Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Milujete víno? Vyzkoušejte těchto 16 sladkých vinných dezertů

Milujete víno? Vyzkoušejte těchto 16 sladkých vinných dezertů
ZDROJ: Apetit

Příznivci vína se nemusí omezovat pouze na konzumaci jeho tekuté podoby. S červeným nebo bílým vínem můžete vykouzlit lahodné sladké dezerty nejen pro slavnostní příležitosti. Vyberte si některý z našich receptů nebo je vyzkoušejte rovnou všechny!

Vinařský svět dělí vína dle kategorií a barvy (červené, bílé, růžové). V našem kulinářském přehledu o víně, sladkých vinných recepturách a jeho použití v kuchyni budeme využívat členění obojí.,

Členění dle kategorií:

  • Stolní víno: zemské víno
  • Jakostní víno: odrůdové víno, známkové víno
  • Jakostní víno s přívlastkem: kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, ledové víno, slámové víno, výběr z cibéb

7 pravidel pro používání vína v dezertech

Víno v kuchyni téměř vůbec nepoužíváte? Je čas na změnu. Víno dokáže (nejen) dezertu předat své typické aroma a dodat mu tak neotřelou chuť.

  • Vína s přívlastkem (ledové víno, slámové, aj.) jsou do dezertu jako stvořená.
  • Sladká vína s přívlastkem jsou vhodná do pudinků, krémů a sladkých pěn.
  • Do sladkých omáček, krémů a náplní je vhodné víno krátce povařit (redukovat).

Jak na redukci vína

  • Redukce vína se používá při přípravě sladkých náplní a krémů.
  • Na mírném ohni nechejte víno probublávat.
  • Voda a alkohol se během redukce odpařuje.
  • Při teplotě nad 80 °C se začne odpařovat alkohol.
  • Vzniklý hustý základ dodá dezertům aroma a chuť.

Poznejte rozdíl mezi sladkým a polosuchým vínem

O tom, jestli je víno suché, polosuché nebo sladké rozhoduje obsah zbytkového neprokvašeného cukru:

  • Sladké víno obsahuje min. 45 g/l zbytkového cukru
  • Polosuché víno má méně než 12g/l zbytkového cukru

Kouzlete s vínem

Pochutnejte si na zapečeném ovoci s vínem, vinné pěně, želé nebo vanilkovém krému s červeným vínem. Víno lze použít do připravovaných dezertů tepelně neupravené, svařené nebo přidávat před dokončením pokrmu.

Mnohostranné využití vína ve sladkých receptech:

  • Víno můžete použít k naložení ovoce (hrozinek, švestkek, aj.)
  • Vínem můžete v dezertech nahradit vodu nebo její část
  • Vínem lze dochutit krémy
  • Pokud vínem pokapete korpusy, piškoty nebo základ pro cheescake, získají svěží chuť.
  • Víno využijete na pečení vánočního cukroví.
  • Víno může být součástí receptů z kynutého těsta a receptů s obsahem kypřicího prášku.
  • Vínem ochutíte krémy, pudinky, pěny i želé.

Nezbývá, než si pochutnat!

Zabaione nebo-li vinná pěna

  • Tato sladká pochoutka může mít podobu dezertu nebo nápoje.
  • Zabaione musí mít konzistenci našlehaného krému.
  • Hlavními přísadami jsou žloutky, cukr a sladké víno.
  • Zabaione vyžaduje sladké dezertní víno.
  • Vinnou pěnu připravte ve vodní lázni.
  • Pěnu vyšlehejte s cukrem a žloutkem.

Sladké ovoce na víně

  • Ovoce naskládejte na plech.
  • Využít můžete víno bílé i červené.
  • Zalijte sladkým dezertním vínem a pečte.
  • Ovoce natáhne jedinečnou aromatickou vůni a chuť vína.

Vinné želé

  • Pro vinné želé je vhodné dezertní víno bílé, červené nebo vinný růžový či bílý sekt
  • Variantu bez alkoholu pro děti připravíte ze šťávy nebo čaje.
  • Využít můžete bobulové ovoce, hroznové víno, exotické ovoce, broskve.

Podávání vína ke sladkým dezertům

Pokud si rádi dopřejete víno i k zapití sladkého dezertu, je vhodné věnovat pozornost základním pravidlům volby vína. Sladká jídla zvyšují vnímání vinných hořčin a kyselinek.

  • Při konzumaci vína se sladkými jídly platí, že víno musí být stejně sladké, nebo sladší, než je samotný dezert.
  • K méně sladkým dezertům a ovocným dezertům nalévejte polosuchá vína.
  • Krémové dorty si žádají vína sladká.
  • Moučníky s obsahem kypřicího prášku do pečiva a kynuté moučníky si výborně rozumí se šumivými víny.

Zdroj info: Apetit