ve 2 lžících vroucí vody. Mléko, vanilkový extrakt a 2 lžíce cukru dejte do menšího hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu, poté odstavte stranou.

Žloutek a zbylý cukr prošlehejte v míse. Přilijte kávu, prosejte mouku a zašlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte ke žloutku horké mléko. Směs vlijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a 1–2 minuty za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Pozor, může se vmžiku srazit! Přelijte ji do mísy a ještě chvíli míchejte.

Smetanu vyšlehejte téměř dotuha a opatrně ji vmíchejte do krému a uložte do lednice. 

Do skleniček rozdělte čokoládu a navrstvěte na ni krém. Povrch posypte cukrem a opalte cukrářskou pistolí dozlatohněda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...

Obchod Apetit